Пианистът Константин Костов с майсторски клас на Джаз феста в Стара Загора

Емоционално, приятелски, полезно и с усмивка премина майсторският клас на пианиста Константин Костов в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” в събота, на 9 юни. Срещата е част от програмата на Седмото издание на Джаз форум 2018 в Стара Загора http://jazzforumsz.com/jazzforum/# Предходната вечер, на 8 юни, петък, Константин Костов трио в състав Константин Костов (България/Германия) – пиано; Сезари Конрад (Полша) – ударни; Радослав Славчев – бас и вокалната солистка Агниешка Хекиерт донесоха наслада и предизвикаха бурни аплодисменти сред старозагорската публика със своите изпълнения на различни джаз пиеси и песни.

Пред изкушена от музиката публика в залата, Константин разказа за своята  работа, за любими музиканти и композитори, за композирането и преподаването, отговори на въпроси… И, разбира се, илюстрира това със свои изпълнения. Дори старичкият роял „Естония” звучеше стройно под неговите майсторски ръце! Сподели, че предпочита да свири в зала, на концерт. Но когато е бил студент и започва музикалната си кариера свири и в клубове. Свири навсякъде по света – в Европа, в Русия, в Япония… Все по-рядко свири в Мюнхен, където живее и преподава – „там са любители на стандартни парчета, а аз обичам повече свободния стил, импровизациите…”. За първи път беше в Стара Загора, но обеща – не за последен! Важно е да споменем,  че заедно с безспорния си музикален талант, Косьо е и полиглот – говори свободно немски, английски, полски, руски, сърбохърватски, малко японски и разбира се, български. На въпрос – Как започва деня си? – музикантът отговори усмихнат „с кафе” и продължи, че предпочита да се разсвирва с балади, бавно, спокойно „да усетя дълбочината на клавишите, след което бързото свирене идва по-леко”. За да поддържа форма обикновено свири по четири часа на ден, но не винаги има достатъчно време за това. Интересът му към пианото се заражда още в ранна детска възраст. Казва: „сам поисках да се занимавам с пиано, от петгодишен, после – през пубертета малко се отпуснах, но в гимназията отново започнах сериозно да свиря”. Негови кумири са кубинските пианисти Рубен Гонсалес и Гонсало Рубалкаба (да припомним, че през април 2017 г. неслучайно кубинската столица Хавана беше обявена от ЮНЕСКО за световен домакин на Шестия международен ден на джаза и много световни пианисти изнесоха концерти там). Константин сподели още, че обича джаза и импровизациите, защото за него това е друг начин да разказва света. „При композирането обичам да разкъсвам музикалната фраза, да „чупя” хармонията, да има закачка. Важно е да имаш опорни точки в акордите и ладовете. Аз виждам музикалните фрази в хексатоника (6 тона). Обичам полиакорди, додекафонията (дванадесет степенна серия). Странно звучат, но се получават интересни фрази, както при Бах. Когато композираш трябва сам да си представяш, да виждаш структурата на композицията.”

Константин Костов сподели, че един от любимите му композитори е и Стравински. Демонстрира виртуозност на прима виста върху музика от Бах и Стравински, и Шопен! За удоволствие на участниците в срещата, заедно с цигуларка от залата импровизираха по музика от струнен квартет на Чайковски и ария от Бах.

На въпрос за акомпанирането на певци и инструменталисти, пианистът отговори, че „в джаза всеки си има своя линия и трябва да реагираш адекватно и да следиш тази линия. При певците трябва да е деликатно, да се съобразяваш и много важно – да има естетика”.

По време на срещата Константин изсвири най-новата си композиция – песен в стила на българския фолклор, специално написана за новия албум на Агниешка Хекиерт.

За фонда на библиотека „Захарий Княжески” подари албума си „Consolation” и написа специално пожелание към старозагорци!

Константин Костов е роден през 1979 г. в град Враца. Сега е преподавател в Университета за музика и сценични изкуства в Мюнхен, Германия и концертиращ пианист. Но всичко започва от музикалната школа в родния му град, учи пиано в класа на Петър Карагенов. Продължава в Средното музикално училище „П. Пипков” в Плевен при Елеонора Карамишева. Тогава започва и да композира. От 1998 г. учи в ДМА „П. Владигеров” в София в класа по джаз-пиано на проф. Юлия Ценова и завършва през 2001 г. с отличие. След завършването на Академията в София става студент в Музикалната академия в Мюнхен при един от известните пианисти и преподаватели проф. Леонид Чижик (роден през 1947 г. в Кишинев). За Чижик неговият колега Игор Бурко споделя: „Той е титан в световната джаз музика. Това е човек с неимоверна музикална фантазия. Никога не знае, какво точно ще свири. Висш пилотаж! Световно ниво! Той е свирил с всички, с които е възможно”. Обучението при Чижик оказва голямо влияние върху развитието на музиканта Константин Костов. През 2007 г. защитава магистърска степен също с отличие. От август 2008 г. е поканен за преподавател по джаз пиано в Мюнхен. Сподели, че сега в класа си има основно студенти от Германия и трима от Русия. Участва в редица фестивали в България, Япония, Полша, Русия, Италия. Последните години предпочита да свири в трио (такъв е и скоро записаният диск – с Георги Макашвили – бас и Невян Ленков – ударни). В своите джаз проекти и композиции включва и елементи от български народни песни и музика. Има първа награда за композиция, 1997 г. в София; голямата награда за 2003 г. в Musikförderpreis Gasteig в Мюнхен; Втора награда и награда на публиката в първия Международен музикален конкурс ТЕРЕМ в Санкт Петербург, Русия, 2010 г. От 2011 г. интензивно работи в Полша с музикантите Agnieszka Hekiert, Cesary Konrad, Pawel Panta, Krysztow Kubiszin, Dominik Wania и други.

Снежана Маринова

Снимки от концерта на Джаз феста Стара Загора, 8 юни 2018 – Емил Енчев