60 години от създаването си празнува Детска градина „Българче“

С пищен спектакъл в Кукления театър в Стара Загора Детска градина № 8 „Българче“ отпразнува 60 години от създаването на забавачката. С емоционално и завладяващо изпълнение на децата като на филмова лента, преминаха любимите герои на поколения възпитаници на детската градина. За радост на родители и гости празникът бе украсен с весели усмивки и щастливи лица.

„Празникът е чудесен повод за гордост и удовлетворение от постигнатите резултати в образователно-възпитателния процес. Богати са традициите на детското ни заведение, създавани, съхранявани и развивани от поколения педагози.  Детската градина е традиционен  участник във Фестивала на маскардните игри повече от 10 години.  Съвместната  работа с фолклориста акад. Крум Георгиев  обогатява  уменията  на родители и деца и интересът им към фолклора не  стихва“, коментира Даниела Михова – директор на детското заведение.

Част от тържеството по повод годишнината бе и празникът „Хайде на хорото“, който се проведе в двора на детската градина. Под ръководството на професионалния хореограф Росица Христова децата представиха танци от пет фолклорни области. Голям интерес предизвика танца „ Хоротропчета“, с който децата станаха лауреати на Националния фолклорен фестивал „Орфеево изворче 2018“. Празникът продължи с  флашмоб, в който се включиха всички деца, родители и гости, облечени във фолклорни носии.

„През годините малките възпитаници на „Българче“ са получили и много отличия – грамоти за вярност към традициите. Работим в тази насоката – да пазим българските традиции и да съхраняваме народните обичаи, изисква го и името ни“, допълни директорката.

В момента в ДГ № 8“Българче“ се отглеждат и възпитават  211 деца, разпределени в 7 групи. Провеждат се и допълнителни форми на обучение – английски език, народни танци, религия,  футбол. Работи се по съвместен  проект с фондация „Четири лапи“. Съвместно с Регионална здравна инспекция – Стара Загора се провежда обучение и превенция на денталната хигиена.