В Стара Загора стартира кино маратонът „Златната липа“

На 2 юни 2018 г., сред уханието в  целия град на разцъфнали липи, в Стара Загора стартира шестото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“. Стотици граждани се стекоха край сградата на операта, за да се видят наживо с много от любимите си артисти, да научат подробности за предстоящите изживявания, да присъстват на богатата културна програма, която украси и без това очакваното голямо културно събитие.

По добра традиция Негово високо преосвещенство старозагорският митрополит Киприан отслужи водосвет за здравето на всички присъстващи и участващи във фестивала. По червения килим на старозагорския Холивуд преминаха областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, изпълнителният директор на фестивала „Златната липа“ Магдалена Ралчева, новият носител на наградата за цялостно творчество Васил Банов, директорът на Националния филмов център Жана Краиванова, петчленното международно жури, гости от страната и чужбина – артисти, режисьори, сценаристи, писатели, импресарии и пр., както и стотици почитатели на седмото изкуство.

Водени от маестро капитан Цветомир Василев Военният духов оркестър  и мажоретният състав при Центъра за личностно развитие повишиха адреналина на публиката, препълнила с очаквания залата на операта.

„50 нови ленти от 23 държави са включени в петдневния филмов маратон „Златната липа“, съобщи изпълнителният директор Магдалена Ралчева. – 12 са детско-юношеските филми и 14 документалните. Почти всички заглавия ще бъдат представени от режисьорите и част от актьорите им.  Забележително е българското присъствие. Ще бъдат показани 3 игрални и 7 документални ленти, повечето от които са наградени на фестивала „Златен ритон“.  9 са състезателните филми в конкурсната програма. Само те ще бъдат прожектирани по два пъти – веднъж в операта и втори път в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Всички прожекции са безплатни. Това е безценен подарък, който Община Стара Загора прави за своите граждани и гости“.

Маги Ралчева специално благодари на Община Стара Загора за великолепното партньорство, както и на спонсорите, които допринасят за реализация на мащабния културен проект.

„Радвам се, че за шеста поредна година сме отново в тази зала и всичко това се дължи на изпълнителния директор на Международния филмов фестивал г-жа Ралчева, каза зам.-кметът Иванка Сотирова. – Госпожо Ралчева, благодаря Ви, че за изминалите години успяхте да наложите този фестивал, като един от значимите, а през идващите години – и най-значим за България. Това се постига трудно, но го дължим най-вече на Вас, на взаимодействието Ви с Община Стара Загора. Дължим го и на старозагорската публика и на възможността, която всички гостуващи актьори предоставят на старозагорци да общуват с тях и да имат непосредствен контакт през следващите пет дни. Това е изключителна привилегия за гражданите и гостите на града ни. Стара Загора е дала много на българския театър и на българското кино. Не случайно сред нас е носителят на наградата „Аскеер“ за 2018 г. Неотдавна старозагорци имахме възможност да се насладим на високото му изкуство заедно с другата старозагорска актриса Стефка Яновора по повод неговата юбилейна годишнина. Сред нас е и националният омбудсман Мая Манолова, което показва какво е отношението към града ни. Вашето присъствие, уважаеми гости на това красиво събитие показва, че градът ни го заслужава“, каза Иванка Сотирова.

Тя пожела удоволствие на публиката от предстоящите кино преживявания.

От името на кмета на Общината Живко Тодоров г-жа Сотирова поднесе красив букет на създателя, вдъхновителя и двигателя на този фестивал Магдалена Ралчева с пожелание вече да мислим за следващото седмо издание през 2019 г.

Представено беше и висококласното международно жури с председател доц. д-р Юрий Дачев и членове Анна Шерлинг – актриса и ТV-водеща от Русия, Пиеро Никозия – актьор от Италия, Гарет Джоунс режисьор, сценарист и преподавател от Великобритания, Горан Тренчовски – режисьор от Македония.

Драги гости на „Златната липа“ бяха националният омбудсман Мая Манолова, Жана Караиванова – директор на Националния филмов център, почетният гражданин на Стара Загора и любим народен артист Васил Михайлов, който е и носител на наградата „Златната липа“ 2017, Мария Статулова и Гинка Станчева, също носители на награда „Златната липа“, Емилия Радева, Владо Пенев, Любен Чаталов, Мартина Вачкова и др.

С откъси от различни игрални филми беше маркиран творческият път на актьора Васил Банов. В продължение на десетилетия той доказа, че камерата не случайно се е влюбила в изсеченото му, често непроницаемо лице. Мълчаливо създаде своя актьорски знак на филмово присъствие, свързано с мъжественост и издръжливост. Нещо повече, Васил Банов принадлежи към един обичан и почитан филмов род, в който са Григор Вачков, Васил Михайлов и Богомил Симеонов. Така с достойнство и  талант, добави свой щрих в екранния контекст на българина в различни епохи. През последните години знакови са ролите  в телевизионните сериали „Капитан Петко войвода“, „Столичани в повече“, „7 часа разлика“, „Дървото на живота“, „Откраднат живот“ и др. Можем да определим екранния характер на Васил Банов като използваме едно определение на Николай Хайтов: „Дърво за огън трудно се превива, трудно се изправя, трудно се присажда , но не е дърво без корен. И в това е неговата мощ и жизненост“ .

Със ставане на крака и дълги аплаузи публиката посрещна на сцената Васил Банов. Той получи от Магдалена Ралчева специалната пластика „Златната липа“ като „признание за Вашия невероятен талант и изключителния принос за българското кино. Желая ви много нови роли и много успехи“, каза г-жа Ралчева.

Иванка Сотирова връчи на г-н Банов Почетен плакет на Община Стара Загора с пожеланието:

„Жив и здраве бъдете! Всички, които са носители на наградата имат голямото задължение да присъстват на всички следващи фестивали и да си поливат всяка година  липичката, която ще засадите“ .

Театралната актриса Антоанета Добрева – Нети, заедно с оркестъра на Старозагорската опера  (на видео запис) поздрави с ария на Мюзета от операта „Бохеми“ участниците в празника на седмото изкуство.

Своя завладяващ талант и темперамент показа и ансамбъл „Загорче“.

Официалният старт на „Златната липа“ даде унгарският филм „Кинчем, моето съкровище“.

Маратонът започна! На добър час!

Росица Ранчева

Снимките са от профила на фестивала във Facebook. Повече информация на http://thegoldenlinden.com/