Джаз форум Стара Загора 2018 – тематична кинолектория „Красотата в музиката“ започва на 4 юни в Стара Загора

Три дни в Стара Загора ще бъдат прожектирани филми, посветени и вдъхновени от дамите в джаза. Под мотото на „Джаз форум“ 2018 – „Красотата в музиката“ ще премине и кинолекторията, която започва на 4 юни (понеделник).

Първите ленти, на които ще имат възможност да се насладят почитателите на седмото изкуство са две 30-минутни продукции на телевизионната и видеокомпания „АBS“, които са посветени  на инструменталните и вокаланите изпълнителки. Водещи на двата филма са съответно пианистката Мариан МакПартланд и певицата Кармен МакРей. С увлекателен език и с много познания те представят дейността на актуални за онова време имена от дамската сцена. В 18:00 ч. на 4 юни (понеделник) започва прожекцията на„Жените в джаза – инструменталистите: Вътрешният глас”/”Women in Jazz – The Instrumentalists: The Inner Voice” – 30 мин.  Американският телевизионен филм е създаден през 1981 година, с режисьор Бърил Л. Крон, с участието на Мелба Листън, Уайлин Бартън, Джоан Бракийн, Алайв.  След него зрителите ще видят друга тв лента от САЩ – „Жените в джаза – вокалистите: Вчера и днес” /”Women in Jazz – The Vocalists: Yesterday And Today” – 30 мин., също създадена през 1981 г. с  режисьор Бърил Л. Крон, с участието на Дакота Стейтън, Джийн Лий, Шийла Джордан, Джей Клейтън.

Организаторите на „Джаз форум Стара Загора“ допълват, че през последните години темата за жените в джаза ражда появата на още няколко документални заглавия, но двете части на „Жените в джаза” са първи по рода си и не бива да се изпускат.

Вторият ден на кинолекторията – 5 юни (вторник) представя от 19:00 часа, две от най-ярките български джаз дами – Камелия Тодорова и Йълдъз Ибрахимова, певици с неповторим вокален стил и сценична аура. Филмът е  „Човек не е остров” – България, 1985 г., 21 мин., режисьори Малина Петрова и Боян Папазов. За нестандартното сътрудничество между художници, поети и музиканти – джем сешън или джазова импровизация в двора на Археологическия музей във Варна под мотото на стихотворение от Джон Дън „Никой човек не е остров“ – с участието на легендарния пловдивски музикант Веселин Николов и неговия джаз състав, певицата Йълдъз Ибрахимова и кавалджията Теодосий Спасов, както и художници от Варна – Ванко Урумов, Георги Лечев, Милко Божков, Петьо Маринов, Васко Василев и др. На шевната машина – поетесата Мирела Иванова, диктор – Николай Бинев. Аудиовизуалният спектакъл е вдъхновен от поезията на Джон Дън (1572 – 1631) , стихотворението му

Човек не е остров, за себе си сам,

всеки човек е част от континент, част от сушата,

и ако вълна събори крайбрежната скала

Европа ще стане по-малка.

Както и ако откъсне полуостров

или разруши замъка твой или на твоя приятел.

Смъртта на всеки човек ме намалява,

защото аз съм частица от човечеството.

И затова никога не питай за кого бие камбаната –

тя бие за теб.

На вниманието на зрителите е още една телевизионна новела от 1999 година „Докосване”, 32 мин. Тя е реализирана от БНТ, под режисурата на Валентин Гоневски. Песните, изпълнени от Камелия Тодорова, са почти изцяло в поп-стилистика, но в тяхната интерпретация се долавя духът на джаза, с който певицата винаги е била заредена.

На 6 юни (сряда) от 18:30 часа, започва прожекцията на френската лента от 1958 година – „Асансьор към ешафода” /”Ascenseur pour l’échafaud”, 88 мин. с режисьор Луи Мал и с участието на Жана Моро, Морис Роне, Лино Вентура, музика Майлс Дейвис. Една от най-красивите актриси във френското кино – Жана Моро прави своята първа силна роля в един филм, завинаги обвързан с историята на джаза и признат за шедьовър и кинотворба с най-оригинален джазов саундтрак.

Прожекцията на „Асансьор към ешафода” ще се реализира непосредствено след откриването на изложбата на фотографа Иван Хаджийски и ще бъде в негова памет.

Кинолекторията е вече традиционна част от съпътстващите събития на емблематичния за Стара Загора „Джаз форум“. Съобразена е с тематиката на фестивала и борави с аудиовизуален материал, който в рамките на три предфестивални дни въвежда зрителите в това, което ще се случи по време на същинската част от форума, стартиращ на 7 юни (четвъртък). Нейна основна цел е през призмата на историческото филмово наследство да насочи интереса на аудиторията както към темата на всеки един фест, така и към възприемането на джаз музиката в цялост. Прожекциите ще бъдат в Радио Стара Загора. Входът е свободен.