Маноил Манев: “Българският народ има задачата, поставена му от Бог, да съхранява знанието, познанието и светлината“

„Романът „Орденът на оръжието – Оръжието на ордена“ има една единствена цел и следващите му части ще продължат да я преследват: Ние, българите, живеем на уникално място. Тук своята следа са оставили траки и славяни, българи и мюсюлмани… Посоченият от Господ български народ открай време има една основна цел и задача – да съхранява знанието, познанието и светлината.” Това подчерта в експозето си авторът на книгата Маноил Манев на представянето й в Стара Загора. „За да се случва всичко това, ние трябва да го признаваме и да пращаме послания. Бог е дал правото на народа ни да съхранява тайни и да носи светлина“, категоричен беше г-н Манев.

Събитието се състоя на 4 юни 2018 г. в голямата зала на Художествената галерия, която беше препълнена с публика. Уважение засвидетелстваха още зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутатът Радостин Танев, зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова,  великият приор на ордена на  рицарите тамплиери  на Йерусалим Н.Пр. проф. Румен Ралчев, общински съветници, артисти и гости, участници в кинофестивала „Златната липа“ и др.

Маноил Манев е широко известна личност, не само в родната Стара Загора, но и в България. За мнозина той е много добър и верен приятел, за други – общественик, бивш общински съветник и зам.-областен управител на Стара Загора, защитник на обществени каузи, втори мандат народен представител, човек, който е изключително отдаден на спорта, автор на учебници и книги, свързани с преподавателската му работа по охрана и сигурност и директор на колежа „Св. Георги Победоносец“,  рицар тамплиер и съвсем отскоро и рицар на словото.

Премиерата започна с видео представяне на романа.

В оценката си за „Орденът на оръжието…“ проф. Румен Ралчев заяви, че онова, което Манев е създал е достойно за уважение. Книгата съдържа исторически факти, интерпретирани по художествен начин.

„Маноил се е гмурнал много надълбоко, опитвайки се и правейки го, да събере в един роман част от поредицата „Орденът на оръжието“. Неговият първи роман „Оръжието на ордена“ дава началото на нещо, което е много силно и много интересно, каза проф. Ралчев. – Да не забравяме, че това е художествена литература. В него има частични истини – исторически факти, определени философии. Той следва много стриктен модел на представяне на исторически събития, част от които е поместил в България на базата на повече от 12 години изследвания… Ние успяхме да убедим проф. Николай Овчаров, че на територията на България, освен всичко друго, са се родили много от идеите, които са заложени във философията на тамплиерите. В това число е и манихейството, което е възникнало доста далече от България. Постепенно тази наука започва да се придвижва към Европа в два основни лъча – южно и северно от Средиземноморието. Един от лъчите преминава през България, което е една от основните причини за възникване на богомилството… Тук е ролята на автора на „Оръжието на ордена“, който свързва  създаването на тамплиерския орден със създаване на ордена на тамплиерите в България и отново избързвайки напред във времето, той пресъздава случки, които вероятно са ставали някъде във времето, но той ги поставя в българските земи“, обясни Великият приор.

Според него авторът талантливо е създал многообразен роман. В част от героите могат да се припознаят редица личности от България и от света. Естествено е запазил достойно място и за себе си.

Маноил Манев благодари на хората, които са помогнали книгата да стане факт – за фантастичната и за историческата му част.

“Романът е моя рожба, която се роди много трудно, в една тежка битка от спорове. Благодаря на всички, които ме подкрепяха през цялото това време. Макар написаното в книгата да е фикция, то почива на сериозни изследвания и факти. Тя е подходяща, както за любителите на фактите, така и за почитателите на вълнуващите драматични сюжети“, уточни писателят. Той посочи, че романът се чете лесно, за да се носят и възприемат лесно посланията му. Вътре има история, екшън и фантастика… „Има няколко главни герои, които са реално съществуващи личности с техните качества и характеристики, така както аз съм ги видял, някои от тях може и да ги познаете“, намекна Маноил Манев.

От древността до днес съществуват тайни. Тайната на тамплиерите и тяхното „съкровище“ е една от най-разискваните. Каква ли е тя? Какво намериха деветимата рицари преди повече от 900 години в дълбините на Храма, съграден от Хирам, как това откритие, или съкровище, или ОРЪЖИЕ, влияе или ще влияе на историята на човечеството? Каква е ролята и каква е силата на съвременните последователи на древния орден на Храма? Може ли анунаки, асасини, зилоти, масони и тамплиери да имат нещо общо? Може ли „ХАРП“, КИВОТА и ОРЪЖИЕТО да имат връзка помежду си? Къде се преплитат истините и легендите за “Царичина дупка”, църквите с изобразения Христос „слизащ“ или „влизащ“ в космически кораб, пещерите на Кумран, „Градът на Боговете“ в Тибет, Йерусалим и Перпирикон? През България, Крим, Москва, Истанбул и Вашингтон ли преминава бъдещето на света? Имало ли е православни християни и жени в древния орден на тамплиерите? Може ли България да е „ЗЕМЯ НА ПАЗИТЕЛИТЕ НА ЗНАНИЕТО“ от тракийските „Лади“, през тайнствената колобърска традиция на кукерите, та до съвременните политици и държавници?

Все въпроси, чиито отговори можете да намерите в първата книга от поредицата „Оръжието на ордена“. По време на срещата Маноил Манев съобщи, че вече е написал първата глава от втората книга  с работно заглавие „Прогресори“.

Росица Ранчева