Филмова лента от Швейцария е носител на голямата награда на Фестивала „Златната липа“

„Международният фестивал „Златната липа“  и с това издание потвърди високото си равнище и успешност на своята формула. Гъстото сито, през което са преминали филмите, кандидати за фестивалната програма, за радост на зрителите предложи добри, интересни, многообразни филми. Многоизмеримо е лицето на европейското кино. А едно от достойнствата на фестивала също е, че дава малко, но стойностни награди“ – каза председателят на международното жури на фестивала Юрий Дачев, преди да обяви победителите.

Голямата награда е за филма „Божественият порядък“ от Швейцария – „Този филм по много сдържан, но емоционално наситен начин показва борбата през 1971 г. на жените в Швейцария за правото им да гласуват. Но филмът не е феминистки, той е защита на човека да се бори за своите права и да ги отстоява“ – аргументира избора на журито Юрий Дачев.

Наградата за мъжка роля отива при нашия талантлив актьор Велислав Павлов и изпълнението му във филма „Вездесъщият“. Наградата за женска роля е за Горица Попович във филма „Кози уши“. „Първоначално имах три фаворитки за тази награда. Но след като обсъждахме с колегите от журито женските образи във филмите, решихме да отличим не на принципа „роля в хубав филм“, а чисто художественото изпълнение на артистите. Мога да кажа категорично, че това което ме впечатли в изпълнението на Горица Попович е силният „втори план“ както го наричаме в руската театрална школа. Какво имам предвид? На екрана героинята и е усмихната, но ти виждаш и усещаш, как страда“ – обясни емоционално Анна Юревна Шерлинг (Русия).

Ето и мнението накратко на останалите членове на международното жури:

„Необикновено е да видиш селекция с такова високо ниво в един толкова млад фестивал“ – коментира Гарет Джоунс от Англия.

„Никак не се чувствам уморен, защото през тези дни гледах добро кино“ – Пиеро Никозия,  Италия.

„Този фестивал показа, че няма големи и малки кинематографии, има големи и малки филми“ – Горан Тренчовски, Македония.

Още две награди ще бъдат връчени довечера на официалната церемония по закриването на Фестивала „Златната липа“.  Донатас Улвидас бе отличен от международното жури за режисурата на филма „Емилия извън окови“, Литва. Съюзът на филмовите дейци в България дава награда за филма „Корпорация“, Франция не само защото „Като кино е много добър, достоен – като актьорска игра. Същевременно поставя един много сложен във всички страни проблем – липсата на работа,  съкращаването на работни места заради интересите на корпорациите. Но и утвърждава образа на една жена, която смело се бори за своите права“ – каза Людмила Дякова, редактор на сп. “Кино“ и представител на Съюза на филмовите дейци в България.

„За първи път ароматът на липи беше с нас в това фестивално време и беше прекрасно. Екипът ни представи богата колекция от европейско кино и този път. Но това, което беше различното е изключително многото гости, които имахме и които сами представиха своите филми – от Сърбия, Испания, Грузия. Тези срещи са изключително ценни за публиката“ – каза Маги Ралчева, артистичен директор на Фестивала „Златната липа“.

Уляна Кьосева