Знакови артисти успешно изкачиха „Айфеловата кула“ в… Стара Загора

На 31 май 2018 г. (четвъртък) Драматичен театър „Гео Милев“ представя новата си камерна постановка „Айфеловата кула“ от Александър Урумов. Това е съвременна трагикомедия, която има първата си реализация на старозагорска сцена. Режисьор е доц. Юрий Дачев, известен български драматург, сценарист, режисьор, критик и журналист.
Пиесата ни представя трима мъже. Те са с различни професии. Единият е рок звезда. Ролята блестящо изпълнява Христофор Недков. Другият герой е много млад и много талантлив архитект, артистичен и романтичен, но трудно свързващ се с изискванията на живота. В ролята се превъплъщава талантливият Иван Калошев. Третият герой е психиатър. Образа изгражда Александър Бориславов, който прави малка, но колоритна роля. Тези хора си приличат в това, че в рамките на пиесата правят равносметка за какво човек е нужно да се хване, за да се чувства сигурен в лудницата, в която живеем. Защото всички устремени към реализиране на амбиции, опитвайки се да избягаме от признанието за направените от нас грешки, за предателствата и пр., не рядко пропускаме да застанем лице в лице срещу самите себе си и да констатираме самоизмамата си.
По пътя към изкачване на върха в кариерата, т.е. „Айфеловата кула“ всеки от тях е дяволски влюбен в себе си и не забелязва, че съсипва напразно живота си. Те мамят съпругите си. Архитектът изгражда нереален образ на любимата към която се стреми на живот и смърт. Провалят таланта си, защото са влюбени в себе си и не виждат другия. Славата е приятна, но нищо повече от това. След дяволското напрежение и безсмислен стремеж да успееш на всяка цена, идва непоносимото разочарование и покруса от неуспеха.
В заплетената история тези герои успяват да се познаят и да признаят своите грешки, да направят равносметка и да разберат, че едно от нещата, което осмисля всичко друго в тази суетна въртележка е любовта, за която човек непременно трябва да направи своите усилия и да плати своите цени.
Постановката е завладяваща, емоционална, ту комична, ту трагична. Актьорите са в стихията си и с прекрасната си игра и отдаденост надграждат авторовия замисъл. В крайна сметка става безпощадно ясно, че славата, важността и известността са приятни, но те далеч не са всичко, от което се нуждае човек. Истинското нещо е другарят до теб, любовта, потребността от внимание, доверие и обич. Опиянението от славата, когато „светът е в краката ти“ е временно и измамно.
Да играеш буквално на метър от публиката, да приковеш вниманието й, да я накараш да диша с теб, да преживява, да се вълнува, да реагира е майсторска работа. Христофор Недков и Иван Калошев успяха да изкачат своята „Айфелова кула“ и да заслужат възторжените аплаузи на публиката. Постановката е решена от Юрий Дачев многопластово, т.е. за всяка възраст и интелект. Тя със сигурност ще има дълъг и щастлив живот.
Авторът на „Айфеловата кула“ Александър Урумов е познат на почитателите на театъра в Стара Загора още от триумфалните гастроли на Николай Урумов с незабравимия моноспектакъл „Лалугер”. Други негови заглавия, които се играят на различни сцени в България и чужбина, са „Тиква!” (моноспектакъл на Димитър Живков), „Който трябва”, „Положение профундо”, „Ние, българите”. Автор е на сборници с разкази, на приказки и на романи.
„Айфеловата кула” за пръв път се поставя на сцена.
Сценографията е дело на Радина Близнакова, музикалното оформление е на Ирина Фратева.
Росица Ранчева