За първи път в България опера в цирка

На 20 юни 2018 г. (сряда) в шапитото на Академичен цирк „Балкански“, разположено в новия парк „Артилерийски“ на Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, заедно с циркови артисти,   ще представи най-новата си продукция „Палячи“ от Руджиеро Леонкавало.   Това съобщиха днес на съвместна пресконференция директорът на трупата Огнян Драганов и Александър Балкански -син, артистичен директор на цирка. Идеята е от миналия сезон на световно известния тенор Калуди Калудов, който с ролята на Канио ще отбележи тържествено 40 години сценична дейност.

След премиерните спектакли на 20 и 21 юни в Стара Загора, „Палячи“ ще закрие на 15 юли 14-то издание на ММФ „Моцартови празници“ в Правец. През есента операта в цирка ще гостува във Варна на 3 и 4 септември, в Пловдив – на 22 и 23 октомври и в София – на 19 и 20 ноември. Във всички първи представления ролята на Канио ще изпълнява Калуди Калудов.

„Голяма чест е за нас да предоставим сцената си на Старозагорската опера- сподели Александър Балкански. – С този проект, ние слагаме начало на бъдеща съвместна дейност, с която можем достойно да се представяме навсякъде у нас и по света, включително и на Арена ди Верона“.

„Времето, в което живеем е изпълнено с иновации. Спектакълът на „Палячи“ на Старозагорската опера доказва, че опера може да се представя и на масовата публика по най-добрия начин.“ – каза на пресконференцията днес оперният певец Нико Исаков.

Звезден е актьорският състав и за двата спектакъла под диригентската палка на проф. Ивайло Кринчев. В първата вечер  ролята на Канио ще изпълни Калуди Калудов, а във втората – сръбският тенор с международна кариера Зоран Тодорович. В ролята на Неда ще видим най-напред  очарователната Анна Дитри, а на следващата вечер – Деси Стефанова. Ролите на директора на цирка и Тонио ще си поделят Нико Исаков и Александър Крунев. Теодор Петков и Валери Турманов меломаните ще видят в ролята на Силвио, а Георги Динев и Ивайло Йовчев – в ролята на Бепо. Под купола на цирка ще бъде представена атрактивна програма в изпълнение на артистите от цирка – Дуо Бизан, Мари, Николай, Велизара, Тициано и Натали Балкански, Кристина Костова и балета на Академичен цирк „Балкански“ с хореограф Александър Ярошин.

Преди началото на брифинга за „добре дошли“ Велизара Стайкова-Балканска изпълни част от номера си, от който наистина спира дъхът от възхита. Журналистите чуха и част от интермецото, изпълнено от хора и оркестъра. Звукът е прекрасен, усещането – невероятно.

Преди много години, (в миналия век), операта „Палячи“ беше едно от любимите заглавия на старозагорската оперна публика. Незабравим образ оставиха и до ден днешен директорът на операта Тоско Илиев, който беше за онова време съвършеният Канио, а Рене Йорданова – Неда. Представлението винаги се играеше  с втора част – или операта „Селска чест“, или балет – най-често „Копелия“. Сега вероятно цирковите номера ще удължат представлението.

„Палячи“ е единствената опера в музикалната литература, чиито сюжет е по действителен случай сред  пътуваща циркова трупа. Действието се развива в италианско село  през лятото на  1865 г. Селяните с радост посрещат пристигналите комедианти, които вечерта ще дадат представление. В съпругата на собственика на трупата Канио, който е безумно ревнив, е влюбен клоунът Тонио, който решава да разкрие любовта си. Неда го отблъсква с насмешка, а е знайно, че няма по-озлобен и отмъстителен  човек от пренебрегнат любовник. Освен това в същото селото живее любимия на Неда – Силвио, с когото тя се уговаря да избяга след представлението. Това подслушва Тонио и съобщава на Канио.

Започва комедията, в която Неда е Коломбина, а Бепо – Арлекин  и двамата играят любовна сценка. Думите на Коломбина към Арлекин са същите, които преди това  Неда е изрекла пред своя истински любовник. Канио не е на себе си. Пламнал от ревност, той с нож в ръката иска да научи името му. Неда, ужасена, се опитва да продължи играта и да върне Канио към комедията. Това още повече го вбесява и той забива ножа в гърдите на жена си. Едва сега публиката разбира, че това вече не е представление. Силвио се хвърля, за да помогне на любимата си, но Канио убива и него. В настъпилата тишина отекват думите на Тонио: „Комедията свърши”.

Още в пролога клоунът Тонио споделя с публиката, че това, което ще се представи на сцената, се случва и в истинския живот. В гърдите на палячото тупти истинско сърце и както всички хора така и артистите обичат, мразят и не винаги сълзите им са фалшиви.

Огнян Драганов благодари на Община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров за безплатно предоставения терен, за изграждане на шапитото.

Нямам търпение да присъствам и на двата спектакъла – прекрасна музика, прекрасни артисти, необичайна сцена, изключителни преживявания!

На добър час!

Росица Ранчева