Иван Хаджийски IN memoriam фотоизложба в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора

Като част от съпътстващите събития в програмата на Джаз Форум Стара Загора 2018  на 6 юни във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ е открита изложба с фотографии на Иван Хаджийски от различните издания на феста. През тези години (2012-2016)  Ваньо беше неразделна част от екипа на „Джаз форум Стара Загора“ като оторизиран фотограф. Камерата му запечата най-интересните моменти и лица на фестивала.

„Преброих всички файлове и открих, че заедно с Иван сме направили 12 800 снимки от изданията на фестивала. Времето заедно, творческото ни и чисто човешко общуване за мен са незабравими“ – каза Емил Енчев от екипа на Радио Стара Загора, който също е фотограф на фестивала.

Баща и син – Венци и Митко Благоеви – изпълниха в памет на Иван красиви мелодии на тромпет и китара. На откриването на изложбата бе Здравко Георгиев, главен редактор на Радио Стара Загора, Екатерина Радукова, Таня Бакалова и Жейна Желева от отдел „Култура“ на Община Стара Загора, кап. Цветомир Василев – диригент на Военния духов оркестър, музиканти приятели на Иван.

Там бяха и съпругата и синът на Иван. Сълзите в очите им не пресъхват от 14 декември 2017 г., когато се разделихме с Иван Хаджийски. Наистина огромна загуба за семейството. И много още нереализирани кадри, неуловени мигове, незапомнени в кадър малки чудеса.

Иван Хаджийски правеше прекрасни снимки на природата. Новата му изложба с фотоси от Джаз форума показва лица и състояния, усмивки, ръце върху музикалния инструмент, прегръдки, възторзи, пак усмивки, пак лица и вдъхновения… И преди всичко – огромното удоволствие от Музиката, потъването в нея, което правят изпълнителите.

Кадрите са много ярки, много цветни, много стилна изглежда Стара Загора с тези хора на изкуството, дошли от близо, далеч и от много далеч.

Колелото на живота се върти и както преди една година Емил Енчев и Иван Хаджийски правиха заедно изложба във фоайето на Радио Стара Загора, както Ваньо получи награда за фотоса си в Конкурса за Стара Загора на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. А после ни връхлетя тежката новина. После Емо Енчев направи благотворителна изложба с фотоси на Иван Хаджийски отново във фоайето на Радио Стара Загора. От нея имам вкъщи два – с любимите ми природни пейзажи. И много зеленина. И вода. И красота българска.

Ваньо Хаджийски продължава да присъства в нас и около нас и с новата изложба. Пред очите на рано възмъжалия му син и тази изложба е урок по осмислен живот. Защото Ваньо не само беше добър звукорежисьор в редиците на Радиото, но имаше и прекрасно хоби, в което ставаше все по-добър. Няма нищо по-хубаво в живота на човека – да имаш семейство, деца, работа, която обичаш и хоби, което обожаваш.

Непременно разгледайте изложбата на Иван Хаджийски в библиотека “Захарий Княжески“. Стара Загора е не толкова видима във фотосите, но пък като усещане е толкова модерна, толкова духовна, толкова космополитна!

Уляна Кьосева