Актьорът Васил Банов посади свое дръвче в Алеята на липите

Актьорът Васил Банов посади свое дръвче в Алеята на липите
Носителят на специалната награда на Шестия международен кинофестивал „Златната липа” Васил Банов посади  свое дръвче в Алеята на липите пред сградата на Старозагорската опера. Тук вече цъфтят липите на Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Татяна Лолова, Васил Михайлов и Гинка Станчева, носители на специалната награда през годините. По традиция Васил Банов откри и звезда с името си.

„Помня този дъх на липи, като бях войник в Стара Загора, много ме зареждаше”, разказа актьорът.

„Този Фестивал си го бива, защото е много естетски, пипнат, подреден”, похвали организаторите Банов. Той разказа за пътя, който е извървял от първите снимки в сериала „На всеки километър” до последната си изява във филма на Стефан Командарев „Посоки“, който вече беше представен в извънконкурсната програма на „Златната липа“ 2018. Има над 80 роли в киното не само в български, но и във френски, италиански и канадски ленти. „Колкото е по-телевизионен проектът в киното, толкова е по-разбираем”, обясни Васил Банов.

Публиката го помни с емблематични негови роли в телевизионната поредица „Капитан Петко Войвода“, филмите „Подгряване на вчерашния обед“, „Посоки“, „Корави старчета“, „Летовници“, „Софийска история“, „Съдията“ и много други. В последните години направи запомнящи се образи в телевизионните сериали „Седем часа разлика“, „Откраднат живот“ и „Столичани в повече“.

Васил Банов е един от най-харизматичните и талантливи български актьори, който близо 50 години продължава да озарява българското кино и театър с характерното си ярко мъжко присъствие. Роден е на 20 юли 1946г. в гр. Карлово. През 1971г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф.Боян Дановски. Работил е в театрите на Велико Търново, Враца, Благоевград, от 1984г. в театър „Сълза и смях” и други столични театри. Бил е зам. директор на ДТ „Сълза и смях”, на Сатиричния театър и на Малък градски театър зад канала.

В дългият списък от филмови роли на Васил Банов има изключително разнообразни герои и все пак, ако трябва да определим какво свързва тези мъже от различни времена, не е трудно да посочим: приземност, сдържаност, вярност на себе си, упоритост в следването на избраната цел.
A образите на Васил Банов в телевизионните сериали през последното десетилетие умножиха зрителската обич към него. Няколко колоритни роли във филмови комедии пък допринесоха актьорът успоредно с обаятелния си „чешитлък”, да добави и нови разкрития на комедийната страна на таланта си.

Филмография

2017 Посоки
2017 Бензин
2016 Летовници
2016-2017 Откраднат живот / сериал
2013 Дървото на живота / сериал
2013 Слънчево
2013-2014 Фамилията / сериал
2011 Английският съсед
2011 Корави старчета
2011 Столичани в повече
2011-2013 Седем часа разлика / сериал
2000 Октопод
2000 Градът на страха
1999 Сламено сираче
1997 Гражданинът въстава
1976-1980 Записки по българските въстания
1969-1971 На всеки километър