Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ в приказно пътуване с „Машина на времето“ на 14 юни

Премиерата на най-новата самостоятелна продукция на Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ МАШИНА НА ВРЕМЕТО ще се състои на 14 юни 2018 г. (четвъртък) от 19:00 часа на сцената на Държавна опера – Стара Загора. Освен малките талантливи възпитаници на Студията, в спектакъла участват и артисти от Операта. Идеята и сценарият на спектакъла са на Радост Младенова-Арабаджиева, която ръководи балета на „Маргаритки“. Музиката на песните е написана от Маргарита Шоселова – ръководител на студията. Инструменталната музика и аранжиментите са на Александър Тумангелов и Димитър Косев, включени са музикални фрагменти от произведения  Й. С. Бах, Ж. Батист Люли, Чайковски, поп-музика и др.

Либретото е написано от поетесата Мая Дългъчева. Хореографията  и режисурата са на Радост Младенова-Арабаджиева. Сценограф и художник на повече от оригинални костюми е Теодора Джамбазова. Мултимедията е на Сергей Голубев, вокален педагог е Зорница Желязкова, консултант по актьорско майсторство е Деница Янакиева от Държавен куклен театър – Стара Загора, майстор на куклите, които участват е Живко Кънев.

За третия самостоятелен спектакъл на ДЮСОБ „Маргаритки“ „Машина на времето“ в ателието на Операта и в две помощни ателиета се изработват над 130 костюма, някои от които особено интересни – като автентичния костюм на Краля-Слънце Луи ХIV. За втори път Теодора Джамбазова, художник в Операта, работи по продукция на „Маргаритки“-те. Този път художничката е автор и на  сценографията.  Припомняме, че колоритните приказни костюми в спектакъла на мюзикъла „Шегобишко на острова на чудесата“ са нейно дело. В динамични общо 6 картини зрителите в залата ще се пренесат назад във времето до каменната епоха, от която ще започне пътуването им и ще стигнат до не чак толкова далечната от нашето време 2035 година. В главните роли участват  солисти и артист-хористи на Държавна опера – Стара Загора – Иван Кабамитов в ролята на Професора, Нели Нечева в ролята на съпругата на Й. С. Бах, Игнат Желев в ролята на композитора Й. С. Бах, Маргарита Йовчева в ролята на Продавачка на емоции, Пламен Асенов в ролята на Племенен вожд, както и Христо Иванов, Теодор Петков, Иван Иванов, Иван Колев и Илиян Филипов и като Рицари.

Неотлъчно до Професора в спектакъла са неговите деца Леа и Джоджо – Елица Минчева/Мелиа Маржо) и Велин Ингилизов/Борислав Георгиев от ДЮСОБ „Маргаритки“

Ето и поканата за спектакъла на режисьора Радост Младенова-Арабаджиева: „Здравей, мой малки приятелю! Как мислиш, възможно ли е пътуване във времето и пространството? Не? Напротив! За Леа, Джоджо и техния баща-професор по физика, това е сбъдната мечта! Базиран на идеята да провокира твоето любопитство към зараждането и развитието на музиката и танца от Каменната ера до наши дни, новият детски спектакъл на Държавна опера Стара Загора ще те превърне в пътешественик във времето. Нека те попитам нещо: Знаеш ли какво е това Барок? Дали е нещо за хапване? А, чувал ли си нещо за Краля Слънце? И наистина ли мислиш, че мумиите не могат да оживяват? Знаеш ли кой е Йохан Себастиян Бах? Дали има само рицари в Средновековието и що е Григориански хорал? О, не се притеснявай ако не знаеш отговорите!

 Смело преплитайки реални факти с елементи на фантастика и минимални дози художествена измислица нашият спектакъл прави разходка през времето и пространството, за да ти разкаже за минали епохи и да те провокира да се замислиш за настоящето, от което зависи и твоето бъдеще. Както е казано: „Нищо не започва и не свършва с нас.“

Ако искаш и ти да пътешестваш с децата от Детско-юношеско студио за опера и балет „Маргаритки“, заповядай на 14 юни 2018 г. от 19:00ч. в залата на Държавна опера Стара Загора.

Машината на времето те очаква!

Сърдечен поздрав!

Радост Младенова, режисьор и хореограф