В Стара Загора – Седмица на руския език, наука и култура

От 11 до 15 юни 2018 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора се провежда Седмица на руския език, наука и култура. Събитието, превърнало се вече в традиционно, е по случай 12 юни – Националния празник на Руската федерация, обявен като такъв от 2001 г. Преди това на този ден – през 1990 г. Първият конгрес на народните депутати приема Декларация за суверенитета на Русия; през 1991 г. се провеждат първите демократични избори за президент; през 1994 г. с Указ на президента Борис Елцин е обявен за Ден на държавния суверенитет.

В програмата на Дните са включени фотоизложба, научно-практическа конференция, изложба-базар на книги, концерт, фестивал на театрално творчество. Организатор е Сдружението с нестопанска цел „Руски клуб – Стара Загора” със съдействието на Община Стара Загора и Регионалната библиотека. В събитията участват членове на Сдружението, преподаватели и студенти от Тракийския университет, ученици от НУМСИ „Христина Морфова” и други училища и творчески групи от Стара Загора.

Откриването е на 11 юни от 18:00 ч. на първия етаж на библиотеката. Фотоизложба „Золотое кольцо”, подредена във фоайето на 20 табла, разказва за един от популярните туристически маршрути в Русия. Традиционно в него са включени осем града от Северо-източната част на Руската федерация (Сергиев Посад, Переславл-Залески, Ростов Велики, Ярославл, Кострома, Иваново, Суздал, Владимир), съхранили уникални паметници от историята, културата и народните художествени занаяти. През следващите години към тази основна група са включени и други населени места, например Александров, Гороховец, Дмитров, Москва, Муром, Палех, Углич, Калуга, Касимов и други. Автор на идеята за маршрута и на името „Золотое кольцо” е журналистът и литератор Юрий Бичков. През 1965 г. той осъществява пътуване със своя автомобил по такъв маршрут и през декември 1967 г. публикува във в. „Съветска култура” поредица от очерци за древните руски градове със същата рубрика. На 25 май 2013 г., когато е празникът на град Ярославл е поставен знак – чугунна колона от XIX в., обозначаваща „нулевия” километър на маршрута „Золотое кольцо”. На колоната са имената на осемте градове, разстоянието в км до тях. През август 2017 г. кметовете на тези градове учредяват „Съюз на градовете от Золотое кольцо на Русия”. Изложбата ще остане в Стара Загора до 16 юни 2018 г.

На същия ден – 11 юни, понеделник, в залата на библиотеката свой концерт ще покажат ученици от класа по вокал в НУМСИ „Христина Морфова”. През цялата седмица отново във фоайето на първия етаж фирма „Индекс” – официален представител на Руската академия на науките и водещи издателства от Русия организира изложба базар на художествена и специализирана литература, албуми, детски книги, ноти.

На 14 юни, четвъртък, от 10:00 ч. в залата на библиотеката се провежда научно-практическа конференция на тема „Междукултурни, научни и образователни диалози България – Русия”.  Ще бъдат представени 16 доклада и съобщения от преподаватели и научни работници от  Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Национален военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново, Тракийския университет – Стара Загора, от учители, поети и писатели, изследователи от АЕК „Етър“ – Габрово,  СОК „Камчия“, ТВМ „Ив. Павлов“ – Стара Загора, . Ще бъде организиран телемост с Държавния университет от град Владимир, Русия. Представители от Държавния институт за руски език „А. С. Пушкин“ ще участват задочно.

В петък, 15 юни, от 16:00 ч. празникът на руския език и култура завършва с Първия регионален фестивал на детско-юношеското театрално творчество на руски език „Русская театралия”. Участват театрални трупи, кръжоци и школи от училища и читалища в Старозагорска област. Желанието на организаторите фестивалът да се превърне в традиционен.

Входът на всички събитие е безплатен.

Снежана Маринова