В график са ремонтите на училища и детски градини в Стара Загора

„Спазва се приетият график за изпълнение на основните ремонти на училища и детски градини в Стара Загора“. Това съобщи за dolap.bg зам.-кметът на Общината Иванка Сотирова. „В ход са ремонтите на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и СУ „Железник“.  Усилията, които трябва да се положат и настояванията от страна на  Общината са те да приключат най-късно до края на м. август 2018 г., така че новата учебна година да започне в обновените сгради“.

Ремонтират се усилено и детските градини № 58 “Звездица“ в кв. „Железник“ и ДГ № 1 „Звънче“ в кв. „Три чучура-север“. В ДГ „Звездица“ дограмата на сградата е подменена. Предстои изграждане на две нови помещения, които са необходими за разширяване на базата на градината. Ремонтът също трябва да приключи окончателно до началото на новата учебна година.

При започване на ремонта на ДГ „Звънче“ се оказва, че сградата е разположена върху терен с подпочвени води, което води до създаване на редица проблеми. Отстраняването им наложи забавяне на строително-ремонтните дейности, но уверенията са, че през летния период това ще бъде преодоляно и в ранната есен децата и възпитателите им ще могат да се приберат в реновираната сграда.

Предстоящо е стартирането на основен ремонт на Детска градина № 2 „Зорница“, който ще се изпълни по капиталовата програма на Община Стара Загора, т.е. със средства на данъкоплатците.

В началото на м. юли 2018 г. следва ІХ ОУ „Веселин Ханчев“ и СУ „Иван Вазов“ да освободят сградите си, за да влязат в режим на ремонт. Той се осъществява по инженеринг, т.е. спечелилата фирма следва да изпълни проектирането за около 2 месеца и за още 5 да се изпълнят ремонтните работи. Най-вероятно това ще се случи по време на новата учебна година. През това време учебните занятия ще се водят в Първо основно училище „Димитър Благоев“, ОУ „Самара“ и Мехонотехникума.

Росица Ранчева