След вълшебната трета фестивална вечер седмият Джаз форум Стара Загора вече е история

Всички участници в третата, последна вечер на седмия Джаз форум Стара Загора 2018, изкачиха своите Айфелови кули.

Под знака на красотата в джаза пет привлекателни, талантливи и темпераментни  българки и една очарователна арменка, буквално „разказаха играта“ на джазмените. Те свириха по „мъжки“ стандарти, аранжименти по познати мелодии и две-три авторски парчета.

От Ереван посрещнахме Нара Аракелян, която е музикален директор на проекта „Красивото лице на джаза“. Пианист, вокалист и музикален педагог, тя е една от успешните арменски джазови изпълнителки. Занимава се с музика от 6-годишна възраст, получава солидно образование в колежа по джаз, а по-късно и в арменската държавна консерватория. Освен с преподавателска дейност, Нара изнася концерти в цяла Русия, Грузия, Аржентина и Близкия Изток.

Станимира Найденова (цигулка) е завършила Националната музикална академия и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Като цигулар, вокалист и пианист е работила в Швейцария, Япония, Германия, Обединените арабски емирства и Норвегия. Солирала е на Благоевградския биг бенд (Банско джаз фест),  на формациите „Джазтет” и „АКВА”, свирила е в Оркестъра на нациите и Нов симфоничен оркестър.

Николета Хайтова (флейта) завършва класическото си образование при Явор Желев и Георги Спасов. Продължава с поп и джаз флейта при проф. Симеон Щерев в Националната музикална академия. Специализира в Париж при Жерард Бургойн. Свирила е с биг бенда на БНР, както и в комбо състави с музиканти като Димитър Льолев, Мартин Марков, Михаил Иванов и др.

Свобода Боздуганова (контрабас) е възпитаничка на Националната музикална академия. Любовта й към децата я прави обичан преподавател в Музикалното училище – София. Като изпълнител свири, както класическа и съвременна музика, така и джаз, блуграс и ирландска музика. Популярна от дуета си с  проф. Симеон Венков и с формацията „Lilly Of The West“.

Невена Григорова (барабани, перкусии) е свързана с „Джаз Форум Стара Загора“ от първото му издание като изпълнител в проекта „Джаз за деца”. В последните години е неотменна част от софийската клубна сцена, участвала е с различни формации на фестивалите в Благоевград, Ниш, Велико Търново, Бургас, Плевен. Към средата на програмата към амазонките се присъедини още една фурия – саксофонистката Боряна Димитрова, която живее и работи в Хамбург, пише музика главно с български мотиви и концертира по целия свят.

След дългите възторжени овации към изкуството на дамите, с изключителното си присъствие, прекрасен глас и неподражаема артистичност сцената изпълниха певицата Камий Берто  и пианистът Фати Фарах. Още с появяването си усмихнато миньонче от Париж грабна сърцата на публиката. Преди да запее, с чаша „Загорка“ тя пожела „наздраве“ на публиката, но призна, че предпочита ракийка. На това прелестно създание Господа е давал, давал, че се е забравил: красота и чар, неподражаем глас, огромна позитивна енергия, темперамент, актьорлък и талант. Всяка изпълнена песен Камий превърна във вълнуващ четивен спектакъл за онези, които не владеят езикът на Юго и Мопасан.  Тя пя за любовта, за радостта, за самотата в живота, за тъгата при раздялата на влюбените, за щастието, за света, който ни заобикаля.

Съвършено равнопоставен й беше пианистът от Ливан Фати Фарах.

Камий Берто буквално взриви световната джазова общност през лятото на 2015 г. с певческия си талант и с дързостта си да импровизира вокално върху някои от най-сложните джазови композиции. Тя постигна изключителна популярност, използвайки социалните мрежи, където публикува свои изпълнения. Благодарение на тях бе забелязана от мощна звукозаписна и продуцентска компания и към днешна дата певицата вече има два реализирани албума. Началното си музикално образование Камий получава от баща си – пианист аматьор, а по-късно учи пиано и вокал в Ница.  След  дипломирането си парижанката изучава музикална теория, композиция и импровизация. Още като студентка Камий пише и публикува два мюзикъла за деца. Пак тогава започва да съчинява и френски текстове на джазови инструментални композиции. Наред с това госпожицата овладява до съвършенство японски език и създава поредица онлайн лекции за японци, желаещи да научат френски език. През 2015 г. тя става интернет сензация след като видеото й в YouTube с вокално изпълнение на  класиката „Giant Steps“  на Колтрейн събира стотици хиляди . „Pas De Geant“ от същата година е дебютният студиен албум на певицата. През 2016 г. издава  „En Vie“, в който включва четири удивителни кавъра на джазови стандарти и шест авторски песни. Основна отличителна черта на албумите й са невероятните скатови импровизации. Много парижко, много кинематографично, много джази, много амелипуленско – така я определя музикалната критика. Камий пее с удоволствието на свободата, където вплита вокални каскади, копринена чувствителност и очевидна необузданост.

Дълги аплодисменти и бисове съпроводиха паметното участие на Камий и Фади.

Както се очакваше, „черешката на тортата“ беше легендарният Военен биг бенд Стара Загора  с диригент маестро капитан Цветомир Василев. Програмата стартира с джазов аранжимент на Моцартово произведение и продължи отново с джазирано изпълнение на италианската канцонета „О, соле мио“ със  солист Цветомир Цанков. Последваха  авторски аранжименти на Боряна Димитрова, които се изпълняват за първи път и на които тя солира със своя вълшебен саксофон: „Балкан блус“ и  „ Крейзи, Джоре“ по популярната българска народна песен „Седнало е Джорето“, и още една композиция на Емил Костурков – пиесата „Мечта“ – разработка по „Мама на Ганка думаше“. След това сцената се превърна едва ли не в място за джемсешън. Сред публиката, специално пристигнала за феста беше и джазовата певица Марина Господинова, чиито устремен път в джаза тръгна от Стара Загора. Напълно импровизирано тя, заедно с Цветомир Цанков и биг бенда изпълниха „Лятно време“ на Гершуин. За малко биг-бендът беше сменен от големите музиканти Теодор Петков, Васил Хаджигрудев, Димитър Семов и Димитър Благоев, които акомпанираха на бразилската програма, на току-що сформирания дует Павлета Семова и Камий Берто. После отново места на сцената заеха военните. Към тях се присъединиха със суинг парчета Красимира Найденова и Цветомир Цанков. Градусите на удоволствието неимоверно пораснаха с тромпета на  Венци Благоев, флейтата на Николета Хайтова, перкусиите на Невена Григорова, пианото на Нара Аракелян… По едно време Нара и Теодор свириха на рояла на четири ръце…

Не мога да намеря нужните думи да предам вълнението и върховното удоволствие от музиката и отдадеността на всички музиканти, прегърнали джаза като своя съдба и начин на живот. Преживяването не може да се опише, а само да се изживее.

Съвсем кратка визитка на прославения Военен биг бенд Стара Загора: От първата му изява като формация през 2011 г. досега бендът натрупа сериозно присъствие на българската джаз сцена. Представя впечатляващ репертоар с вокалната подкрепа на солистите Милица Гладнишка и Цветомир Цанков. Солист-тромпетист  е Венци Благоев, а джазрамо на музикантите под пагон осигуряват Теодор Петков, Димитър Благоев, Емил Костурков, Красимир Стефанов, Георги Донев, Румен Халачев и Младен Николаев. Под палката на маестро Цветомир Василев, мъжете са свирили  в компанията на Бела Салоки (Унгария), Данчо Капитанов, Владимир Славчев, Атанас Хаджиев, Стоян Роянов Я-Я, Димитър Льолев, Владимир Кърпаров, Петър Момчев, Васил Енчев. Техни солисти са били и саксофонистът, композитор и диригент на бенда на Рей Чарлз, Крег Бейли, Харви Томсън, Джанис Харингтън (САЩ), Стефка Оникян, Марина Господинова, Еделина Кънева, Петър Салчев, Орлин Павлов и др.

След последното парче на бенда, когато овациите на публиката бяха в стихията си, от стълбището на операта, тромпетът на Венци Благоев изсвири прощалните ноти с благодарност, радост и тъга към Седмия Джаз форум Стара Загора, който вече е история.

С какво ще бъде запомнен? С публика, с много публика, окупирала цялата Антична улица до моста и над него, градинката зад Стария театър и пространствата пред операта и Регионалната библиотека. С млада публика, с много деца, със щастливи и усмихнати хора, с много гости. Стара Загора има своята все-повече джазова публика. Тя е отгледана с много голямо внимание и отговорност през годините от Община Стара Загора. А в началото – от Регионалната библиотека; от детските издания на Джаз форума; от актьорът Димитър Живков-Митака, който доведе в клубовете джаза, а вече няколко лета и предстоящото, в парк „5 октомври“ организира концерти под звездите; от Надя Тончева и нейните възпитаници по джаз и поп пеене в НУМСИ „Христина Морфова“ и пр. и пр.

Фестивалът показа красивото лице на джаза чрез концертите на българската перла Камелия Тодорова и френското бижу Камий Берто, на арменката Нара Аракелян и англичанката със златния цугтромбон Карол Джарвик, на десетки перфектни млади агитки и изпълнители, много от които изграждат репертоарите си върху аранжименти на български фолклор. Няколко десетки са знаковите съпътстващи прояви – джаз за деца с Венци Благоев и формация „Джазтет“,  кинолектория, фотоизложба, майсторски класове, джемсешъни и пр.

Фестът, който с всяка изминала година става все по-популярен у нас и по света, е незаменим посланик на Стара Загора и България за високо изкуство, приятелство и мир. В седмото му издание имаше изпълнители от 12 страни, а гостите, пристигнали специално, за да се насладят на големия джаз, бяха още два пъти по толкова.

Преди гонгът да удари за последно, артистичният директор Венци Благоев благодари на организаторите – Община Стара Загора и лично на зам.-кмета Иванка Сотирова, началника на отдел „Култура“ Диана Атанасова и главния специалист Екатерина Радукова за отношението им и за популяризирането на това много специално изкуство, на компанията КонтурГлобал Марица Изток 3, на фондация „Америка за България“ , на хотелите „Уникато“ и „Форум“, на ресторант „При кмета“, на д-р Трошев и всички спомоществователи.

Сбогом, Джаз форум Стара Загора 2018! Очакваме те, Джаз форум Стара Загора 2019!

Росица Ранчева

Снимки Емил Енчев