Стара Загора е домакин на пленер по живопис  „Дружба 2018“

От 6 до 14 юни, Стара Загора ще бъде домакин на Тринадесетото издание на традиционния пленер по живопис „Дружба“. Организатор на проявата е представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора.

За участие са поканени художниците – Лаура Димитрова-София, Валентина Лапчева-Велико Търново, Росица Попчева – Стара Загора, Георги Динев – Бургас, Стефан Алтъков – София, Милко Божков – с. Ресен, Минчо Панайотов-Пловдив, Румен Петков – Казанлък и Петър Петров от Стара Загора.

Пресконференцията за представяне на авторите, участници в пленера, ще се състои на 7 юни 2018 г. от 11:00 ч., а изложбата с творбите им ще бъде открита  на 14 юни от 18:00 ч. И двете събития са в галерия „Байер“.

Лаура Димитрова е професор по декоративни изкуства и комбинаторика, и теория на художествения образ в катедра „Визуални изкуства“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Тя е художник, който се изявява в различни области на съвременното изкуство – уникалния художествен текстил, колажа, рисунката, живописта и др. Участва в над 200 групови изложби, пленери и арт проекти в България и чужбина, има 15 индивидуални  изложби.

Валентина Лапчева завършва специалност „Живопис“  във Факултета по изобразително изкуство при  ВТУ „Св . св. Кирил и Методий“. През годините е участвала в множество регионални, национални и международни изложби и пленери. През 2013 г. е удостоена с наградата на Община Велико Търново за цялостно творчество в областта на живописта, през 2015 г. е отличена на регионалния кръг на националната изложба-конкурс на „Алианц България“, а през 2016 г. й е присъдена наградата на Художествена галерия Стара Загора от Четвъртото квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“.

Росица Попчева завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Живопис“. Има редица самостоятелни изложби. Нейни творби са представени на третото и четвъртото квадринале „Митовете и легендите на моя народ“. Редовен участник е и в „Есенен салон“ – ежегодна проява на старозагорските художници. Интересите на Росица Попчева се простират и в областите стъклопис и декорация.

Георги Динев завършва художествена гимназия в гр. Казанлък, а през 1984 – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Живопис“. Участва в множество национални и международни изложби  в Бургас, София, Сливен, Варна, Канада, Турция и др. Групови изложби има в Русия, Белгия, Франция, Етиопия, Италия. Автор е на редица олтарни и други икони за църкви и частни колекции в страната.

Стефан Алтъков е професор по „Живопис и цветознание“ в СУ “Св. Климент Охридски“,  Ръководител на катедра „Изобразително изкуство“ и заместник – декан на Факултет по начална и предучилищна педагогика. Има много самостоятелни изложби и участия в общи, колективни, секционни и международни изложби, пленери и проекти в България, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Черна гора, Румъния и др.

Милко Божков има над 80 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Люксембург, Полша, Русия, Франция, Холандия, Чехия, Швеция и др. Участвал е в над 100 групови  изложби и биеналета на живописта и графиката  в България, САЩ, Мексико, Венецуела, Бразилия, Япония, Дания, Норвегия и др. Носител е на множество награди, сред които са Национална награда за живопис „Захари Зограф“ (2002 г.) и Годишна национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“, двукратно. През май 2016 г. е отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен.

Минчо Панайотов завършва Факултет по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Работи в жанровете живопис, графика, илюстрация. Работи като уредник в Художествена галерия – Сливен и Градска художествена галерия – Пловдив, хоноруван преподавател в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, в частен колеж „Делта“ и др. Член е на СБХ и основател на Творческо обединение „26-5“. Има над 45 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Участва активно в международни, национални и регионални колективни изложби.

Румен Петков учи скулптура, графика, живопис и приложно изкуство във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Дипломира се със специалност „Декоративно-монументални изкуства”. Участвал е в над 17 колективни, регионални, национални и международни художествени форуми. Представял е свои картини в 27 самостоятелни изложби. През лятото на 2016 г. е обявен за един от десетимата „Рицари на четката“ след участието си в международния проект „Картини от мнозина“,  заедно с повече от триста професионални живописци.

Петър Петров завършва  висше образование  във факултета по „Изобразителни изкуства“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – специалност „Скулптура“, сега е асистент в Педагогическия факултет на Тракийски университет – Стара Загора.  Работи основно в областта на живописта и скулптурата. Представял е самостоятелни изложби  в Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Хасково, Поморие. Активен участник е в различни художествени форуми: международен арт уъркшоп „Обединени художници за обединена Европа“, живописен пленер „Православни ценности“ – Плевен, арт пленер „Безгранично изкуство“ – Стара Загора,  пленер „Архитектурни паметници, културното наследства на българите в Истанбул“ и др.