Незабравимо пътуване с „Машината на времето“ в Операта

Една фантастична „Машина на времето“ бе изобретена, сглобена и излетя от стартовата площадка на Държавна опера – Стара Загора на 14 юни в 19:00 часа, средноевропейско време.

Уникална премиера на мюзикъла за деца „Машина на времето“! Световна класа „Маргаритки“ – децата от  Детско-юношеската школа за опера и балет! Младите бъдещи оперни и балетни артисти. (Дано!) Толкова талантливи, че ми се иска така, както и колкото са на сцената – просто да пораснат там изведнъж, когато му дойде времето и станат новите оперни и балетни професионалисти. Да няма лутане, да няма търсене на музиканти и балетисти. Да няма и сенчица заплаха за бъдещето на класическата музика и балет в града ни, а и в страната. Да пропътуват към бъдещето с такава „машина на времето“, да станат музиканти и балетисти  и завинаги да запазят своя талант, неизчерпаемо трудолюбие и огромна страст към Изкуството!

Изключително професионална работа на режисьора, хореограф и какво ли още не в спектакъла – Радост Младенова Арабаджиева! Нейна е идеята за „Машина на времето“. Тя е автор на сценария, вдъхновител на всичко и всички останали – сценография, костюми, мултимедия, музика, танци… Умно измислено повествование. Пътуването в спектакъла започва, минава през 6 места – каменната ера, древен Египет, Средновековието, Барока, през посещение в дома на композитора Й. С. Бах, та до… близките срещи с бъдещето през  2035 г.

Във всяка  от сцените има разказана приказка за музиката, за възникването й, за утвърждаването й, за музиката и великото изкуство Балет. Атрактивни диваци, гъвкави египтянки, супер-хипер  танц на мумии (обира овациите на всички мои малки приятели!), мрачни инквизитори в черни раса, горди рицари, пищни дами и кавалери от Барока, ослепителен Крал-слънце Луи XIV, дребосъчета-придворни с чаши вино (разбира се, изкуствено и неизливащо се!), Бах и неговото семейство, Бах и неговата вълшебна музика, върху която танцуват балерини-ноти в черни и бели трика… А после бъдещето и хората с лица-маски, защото са забравили да общуват, забравили са що са то емоции, а лицата им са еднакви от  пластичните операции, които са преминали в стремежа за вечна младост.

„Не искам да съм в това бъдеще!” – казала на баба си след спектакъла малката Елица Гънчева, която го гледа заедно със сестра си и с братовчед си. От това по-хубав отзив за спектакъла – здраве му кажи! Чистите думи на едно дете, което не иска в бъдещето да няма надежда за нормално човешко общуване, всички да са обсебени от телефоните си и да нямат време един за друг.

Малките зрители могат да научат от историята в мюзикъла много полезни неща, стига да слушат внимателно, да не шумят много и да искат, разбира се, да научат. Ако правят обратното – не слушат внимателно и шумят, и да не искат да научат много – пак ще им хареса много и ще бъдат увлечени. Мултимедията на Сергей Голубев , професионалният звук на Александър Тумангелов , костюмите и сценографията на Теодора Джамбазова са класа. Картинката и звукът са изцяло по високите изисквания на съвременните хлапета, откърмени с какви ли не визуални ефекти от първото взиране в екран. Музикалната среда от песните на Маргарита Шоселова,  инструменталната музика и аранжименти на Александър Тумангелов и младия диригент Димитър Косев, музикалните фрагменти на  Й. С. Бах, Жан Батист Люли, П. И. Чайковски, поп-музика и др. са подредени превъзходно. Нищо излишно, никъде. Един час чисто забавление, без никаква възможност за отвличане на вниманието. Плюс превъзходните стихове, красивата мерена реч на поетесата Мая Дългъчева, която и този път „облече“ сюжета в стихове.

Много добра работа на вокалния педагог Зорница Желязкова с децата от вокалната студия на „Маргаритки”. А Деница Янакиева, която е актриса от Държавен куклен театър – Стара Загора и е консултант и в този спектакъл по актьорско майсторство, е изработила правилна дикция, не е допуснала никакво местно „мекане“ и е провокирала допълнително пълното раздаване на малките на сцената.

А вярвайте ми, ще видите и от снимките долу, става въпрос за МНОГО деца. За море от деца на сцената. От 3-4 годишни „буболечки“, до пооформени тинейджъри. Толкова много работа! Перфектен синхрон. Пълна отдаденост, без борба за малки и големи роли. Дори носачите на чаши вино на поднос в епохата на Барока бяха изключително достойни и с присъствие на сцената. Какви малки професионалисти! Голям дух, голям талант, голямо сърце… в малко тяло на дете.

Поздравленията и за артистите от Операта, достойни в своите роли до децата – Иван Кабамитов, Нели Нечева, Игнат Желев, Маргарита Йовчева, Пламен Асенов, на артистите от хора!

Само бих пожелала от новата учебна година пълни зали на всеки спектакъл на „Машина на времето”! Само бих пожелала пълна репетиционна зала с деца – и в балетната студия, и във вокалната студия на „Маргаритки”! Само бих пожелала повече родители да насочат децата си тук, защото работата с децата е на изключително професионално ниво. Не става дума за балетни подскоци и оперни припявания, а за работа на малки професионалисти в истински професионални условия – сцена, самостоятелни спектакли, участия в спектакли на Операта, много турнета.

Не е лесно. Малките „Маргаритки” също наравно с големите си колеги от Операта преживяват абсолютно динамичен сезон и са много натоварени. Това да се има предвид от родителите, особено от тези, които искат децата им… така просто, да се занимават с нещо.

С „Маргаритки” не е „така просто”, нито е лесно. Успехи и пълни зали се постигат с талант и труд. Весело лято, малки артисти! До нови срещи в новия сезон 2018/2019!

Уляна Кьосева

Снимките са на Рад Димитров