Американски студенти се учат на високо театрално майсторство в Стара Загора

От 31 май  2018 г. на сцената на Старозагорския куклен театър стартира десетото издание на Международната творческа лаборатория – ателие.

„Тази година то е в две части и с два състава, каза днес на брифинг директорът Дарин Петков. – В първата част (31 май – 15 юни) художественият ръководител – режисьорката Веселка Кунчева, сценографът Мариета Голомехова и композиторът Христо Намлиев, заедно със 17 американски студенти от Paie School of Performing Art – Ню Йорк изследват човешкото самозалъгване и силата на властта, основани на алегоричния роман „Животинска ферма“ на Джордж Оруел“.

„Процесът е изключително интересен, – обясни Христо Намлиев. – Използва се огромно количество глина, експериментират се експозиционни моменти, предмети от бита имат ново предназначение и пр. Като цяло това не е вербален, а повече  е визуален, музикален и движенчески спектакъл. Няма диалози и драматургични развития. Литературният текст е само основа. Т.е. не се очаква да се преразкаже книгата, а по-скоро ще се опитаме да интерпретираме идеята  за лъжата като основа на тоталитарното мислене и всичко следващо от това“.

Според Йони Уайс – студент, участник в лабораторията „това са най-трудните уроци през целия ни тригодишен обучителен период, но затова пък изключително полезни не само за  творческата, постановъчната и актьорската работа. „Фермата“ ни учи през какво трябва да минем, ако това е нашият живот“.

Показът е на 14 юни (четвъртък) от 19:30 ч. в салона на Кукления театър  с участието на трети курс студентите Нолан Атърбъри, Кайл Бест, София Карлин, Алекс Чърч-Гонзалес, Райън Кук, Клои Глуханич, Аби Гъмпър, Медисън Хол, Робърт Хамлин, Джордан Худец, Чанс Кестър, Мелиса Майерс, Кели НГ, Аша Принтуп, Джейд Родригес, Тамар Рубин, Йони Вайс. Входът е свободен.

Лабораторията ще продължи в Ню Йорк още две седмици  и ще приключи на 29 септември т.г. с премиера на постановката.

За dolap.bg Йони Уайс сподели, че е възхитен от България и Стара Загора. „Тук видяхме на живо култура на добрината и изключително артистичен декор. Накъдето и да се обърнеш, се вижда реклама на изкуство и култура. Като вървиш по улиците на  Ню Йорк отвсякъде те  преследват реклами на различни фирми, а тук – плакати за представления, фестивали, концерти, изложби“. Американците са гледали ленти от  кинофестивала„Златната липа“, присъствали са на концерти на Джаз фестивала, възхитени са от балетния спектакъл „Зорба Гъркът“, от уханието на липите, от великолепната храна, от новите български приятелства.

Втората част на лабораторията ще се проведе от 15 до 31 август 2018 г. основно  с артистите на Кукления театър и ще бъде фокусирана върху култовия роман на Оруел „1984“. Ето какви задачи ще постави на творческия екип  и участниците Веселка Кунчева: „Темата, която ще изследваме, е смъртта на човека. Светът, в който живеем отдавна не толерира човешката същност. Състраданието, любовта, мечтите са изместени от егоизма, своеволието и материализма. Липсата на духовни стремежи е лансирано качество. Култът към себелюбието е достигнал отвъд пределите на Бога. Човекът се самоопределя по натрупаните материални блага. Смъртта му е невидима, защото човекът сам уби човешкото в себе си. Джордж Оруел забелязва процесите на духовно гниене в нашето общество и ги изследва с точността на хирург. Романът му „1984“ е  като скалпел, който разрязва човешката същност, за да открие какво ни е превърнало в чудовища, каквито сме. За да последваме Оруел в изследването на човешката смърт, в този международен проект ще поканим актьори, художници, танцьори, музиканти. Чрез средствата на движението, актьорската игра, танца, рисуването и музиката ще се опитаме да пресъздадем мрачната действителност на Оруел. И не само това. Ще се опитаме да се върнем назад в процесите на човешкото еволюиране и да разберем защо човекът е избрал смъртта си. Защо се е превърнал в мъртва марионетка на самия себе си? Защо марионетката е по-жива от кукловода си? Има ли път назад? Наистина ли отдавна сме мъртви? Светът на Оруел, за съжаление, е нашата действителност. Вярвам, че първата стъпка към събуждането е разбирането, че сънуваш. С този проект се надявам да разкъсаме паяжината на доброволното ни несъществуване. Да осъзнаем кои сме и какво наистина искаме да бъдем. Да скъсаме конците. Да поемем дълбоко въздух. Да вдишаме. Да отворим очите си. Да живеем. Надявам се…“, казва режисьорката Веселка Кунчева.

Финалът на втория етап ще е поставянето на „1984“ в периода юни-юли 2019 г.  с трупата на Държавен куклен театър – Стара Загора.

„Имаме належаща нужда да навлезем в пространството на Джордж Оруел, сподели Дарин Петков. – Като творци ние сме длъжни да покажем нашата гражданска позиция. Задачата на изкуството е да вижда изпреварващо и да поставя проблемите. Стъпвайки върху литературния текст, по време на лабораторията  започват да се създават драматургични ситуации, за да се превърнат в драматургия, което е съвсем различен жанр от писането на роман. Това става стъпка по стъпка в хода на лабораторния процес. Така работи постановъчният екип и ние обичаме този начин на работа, защото не само е убийствено провокиращ, но и държи отворени сетивата на всички – не само на актьорите, а и на техническите служби, на администрацията. В крайна сметка дава  чудесни художествени резултати и удовлетворението е безкрайно голямо“, коментира Дарин Петков.
Творческата лаборатория се осъществява с финансова подкрепа  на Община Стара Загора и на фондация „Америка за България“, чрез Програмата за българо-американски обмен в областта на изпълнителските изкуства, администрирана от Фондация „Арт Офис”, и с подкрепата на Pace School of Performing Art – Ню Йорк.
Диана Атанасова – началник на отдел „Култура“ в Община Стара Загора високо оцени резултатите от творческите лаборатории – ателиета като доказан начин за създаване на иновативно изкуство и поддържане на най-високо ниво на творческия екип на Кукления театър.

Росица Ранчева