15 нови красиви приказки ще обогатят българския литературен небосклон

На 27 май 2018 г. в Стара Загора се състоя церемония по обявяване и връчване на отличията и наградите на участниците в Първия национален конкурс за авторска приказка „Гора Вълшебница и нейните сестри Музика и Поезия“. Събитието се организира от Община Стара Загора и Народно читалище „Родина 1860“ с любезното домакинство на Къща музей „Гео Милев“. В неговото първо издание се включиха 116 автори с 205 приказки.

Надали можеше да се избере по-духовно място за среща на пишещи хора, от  двора на Къща музей „Гео Милев“ – сред чимширите, дърветата  и нацъфтелите рози, карамфилчета и латинки, под 100-годишния дъб, посаден от малкия Гео, сред експозицията от рисунки на малки художници от традиционния пролетен пленер. Приказна красота към празника добавиха още Кукленият театър, който беше направил десант от кукли – приказни герои, както и една малка фея от Балетната студия на Снежина Дескова, която търсеше нови герои от новите приказки. Под омаята на разцъфналите липи и симфоничния оркестър на влюбените славеи сякаш се усещаше присъствието на достолепния стопанин на къщата – на мъдреца Милю Касабов, на сина му Гео  и внучката му Леда Милева – все писатели и будители, оставили дълбока следа в отечествената ни история и литература.

Не зная кой е писал сценария  за форума с въвеждащите текстове, но всичко, поднесено брилянтно  от водещата Евгения Атанасова беше изискано, пленително оригинално и запомнящо се. Дори нейната екстравагантна капела, дело на Мариана Желязкова.  Неусетно присъстващите участници в конкурса от цялата страна, бяха въведени в приказен свят, в който доброто винаги, ама винаги побеждава злото.  В него битуваха  герои и събития от „имало едно време“ на кралства, на принцове и принцеси, на феи и чудовища, на хора, които си говорят със слънцето и звездите, с гората и вятъра и които пишат мечтите си в рими.

На знаменателната среща присъства и журито в състав Ана Костадинова, Светлана  Дичева и Димитър Никленов.

Светлана Дичева сподели впечатлението на журито от представените творби. Тя определи като изключително важен факт провеждането на конкурса, който показва наличието на огромен творчески потенциал и как една оригинална идея, като „Гора Вълшебница…“ може да го отприщи. Според нея няколко са постиженията от първия конкурс: Огромно участие на много високо ниво; Демократичността на конкурса, защото в него могат да участват, както утвърдени автори, така и хора, които сега прохождат. Участниците са на различна възраст и различни поколения. Конкурсът е интересна среща, на интересна територия и на интересни идеи. Хубаво е, че той е с конкретна тема.

„Великолепно сте се справили. Налице е изключително много фантазия, оригинални идеи и онези, които са класирани и получават награди са постигнали много, каза Светлана Дичева. –  Вашите приказки са епични, широко разгърнати, с интересни идеи, добре написани. Освен това са приказки не за деца, а за всички, които винаги остават деца. При останалите също има много високо ниво и постижения. Има случаи, при които идеята е оригинална, но не е достатъчно добре изпипана. При други случаи стилът е великолепен и си личи, че това са професионални пера, но жанрът не е съвсем приказка. Възхитена съм от вашата работа и от постиженията ви“, сподели г-жа Дичева.

Класираните приказки на първо, второ и трето място ще бъдат отпечатани в специално книжно издание, което ще бъде готово за 1 ноември- Деня на народните будители. Всеки от авторите ще получи безплатно определено количество от книгите.

ПЪРВА НАГРАДА  е на анонимен автор от виртуалната общност  SOLLAM  за приказката „Мастиленият лабиринт“. Той е българин, живее и работи в Германия.  Организаторите успяха да се свържат с господина по телефона и присъстващите чуха  наживо неговите благодарности към организаторите и благопожелания  му към участниците в приказния конкурс. Световната общност еRepublik е за самомотивирани и брилянтни разработчици. В нея участват хора с разнообразни интереси, т.е. всеки намира своята сфера за проявления. Част от тях се е посветила на писменото творчество и организира собствени конкурси. Участниците в тях,  познавайки стила и писането на Сол (така го наричат) са го подтикнали да участва в този конкурс. Класираният на първо място получи Приза на конкурса – авторски плакет от Кунчо Кунчев на тема вечното противоборство между добро и зло, грамота, книги и рекламни материали, отпечатване на приказката в специалното издание.

ВТОРА НАГРАДА за Димитър Петров от Разград за приказката „Царският зет с трите имена“ и Румяна Пелова от Перник и приказката й „Полуприказка – полуистина за полухората и полузмейовете“.

ТРЕТА НАГРАДА за  Хубавена Димитрова  от Харманли за приказката „Царството на трите сестри“ и Вера Недялкова  от Велико Търново за „Приятели на Гората Вълшебница и нейните сестри Музика и Поезия“.

11 автори получиха „Награда за сладкодумен разказвач“: Илия Деведжиев от Русе за  приказката му „Феята на неприбраните играчки“; Теодора Недева  от  Варна за „Ковачницата на Змея“; Людмил Попов от  Пловдив  за „Къртицата“; Павлина Николова  от  Пловдив за  „Юнакът чародей“;  Даниела   Богоева-Гюргакова  от София за „Легенда за момините сълзи“; Светлана Ангелова  от Харманли за  „Истинска приказка“; Димитър Бузов от Казанлък за „Вълшебно сестринство“; Костадин Костов от  София за „Гора Вълшебница и нейните сестри Музика и Поезия“;  Мария Горалова  от гр. Ракитово и нейна приказка „Приключенията на Вълшебница“; Йордан Калайков за „Странници в ясни нощи бродят“;  Магдалена Манчева от Пловдив за „Горски вятър“.

„Днес всички ние присъстващи сънувахме един много красив сън – сънят на сбъднатите приказки, каза в благодарственото си слово  Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ при Община Стара Загора. – Вашите приказки са красиви уроци за доброта, за взаимопомощ, за човешка обич. За да ги напишете така брилянтно, явно сте много добри хора. Благодаря ви! Пожелавам ви и занапред да създавате нови приказки за красотата и добротата. Убедена съм, че конкурсът ще обогати българския литературен и културен живот“.

Организаторите отвориха книга „Автограф за бъдещето“, в която присъстващите оставиха своите впечатления и пожелания.

Росица Ранчева