Признателна Стара Загора почете голямата балерина Силвия Томова

На 11 юни 2018 г. признателна Стара Загора се поклони пред таланта на голямата Силвия Томова като дългогодишна прима балерина, педагог, хореограф и блестящ ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера. Поводът беше 40 години сценична и творческа дейност.

С присъщата й елегантна танцувалност, артистизъм и висока естетика, на сцената на  Държавна опера – Стара Загора,  неотразимата Силвия Томова се представи  в ролята на Мадам Ортанс в танцовия спектакъл „Зорба Гъркът“ на Националния балет на Софийска опера. Партнираха й първите солисти на трупата Росен Канев – в ролята на Зорба, Марта Петкова – Вдовицата,  Трифон Митев – Йоргос, Никола Хаджитанев – Джон.

За триумфа на спектакъла, който в продължение на десетилетия не слиза от сцената, ще посоча само петте биса и скандиранията на възторжената публика, останала дълго време на крака.

С поздравителен адрес и кошница цветя кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров изрази благодарността и признателността на общността към Силвия Томова, преди всичко за това, че възстанови балетния състав на операта и го изкачи за по-малко от две години  на национално ниво.

„От името на областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и от мое име Ви поздравявам послучай 40-годишната Ви творческа дейност като балерина, хореограф, художествен ръководител и педагог, каза зам.-областният  управител Красимир Червилов. – За краткото време в Стара Загора, Вие успяхте да възродите балетната трупа и да й дадете нов живот. Желая Ви здраве и със същия професионализъм още много успехи  с трупата на Държавна опера – Стара Загора“.

Председателят на Общинския съвет Стара Загора Таньо Брайков поднесе на юбилярката най-високото отличие на Общинския съвет „Почетен знак на Председателя“. „За мене е висока чест да Ви приветствам за Вашата 40-годишна вдъхновяваща творческа кариера, каза г-н Брайков. – От името на Общинския съвет Стара Загора и на административното ръководство на Общината, лично от името на кмета Живко Тодоров, искам да Ви благодаря за това, което сте направили за изминалите 40 години, както и за това което правите и ще правите за нашия град. Желая Ви да бъдете здрава, да работите все така неуморимо и вдъхновено“.

„40 години отдадени на балета и всички тук присъстващи станахте свидетели на представянето на Силвия не само като педагог и ръководител на нашия прекрасен балет, а и като изключителна балерина. Благодаря ти, че те познавам! – развълнувано се произнесе директорът на операта Огнян Драганов. – Благодаря ти, че имаме удоволствието да работим заедно и заедно да празнуваме твоите 40 години на сцената. От името на колектива на операта ти поднасям картината „Нестинарка“ на художника Валентин Дончевски. Тази „Нестинарка“, която реализира нашият балет“. Огнян Драганов връчи на г-жа Томова най-високото отличие – плакет „Старозагорска опера“ за принос в развитието на оперното и балетното изкуство. Такъв плакет г-н Драганов връчи и на  Сара-Нора Кръстева – директор на „националното богатство на България“ – балетния състав на Софийска опера, с благодарност за изнесения прекрасен спектакъл „Зорба Гъркът“.

От името на Настоятелството на Старозагорската опера Татяна Станчева поднесе огромен букет  и подарък с думите: “Силвия, за мене ти си една жрица, която ревностно опазва и пренася традициите на прочутата руска балетна школа. Затова ти плени нашата публика. Завладя я със своята лиричност, с умението да откриваш таланти и да ги превръщаш в звезди.  Затова, че с много устрем и замах успя да създадеш нашата многонационалната балетна трупа, направи прекрасни спектакли. За това, ти получи заслужени награди. Но още по-заслужена е тази вълнуваща среща, когато на наша сцена, в твоя празник участва балетната трупа на Националната ни опера и балет. Това е заслужен жест. На добър час! Щастлив полет на таланта! Желаем ти удовлетворение и международно признание с нашата балетна трупа и нашия оперен театър! Благодарим ти!“

На сцената излезе интернационалната балетната трупа на Старозагорската опера: „От името на целия екип искаме да Ви кажем, че сме безкрайно щастливи, че сте сред нас, – каза от името на всички прима балерината Анелия  Димитрова. – Огромна радост е, че ни предавате опита и уменията си, за да можем да радваме ваше величество публиката. Дълбок поклон от всички нас! Благодарим Ви! Продължавайте да ни водите напред и нагоре“!

„Благодаря на всички вас, които сте срещу мене в салона, – сподели развълнувана Силвия Томова. – Благодаря на всички артисти, които бяха с мен на сцената! Бяхте прекрасни – истински професионалисти! Беше чест за мене! Аз винаги ще остана българка! Винаги ще остана ученичка на Академия „Ваганова“! Завинаги  ще остана част от балета на Софийска опера и балет! И винаги ще бъда сред моята трупа в Стара Загора! Благодаря ви! Страхотни сте! Благодаря ви за прекрасната радост, за устрема, с който вървите напред! Искам специално да благодаря на Огнян Драганов за това, че сме заедно и се случват хубави неща! Винаги ще остана в световния балет! Каквото зависи от мен – ще го направя!

Още веднъж – безкрайно ви благодаря“! – каза Силвия Томова.

Тя получи цветя още от Балета на Софийска опера, от Пловдивска опера, от Старозагорския куклен театър,  от много приятели и почитатели на високото й изкуство.

СИЛВИЯ ТОМОВА e възпитаничка е на прословутата елитна Държавна балетна академия „А. Я. Ваганова” в Санкт Петербург, Русия. Нейната успешна творческа кариера е свързана с Националната опера и балет, където е прима балерина и има над 90 изиграни главни роли в класически и модерни балетни заглавия. Емблематични са нейните изпълнения в ролите на Одета – Одилия от “Лебедово езеро”, Мирта от “Жизел”, Маргарита Готие от “Дамата с камелиите”, Демна от “Нестинарка”, Елина от “Козият рог”, Есмералда от “Парижката Света Богородица”, Поли от “Бумеранг” и др.
Участва в различни телевизионни и филмови продукции. Лауреат е на Международните балетни конкурси във Варна, Осака, Париж и Москва. Многократно е канена за член на жури на международни балетни конкурси в Добрич, Париж, Люксембург, Варна и Перм. Работила е като асистент-хореограф на Джордже Янку, Марио Пиаца, Фреди Францути, Карла Фрачи, хореограф на Жулиета Канталупи и Кристина Гюрова. От 1996 година е Председател на Националния комитет за танцово изкуство – България към ЮНЕСКО. Още като прима балерина на Софийската опера и балет, тя се занимава активно и с педагогическа дейност – преподава в Националното училище за танцово изкуство, в НАТФИЗ, Нов Български университет. Нейни ученици са едни от най-изявените български танцьори, носители на престижни награди от конкурси и успешно реализирали се на международна сцена. От 2003 до 2007 година е художествен ръководител на Националния балет. От 2005 е изпълнителен директор на Българска балетна асоциация. В това си качество тя инициира различни проекти, свързани с подпомагане на Националния балет, поощряване на международно сътрудничество и представяне на млади артисти и дебютни продукции на млади хореографи, композитори и художници. През периода 2009 – 2010 година е художествен ръководител на Балета на Пловдивската опера. През последните години е предпочитан гост-репетитор и хореограф, журира престижни танцови конкурси в Италия. Нейни авторски хореографии са високо оценени от публиката и критиката .Силвия Томова е автор и хореограф на балетните спектакли „Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината” (2014), балетните платна в спектакъла на операта „Кармен” (2014), музикално-танцовият „Реквием” на Моцарт (ММФ „Моцартови празници” – 2015), балетния спектакъл „Снежанка и седемте джуджета” (премиера декември 2015) и др. През периода септември-октомври 2016 поставя балета „Жизел“ в Прищина, Косово, където често е гост-хореограф. От септември 2013 до октомври 2016 година ръководи балетната трупа на Държавна опера – Русе, а от ноември 2016 е художествен ръководител на Балета на Държавна опера -Стара Загора. През 2017 година е удостоена със Специалната награда на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за изключителен принос за развитието на балетното изкуство и културата на Стара Загора. През ноември 2017 получава награда за цялостен принос към световното танцово изкуство като балерина, хореограф и педагог, артистичен директор на международна балетна трупа от Фондация „FINI DANCE”- Ню Йорк – организатор на TIRANA DANCE FESTIVAL 2017. В навечерието на 24 май, тази година, бе удостоена с престижното държавно отличие почетен знак „Златен век“ – звезда, грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Росица Ранчева

Снимки Георги Петков за Държавна опера – Стара Загора