Зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова: “Можем ли днес като Ботев да служим на Родината?“

„Можем ли днес като Ботев да служим на Родината?“ Този реторичен въпрос зададе на 2 юни 2018 г. в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова на старозагорци, присъстващи на общоградския ритуал за полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите войни за освобождението на България в парк „Александър Стамболийски“.

„Днес отбелязваме 142 години от смъртта на поета – революционер Христо Ботев, подчерта г-жа Сотирова. – През далечната 1876 година, България губи едно от най-свидните си чада – поетът, отдал живота си за Родината. Поетът, който написа – „Тоз, който падне в бой за свобода – той не умира“. Поетът, който поставяше личното си благоденствие след Родината. Поетът, който каза: „Ако умра – ще умра за Отечеството…“ Тази любов – неистова, титанична, отне живота на този, който го бе посветил на България. Ботев – орисан в борбата за свобода с още стотици хиляди знайни и незнайни герои! Днес отново свеждаме глави в памет на всички тези герои. Отново ще отдадем минута мълчание – посветено на героичното ни минало, в размисъл за настоящето и за бъдещето. Трябва да бъдем горди, че България е скътала в пазвите си толкова много величави имена,  отдали живота си в името на Отечеството. На тях днес отдаваме заслужена почит, преклонение и признание!Поклон!“

На събитието присъстваха  зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, народните представители Радостин Танев и Маноил Манев, областният управител на Стара Загора Гергана Микова и заместникът й Красимир Червилов,  зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова, общински съветници и  представители на партийни и държавни организации, Военният духов оркестър и почетна рота от Втора Тунджанска бригада, ученици от СУ „Христо Ботев“, много граждани.

Венци на признателност бяха поднесени от името на Община Стара Загора, от Втора тунджанска бригада, от областния управител, Общински съвет Стара Загора, СУ „Христо Ботев“. Дълга колона от граждани се изви пред паметника на Св. Георги, за да положат своето цвете в знак на признателност и преклонение пред подвига на героите.

Точно в 12:00 ч. завиха сирените. Градът онемя. Стари и млади сведоха глави. Група ученици насред булеварда коленичи в мълчание. Нищо не е забравено! Никой не е забравен!

Чест и слава на героите!

Росица Ранчева