18 джаз звезди от 12 страни ще сътворят Джаз форум Стара Загора

Седмото издание на Международния джаз форум Стара Загора, който официално започва на 7 юни 2018 г. , е посветен на жените в джаза. Под логото „Красотата в музиката“, на сцената на близо 2000 годишния Античен форум „Августа Траяна“, 18 наши и чуждестранни виртуози от 12 страни, ще поднесат уникален музикален коктейл от класика и съвременност, ще потопят почитателите на това велико изкуство в чувствената и емоционална атмосфера на джазовата магия.

„Да направиш такъв фестивал за първи път в България бе предизвикателство, което Община Стара Загора прие. Благодарение на неуморния труд на много хора, както и на всички партньори и спонсори, градът е всепризната столица на джаза“. Това каза на брифинг  артистичният директор Венцислав Благоев. Той подчерта, че концепцията е дело на зам.-кмета на Общината Иванка Сотирова и на началника на отдел „Култура“ Диана Атанасова. Благодарение на техния неуморен иновативен подход старозагорската публика и многобройните гости от страната и чужбина ще имат възможност да се насладят на изкуството на изпълнители от Америка, Полша, Ирландия, Австрия, Румъния, Франция, Ливан, Великобритания, Бразилия, Унгария, Армения, Германия и разбира се от България.

„Миналата година, след края на форума, си дадохме дума, че ще направим нещо ново. Седмото издание акцентира на дамското присъствие в джаза. Поканените гости са някои от най-големите имена на джаз сцената и затова очакваме вълнуващи концерти, каквито старозагорската публика заслужава“, подчерта зам.-кметът.

След официалното откриване на събитието с Фестивалния химн „Зара джаз фанфари“ първа на сцената ще излезе голямата дама на българския джаз Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев трио в състав Станислав Арабаджиев – пиано, Димитър Сираков – контрабас и Никола Горялов – барабани. Камелия Тодорова е една от най-големите български изпълнителки, допринесла за популяризиране на българската култура в Европа и света. Отличната й вокална техника, уникален певчески стил и талант й позволяват да пее в различни стилове – джаз, поп, рок, соул, фънк и арендби.

След нея ще се представи Карол Джарвис от Великобритания. Тя е изключително красива, но и много силна жена, която се е преборила с тежко заболяване и е пример за всеки човек, особено за нежния пол, че животът е борба и може да победи. Карол свири на цугтромбон и пиано, пише и аранжира музика, изявява се като музикален режисьор и вокалист. Талантът й я среща със световни знаменитости като Стинг, Куин, Сийл, Род Стюарт, Ейми Уайнхаус. Не по-малко интензивни са съвместните й изяви с Кралската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър и Лондонската филхармония. Тя е преподавател в Гилдхол – най-престижното музикално заведение в Лондон. В Стара Загора ще свири с фестивално джаз трио и струнен квартет „Зара стрингс“ с музикален директор Теодор Петков.

Третият концерт през първата вечер е на Аутентик квинтет – формация от млади и талантливи хора. Райна Василева е певица, която еднакво добре пее и джаз и фолклор. Към тях ще видим изпълнението на най-добрата българска гъдуларка Даринка Цекова. Огненият темперамент на Даринка я отвежда в различни музикални посоки. Участва предимно в проекти на чуждестранни изпълнители от всякакви жанрове, с множество авторитетни имена от световната сцена.

Вторият фестивален ден започва с концерт на двама италиански младежи Симоне Белагамба и Уйлям Белпаси. Те са откритие на директора на операта Огнян Драганов в Рим. Ще свирят камерна музика, написана от съвременни композитори.

След тях други студенти  ще се появят в „Ла.До квинтет“. Това е проект на контрабасистката Виктория Кирилова, в който тя представя авторски композиции, вдъхновени от традициите в джаза, камерната музика и фолклора, вярвайки, че запазването на собствената идентичност, докато се усвояват различни стилове в западната музика, е вълнуващ и важен процес.

Заедно с нея на сцената ще бъдат Тобиас Пустелник – тенор саксофон (Австрия), Тамаш Молнар – алт саксофон (Унгария), Паула Лангталер – пиано (Австрия), Матеус Жардим – барабани (Бразилия).

Една от най-големите звезди на световната етномузика и най-популярната джазова певица на Румъния  е Мария Радукану. С кристално ясния си и красив глас тя с лекота изпълнява както етно джаз, така и блус и фадо. Мария е самоука певица, композитор и аранжор. Тя смесва румънска народна музика, европейска музика от ХVІ век и фадо, постигайки забележителни резултати в експериментаторските си начинания.

Втората фестивална вечер ще завърши с един от най-успелите джаз музиканти, преподавател във висшето  училище за музика и театър в Мюнхен Константин Костов – изключителен пианист и аранжор. С него ще свири полският барабанист Сезари Конрад, Радослав Славчев – бас със специалното участие на Агниешка Хекиерт от Полша. „Тя носи музиката в кръвта си“- казва за нея Боби Макферин. Агнешка е сред ярките представители на полската джазова сцена. Композитор, автор на текстове и аранжименти, добива международна популярност през 2013 г., когато Universal мusik  издават албума й „Stories”.

В третата фестивална вечер под знака на красотата в джаза се представят пет талантливи дами от най-младата генерация на Армения и България. От Ереван посрещаме Нара Аракелян, която е музикален директор на проекта. Пианист, вокалист и музикален педагог, Нара е една от успешните арменски джазови изпълнителки. Занимава се с музика от 6-годишна, получава солидно образование в колежа по джаз, а по-късно и в Арменската държавна консерватория. Останалите момичета са Станимира Найденова – цигулка, Николета Хайтова – флейта, Свобода Боздуганова – контрабас и Невена Григорова – барабани и перкусия.

Звездата на последната вечер се очаква да бъде Камий Берто от Франция. През лятото на 2015 г. тя буквално взриви джазовата общност  с певческия си талант, и с дързостта си да импровизира вокално върху някои от най-сложните джазови композиции. През 2016 г. издава „Еn Vie”, в който включва четири удивителни кавъра на джазови стандарти и шест авторски песни. Основна отличителна черта на албумите й са невероятните скатови импровизации. Публиката ще види и чуе Камий Берто с пианиста Фади Фарах.

По традиция джазовият фестивал и тази година ще бъде закрит от Военен биг бенд Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев  със специалното участие на Боряна Димитрова, Павлета Семова, Станимира Найденова, Николета Хайтова, Цветомир Цанков, Венцислав Благоев, Теодор Петков, Димитър Благоев и Емил Костурков.

Под домакинството на Община Стара Загора, фестивалът предлага програма още от 4 юни, която ще продължи до 9 юни, а входът за всички прояви е свободен. Освен основните концерти, фестивалната седмица в Стара Загора включва детски джазови матинета, кинолектории, майсторски класове на гостуващи артисти, фотографски изложби, джемсешъни и други.

„Джаз форум Стара Загора“ се утвърди като водещо музикално събитие на България и Балканите. През годините на сцената му посрещнахме световни величия като Кърт Розенвикел, Джери Бергонци, Джордж Гарзон, Жерар Презенцер, Алекс Сипягин, Ерик Влуиманс, Хуан Гарсия Херерос и много други.

„Джаз форум Стара Загора“ се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет“, с подкрепата на фондация „Америка за България“, „КонтурГлобал Марица Изток 3“, „БулАгро“, очна клиника „Трошев“, хотелите „Форум“ и „Уникато“, ресторант „При кмета“.

Росица Ранчева