Над 600 ученици участваха в Националния конкурс „Бог е любов“

На 9 юни 2018 г. в Стара Загора се състоя церемония по връчване на наградите на  победителите от ХVII Национален конкурс „Бог е любов“. Той се организира ежегодно от Министерството на образованието и науката.

„Тази година със стихотворения, есета, разкази, рисунки, икони и приложни творби  в състезанието участваха над 600  ученици от 1 до 12 клас от цялата страна. На финалния кръг бяха класирани близо 250 работи“. Това уточни за dolap.bg Коста Костов – главен експерт в  просветното министерство.

Под председателството на проф. д-р  Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, журито е класирало и отличило най-добрите  произведения, спечелили регионалните кръгове от страната. На форума бяха връчени грамоти и предметни награди на първенците в различните категории и възрасти.

Голямата награда за приложно изкуство получи Радослава Боянова от гр. Брегово; Специалната награда за стихотворение е за Дарина Христова от гр. Дулово, Голямата награда  за рисунка е за Веника Спасова от гр. Септември. Специалната награда в направление „Приложно изкуство“  е за Любислава Боянова Лилкова – X клас, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Брегово, обл. Видин.

Събитието уважиха архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорската митрополия, свешеник икономите Йордан Карагеоргиев и Евгени Димитров, протойерей Живко Желев, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова,  проф. д-р Александър Омарчевски, началникът на Регионално управление на образованието – Стара Загора Татяна Димитрова, директорът на ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора Господин Балъкчиев, родители, общественици и др.
„Голяма духовна радост гори в сърцата ни днес, защото сме се събрали тук с едно сърце и една душа да прославим нашият Бог Иисус Христос, който казва да оставим децата да отидат при него, защото тяхно е царството небесно. Бъдете здрави, успешни в начинанията си и нека Бог да благослови делата ви, защото са светли и чисти помислите ви. Помнете, че Бог е любов!“ Така архимандрит Богослов се обърна към талантливите българчета. Той предаде и специални поздрави от името на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

„С радост и удоволствие ви приветствам с добре дошли в Стара Загора и то точно в най-романтичния период на града, когато целият ухае на липи, каза зам.-кметът Иванка Сотирова. – Поздравявам ви, че сте работили по темата „Бог е любов“. Още по-важно е, че имате ръководители, които ви направляват при усвояване на религията. Поздравявам и родителите, които подкрепят децата си в избрания от тях верен път. Важно е да бъдете ангажирани в правенето на добро и да увличате и другите в тази кауза“!
Проф. д-р Александър Омарчевски подчерта таланта на участниците в конкурса и изрази  увереност, че това са първите крачки към бъдещите големи успехи.

От името на домакините, благопожелания към участниците в събитието поднесе и Татяна Димитрова.

Възпитаници на ОУ „Кирил Христов“ от първи и втори клас, които изучават целогодишно „История на религията“ с преподавател Живко Желев изпълниха тематична художествена програма.

Росица Ранчева

Снимки Росица Ранчева и Благовест Илиев