50 учители и ученици от ОУ „Кирил Христов“ гостуваха на Парламента

По покана на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов, на 14 юни 2018 г. 50 учители, ученици и техните родители посетиха Българския парламент. На парадния   вход  лично г-н Христов посрещна любезно  гостите си и ги отведе в конферентната зала.

За всеобща радостна изненада към заместника си се присъедини и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Ведра, лъчезарна, непосредствена, тя ги приветства с „добре дошли в Българския парламент – тук, където се коват законите, където е центърът на демокрацията, където  240 колегии прекарваме своя трудов стаж. Направихме „отворени врати“, за да могат гражданите непосредствено да се информират какво става в Народното събрание, каза г-жа Караянчева. – Информацията, която се получава от медиите е много откъслечна и негативна и не може точно да се разбере какво точно се случва в този Парламент“.

Първият човек в републиката разказа, че основната работа на депутатите е извън Парламента и в различните комисиите при разглеждане на законопроектите. В залата е „по-атрактивната част“, която е и по-интересна на медиите. Тук работят 240 професионалисти, които са избрани от българските граждани, независимо от коя политическа сила.

„Поздравявам  ви за това, че сте превърнали в образцово Основно училище „Кирил Христов“, каза г-жа Караянчева. – Решението за увеличаване на учителските заплати, е важно послание към вас. То показва, че правителството на управляващото мнозинство цени труда на българския учител. Често ние, родителите, очакваме работата, която трябва да свършим с децата си вкъщи, да я свърши някой друг. Важно е да бъдем единни – родители, учители, общество, защото не можем да имаме претенции само към учителите. Важно е, че приоритет на правителството на Борисов е образованието, защото ако няма образовани хора, тежко на държавата ни. Защото днешните ученици ще бъдат наши заместници. От тях очакваме много разум, мъдрост и сериозна работа през  годините на обучението им“.

„Към училището имам специално отношение от години, каза Емил Христов. – Благодаря на директора Господин Балъкчиев за това, което правите за училището! Благодаря на всички учители и родители, защото вие сте един от хубавите примери, които давам в разговорите си с колегите. Дай Боже, да продължим по този път. Интересувам се и зная, че вашите ученици се представят много добре, както  по време на външното оценяване, така и на олимпиади, конкурси, състезания. Г-н Балакчиев най-редовно ме информира и поддържа връзката между нас много жива.

Пред председателя и зам.-председателя на Народното събрание директорът на ОУ „Кирил Христов“ припомни, че преди 6 години г-н Емил Христов, в качеството си на председател на Общинския съвет Стара Загора,  се е доверил на ръководството на училището и много е помогнал за нанасянето му в настоящата сграда. Постигнатите резултати във всяко отношение са много високи. Увеличен многократно е интересът към училището. То е включено във формат „иновативни училища“. Прилагат се нови методи на работа. Висока е успеваемостта на учениците. На патронния си празник през настоящата година беше открит музей на патрона Кирил Христов. Коридорите са превърнати в галерия със стенописи, посветени на величието на българската държава. В сградата се поддържа ред и чистота, „каквито виждаме в парламента“.

Г-н Христов  „докладва“ последните законопроекти, които засягат Стара Загора. Внесеният на 13 юни 2018 г. законопроект  по идея на кмета Живко Тодоров е за създаването на административно звено  за контрол на обществения ред, т.е.„общинска полиция“, която ще работи заедно с националната полиция. Ще се приеме закон за видео наблюдение и за нарушение по пътищата, пак по предложение на Община Стара Загора, като налаганите глоби ще се събират в Общината за поддържане на инфраструктурата в града и за пътна безопасност. По този начин ще се реши въпрос, който се отлага от години.

Всяка седмица г-н Христов се среща с Живко Тодоров, за да  обсъждат актуални въпроси и търсят най-доброто им решение. Всеки месец кметове и общински съветници от област Стара Загора гостуват в Парламента. Засега те  са от Раднево, Казанлък, Мъглиж. Идеята е месната власт да има много тесни връзки с народните представители. На дневен ред е търсене на решение за минералната вода в Павел баня.

Сред основните задачи, които успешно се решават е  създаване на кадрови потенциал на управляващото мнозинство. По този повод младият народен представител от ГЕРБ Радостин Танев е на обучение в САЩ. Има общински съветници, които успешно завършват политическа академия.  Емил Христов е категоричен, че Стара Загора разгръща потенциала си и след няколко години това ще се почувства много сериозно .

Съвсем по човешки, Емил Христов сподели че му е трудно, защото не може да се прибере в дома си. За изминалата една година като депутат с личния си автомобил е навъртял 36 000 км, отделно са със служебния. Но в крайна сметка е удовлетворен, че е максимално полезен на Стара Загора и на България.

Ученици изпълниха авторски стихотворения. От името на училището директорът  подари на Емил Христов и Цвета Караянчева картина със знаковия мемориал „Бранителите на Стара Загора“  и саксия с цвете.

На стълбището на Парламента се направи традиционната снимка. После гостите се разходиха из фоайетата и се запознаха с историята на сградата, построена през 19 в.  На балкона в залата старозагорци присъстваха на отчет на националния омбудсман Мая Манолова и приемане на програмата й за следващия период.

На излизане от Парламента друг старозагорски народен представител Маноил Манев след снимка за спомен, изпрати гостите с благопожелания.

В късния следобед представителите на ОУ „Кирил Христов“ присъстваха в НТС на премиера на книгата на Невена Христова „Рими и формули“, посветена на поета Кирил Христов и неговия син учения Владимир Христов.

Росица Ранчева