Празник в село Памукчии, Старозагорско

На 17 юни 2018 г. (неделя) Народно читалище „Христо Ботев 1928 г.“ в село Памукчии, община Стара Загора празнува 90 години от създаването. По този повод в селото, на площада пред читалището ще се състои тържество с празничен концерт. Началото ще постави водосвет, отслужен от свещеник. Приветствени слова ще произнесат кмета на селото и гостите. Празникът ще продължи със стихове от и за Христо Ботев, изпълнени от Елица Стоянова и Донка Стойчева; с участие на мъжка фолклорна група „Тракиец“ от село Тракия, община Опан; певческа група „Петкана Захариева“ от Народно читалище „Кольо Ганчев“ – Стара Загора; танцова формация „Тракийче“ с хореограф Росица Христова при Народно читалище „Георги Бакалов 1933 г.“ – Стара Загора. Накрая, разбира се, всички на голямото хоро.

Читалищното настоятелство кани на празника своите приятели, колеги и всички, които искат да споделят празничното настроение!

Село Памукчии се намира на 17 км. южно от град Стара Загора, население 290 души. Името му за първи път се среща в книгата на поп Минчо Кънчев „Видрица“. Обясненията за произхода на името са различни, най-логичното е да идва от землището, където се е отглеждано много памук. До 9 септември 1944 г. всяко домакинство е отглеждало памук. Запазени са данни и че в селото още по турско време е имало фабрика за преработка на памук – „дръндарница“. През селото преминават три реки – Кривата река, Памукчийската река и река Сазлийка, наричана от местните Старата река. Сегашната сграда на читалището е строена през 1958-1959. Има библиотека, самодейни коледарска и лазарска групи, малка етнографска сбирка. Празникът на селото е на 14 октомври – Петковден. Тогава е и храмовият празник на построената през 1932 г. църква „Св. Петка”. До 70-те години в селото е имало и училище, сега затворено. В парка се издигат паметници на загиналите от селото в Старозагорското въстание и Руско-турската война и в Балканските и Първата световна войни 1912 – 1918 г.

Снежана Маринова