Щастливи детски усмивки озариха Стара Загора

Весел празник за най-малките жители организира днес Община Стара Загора по повод 1 юни – Международния ден на детето. В парк „Пети октомври“ се събраха стотици малчугани, които пяха, танцуваха и се веселиха. Детският панаир бе под надслов „От децата за децата“. Празникът откри фанфарният оркестър на Основно училище „Кирил Христов“. Веднага след това лъчезарната водеща Елена Азалова съобщи, че за пръв път тази година ще бъде избиран „Цар за един ден“. Всеки, който отговори правилно на зададен от нея въпрос, може да седне на красив трон и да издаде една заповед. Всички заповеди се събират в специален дневник.

„Днес децата по целия свят празнуват. Бъдете много здрави, много щастливи и много се забавлявайте. Бъдете весели, палави и не забравяйте да се усмихвате“, поздрави децата Пенка Чавдарова, началник отдел „Образование“ в Община Стара Загора.

Общо 17 детски градини се включиха в празника със свои изпълнения. Първи на сцената излязоха възпитаниците на детска градина „Ян Бибиян“, които впечатлиха с танца „Българска хубост“, който завърши с националния химн.

Първият „Крал за един ден“ пък стана най-големият пакостник от тях Иван. Той издаде и първата заповед: Децата да са свободни и да правят пакости, колкото си искат!

Последователно на сцената излязоха певци, танцьори и рецитатори от детските заведения, бурно аплодирани от публиката. Следващите царе и царици също издадоха много заповеди – децата да бъдат добри, щастливи, да ядат бонбони, торти и сладолед, да получават подаръци.

Бе проведена и томбола, организирана от производителя на пшенични и царевични пръчици „Зайо Байо“. Всяко дете в парка получи подарък пакет от любимите пръчици и можеше да се включи в томболата.  Наградата – прекрасен велосипед грабна второкласникът Теодор Раков от Средно училище „Иван Вазов“.

Веселието продължи с танца на майките, в който се включиха майки, баби и деца от публиката.

Дошлите на панаира можеха да разгледат и разположените на кестеновата алея открити ателиета и щандове на клубовете „Млад експериментатор“, „Звездна работилница“, и „Био Loveя“ към общинския Център за подкрепа на личностно развитие. Интересни екоинсталации и презентации представиха участниците в школата за изобразителни изкуства и Езиковата школа при Народно читалище „Родина – 1860“. Първи стъпки в йогата предложиха от Хахта йога клуб „Сантоша“. Аниматори очакваха децата в два къта, организирани от „Тракия кабел“. В единия аниматори рисуваха лицата на желаещите, а в другия се раздаваха балони на корем.

От 17:00 часа днес на Античния форум момичета и момчета от Детска градина № 68 „Патиланско царство“ ще представят пърформанс „Един ден в Августа Траяна“.

Откъде тръгва празникът? Началото е от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева, Швейцария през 1925 г. А идеята е от малко по-рано – през 1925 г. китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ.

В България през 1927 г. е издаден указ на цар Борис Трети за отбелязване на Деня на детето през втората неделя след Великден всяка година. И за първи път у нас Денят на детето е честван официално на 8 май 1927 г., като за отпразнуването е създаден специален комитет под председателството на княгиня Евдокия – дъщеря на Фердинанд I и сестра на цар Борис III. В Царство България празникът има всенароден характер и може да бъде сравнен само с празника на Светите равноапостоли Кирил и Методий. От 8 май 1928 г. инициативата за официалното му ежегодно празнуване се поема от Съюза за закрила на децата в България (СЗДБ). Той е учреден на 14 юни 1925 г. и отначало е към структурите на Българското дружество „Червен кръст“. Основна цел на СЗДБ, заложена в неговия устав, е „да се грижи за всестранното физическо и духовно развитие на детето“. Още от създаването си Съюзът е член на Международния съюз за закрила на децата със седалище в Женева. След женитбата на цар Борис Трети патрон на честването на Деня на детето и на самия СЗДБ става съпругата на царя – царица Йоана. За Деня на детето са издадени и марки с лика на княгиня Мария-Луиза Сакскобургготска като дете. От 1949 г. денят 1 юни официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни на света. Но в други държави денят на детето се отбелязва на други дати – например в Турция – на 23 април; в Метсико – на 30 април; на 4 юли – в ислямските държави; в Япония има две дати – на 3 март и на 5 май.

dolap.bg