В Стара Загора – от 11 до 15 юни 2018 г. – Седмица на руския език, наука и култура

На 11 юни 2018 г., понеделник, с две изложби и голям концерт в Стара Загора беше открита Седмицата на руския език, наука и култура. На откриването присъстваха проф. д-р Елена Павловска – управител на „Индекс” ООД и преподавател в Софийския университет, Диана Атанасова – началник на отдел „Култура” в Община Стара Загора, Ирина Минева – председател на Сдружението с нестопанска цел (СНЦ) „Руски клуб – Стара Загора”, Надежда Груева – директор на Регионална библиотека „Захарий Княжески”, български и руски граждани. Организатор е СНЦ „Руски клуб – Стара Загора” със съдействието на Община Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Събитието, превърнало се вече в традиционно, е посветено на 6 юни – деня на руския език и рождена дата на Александър Сергеевич Пушкин и на 12 юни – Националния празник на Руската федерация (през 1990 г. на 12 юни Първият конгрес на народните депутати приема Декларация за суверенитета на Русия; през 1991 г. се провеждат първите демократични избори за президент; през 1994 г. с Указ на президента Борис Елцин е обявен за Ден на държавния суверенитет). В концерта участваха ученици от класовете по вокал в НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора и изпълниха български и руски популярни песни. Специално участие имаше и Дамски хор „Библиофония” към библиотеката. Фотоизложбата „Золотое кольцо”, подредена във фоайето на библиотеката, в 20 табла разказва за един от популярните туристически маршрути в Русия. Традиционно в него са включени осем града от Северо-източната част на Руската федерация (Сергиев Посад, Переславл-Залески, Ростов Велики, Ярославл, Кострома, Иваново, Суздал, Владимир), съхранили уникални паметници от историята, културата и народните художествени занаяти. През следващите години към тази основна група са включени и други населени места, например Александров, Гороховец, Дмитров, Москва, Муром, Палех, Углич, Калуга, Касимов и други. Автор на идеята за маршрута и на името „Золотое кольцо” е журналистът и литератор Юрий Бичков. През 1965 г. той осъществява пътуване със своя автомобил по такъв маршрут и през декември 1967 г. публикува във в. „Съветска култура” поредица от очерци за древните руски градове със същата рубрика. На 25 май 2013 г., когато е празникът на град Ярославл е поставен знак – чугунна колона от XIX в., обозначаваща „нулевия” километър на маршрута „Золотое кольцо”. На колоната са имената на осемте градове, разстоянието в км до тях. През август 2017 г. кметовете на тези градове учредяват „Съюз на градовете от Золотое кольцо на Русия”. Изложбата ще остане в Стара Загора до 16 юни 2018 г.

През цялата седмица отново във фоайето на първия етаж фирма „Индекс” – официален представител на Руската академия на науките и водещи издателства от Русия предлага на изложба базар художествена и специализирана литература на руски език. Над 500 тома книги от различни области на знанието – педагогика – обща и специална (логопедия, аутизъм), социология, психология, история, политика, религия, изкуство, кулинария, езикознание, пътешествия, забавни книги-игри. Книги за история на оръжията, учебници, речници, детска литература – руски и световни автори, книги за различни видове игри – шахмат, карти, бридж. Значителна част заемат заглавията художествена литература – също класически и съвременни руски и световни автори – Пушкин, Маяковски, Достоевски и други, Сергей Довлатов, Виктор Пелевин, Татяна Толстая, Борис Акунин, Александра Маринина… Във връзка с факта, че в града ни има оперен театър, музикално училище и много специалисти в областта на музиката, за тях фирмата предлага нотни сборници и свитъца за различни инструменти, клавири на цели опери, сборници с ноти на класически и съвременни песни и арии. За първи път пред старозагорци са показани изящни, цветни поздравителни картички и картички, реплики на особено популярни агитационни плакати (дело на известни руски и съветски художници) от първите години на съветска власт – 20-те, 30-те, 40-те години на ХХ век и Втората световна война.

Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора получи дарение – 12 тома за над 300 лв. от „Индекс” ООД като признателност за дългогодишната съвместна работа и бъдещи ползотворни контакти.

На 14 юни, четвъртък, от 10:00 ч. в залата на библиотеката се провежда научно-практическа конференция на тема „Междукултурни, научни и образователни диалози България – Русия”. Със свои доклади и съобщения в програмата участват преподаватели и научни работници от Тракийския университет – Стара Загора, учители, поети и писатели, изследователи. Ще бъде организиран телемост с Държавния университет от град Владимир, Русия.

В петък, 15 юни, от 16:00 ч. празникът на руския език и култура завършва с Първия регионален фестивал на детско-юношеското театрално творчество на руски език „Русская театралия”. Участват театрални трупи, кръжоци и школи от училища и читалища в Старозагорска област. Желанието на организаторите фестивалът да се превърне в традиционен.

Входът на всички събитие е безплатен.

Снежана Маринова