9 живописци ще рисуват под небето на Стара Загора

От 6 до 14 юни 2018 г. Стара Загора е домакин на ХХІІІ издание на традиционния пленер по живопис „Дружба“. 9 живописци, с пребогати творчески биографии, от 6 града, под  омаята на ухаещите липи, ще оставят върху платната си  възторзите и вълненията си от дълговечното историческо минало и красиво настояще на древната и вечно млада Стара Загора.

В пленера участват:

Лаура Димитрова – родена на 12.01.1958 г. в София. Възпитаничка на Националната художествена академия и член на Съюза на българските художници (СБХ). Тя е професор по декоративни изкуства и комбинаторика и по теория на художествения образ в катедра „Визуални изкуства“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Изявява се в различни области на съвременното изкуство – уникалния художествен текстил, колажа, рисунката, живописта и др. Участва в над 200 групови изложби, пленери и арт проекти в България и чужбина. Има над 15 самостоятелни изложби. Нейни творби се намират в български и чуждестранни галерии и частни колекции.

Валентина Лапчева – родена през 1967 г. в Разград. Завършва Художествената гимназия в Казанлък  и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Участвала е в множество национални, регионални и международни изложби и пленери. През 2016 г. й е присъдена наградата на Художествена галерия Стара Загора от Четвъртото квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“. Живее и твори във Велико Търново.

Росица Попчева – родена на 06.08.1967 г. в Казанлък. Също възпитаничка на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ специалност „живопис“. Има редица самостоятелни изложби в страната. Нейни творби са представени в третото и четвъртото издание на квадриналето „Митовете и легендите на моя народ“, както и във всички издание на „Есенния салон“. Роси Попчева се изявява и в областите стъклопис и декорация. Живее и работи в Стара Загора.

Георги Динев – роден през 1959 г. в Бургас. Също завършил „живопис“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Автор на редица олтарни и други икони на църкви и частни колекции. Негови картини са притежание на редица художествени галерии в България и чужбина. Той е директор на Художествената галерия в Бургас.

Минчо Панайотов – роден на 13 ноември 1944 г. в сливенското село Панаретовци. Завършва факултета по изобразително изкуство във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Уредник в Художествената галерия на Сливен и Градската художествена галерия на Пловдив, хоноруван преподавател е в ПУ „Паисий Хилендарски“, в частен колеж „Делта“ и др. Член на СБХ. Основател на творческо обединение „26-5“.  Работи в жанровете живопис, графика и илюстрация.  Има над 45 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Живее и работи в Пловдив.

Румен Петков – роден през 1955 г. в Казанлък, където продължава да живее и да се реализира. Дипломира се със специалност „Декоративно-монументални изкуства“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Работи в областта на акварела, графиката, живописта и скулптурата. Представял е картините си в 27 самостоятелни изложби. През 2016 г. е обявен за един от 10-те „Рицари на четката“ след участието си в международния проект „Картини от мнозина“, заедно с повече от 300 професионални живописци.

Петър Петров – роден на 24.05.1962 г. в Чирпан. Висше образование специалност „скулптура“ завършва във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Бил е преподавател по изобразително изкуство в старозагорски гимназии. Сега е асистент в Педагогическия факултет на Тракийския университет. Реализира се и в живописта и в скулптурата. Участва в различни художествени форуми и пленери. Живее и твори в Стара Загора.

Милко Божков – роден е на 3 март 1953 година във великотърновското село Ресен.  През 1972 година се дипломира в Художествената гимназия в София.  През 1978 година завършва живопис във Висшия институт по изобразително изкуство „Николай Павлович“. Има над 80 самостоятелни изложби в България и чужбина и над 100 участия в общи художествени изложби. През май 2016 г. отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен. Член на СБХ.

Проф. д-р Стефан Алтъков – роден в София през 1955 г. Завършва Художествената гимназия, а по-късно и Националната художествена академия в София през 1982 г. при проф Найден Петков. Има десетки самостоятелни изложби и участия в общи, колективни, секционни и международни изложби, пленери и проекти в България и в чужбина. Професор по живопис и цветознание в СУ „Св. Кл. Охридски“. Ръководител на Катедра „Изобразително изкуство“. Заместник-декан по научна, художествена и проектна дейност във Факултета по начална и предучилищна педагогика в Софийския университет. Негови произведения се съхраняват в НХГ, СГХГ, НХА и в много художествени галерии в страната, както и в частни сбирки в България и в чужбина – Германия, Испания, Франция, Швейцария, Австрия, Италия, Гърция, Турция, Холандия, САЩ, Япония, Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина и др.

Организатор на пленера е Представителството на СБХ в Стара Загора с подкрепата на Община Стара Загора. По време на брифинга по повод старта на събитието Диана Атанасова – началник на отдел „Култура“ в Общината приветства гостите и им благодари за възможността по две от техните творби, които ще създадат по време на пленера, да обогатят фонда на Градската художествена галерия. Тя изрази увереност, че романтична Стара Загора, заредена с оригинални културни събития, както и старозагорци, които са в плен на изкуствата, ще бъдат достатъчни техни вдъхновения. Заключителната изложба на пленеристите ще бъде открита на 14 юни 2018 г. (четвъртък) в зала „Лубор Байер“ в 18:00 ч.

Росица Ранчева