Денят на българската просвета и славянската писменост в Стара Загора

С вълнуващо общоградско тържество на Античната улица днес Стара Загора празнува 24 май –Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Началото бе дадено от малък музикант с блок-флейта, след което последва акапелно изпълнение на хора на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре”. В небето полетяха балони с българските букви, а знамената на България, Европейския съюз и на Стара Загора бяха вдигнати от Патриция Желева – Млад кмет, и представители на Младежки общински съвет. Хорът на  Държавна опера  – Стара Загора в съпровод на Общински духов оркестър и под диригентството на Маестро Младен Станев изпълниха химните на Светите братя Кирил и Методий и Националния химн. На български заедно с колегите си пяха и Мери Вайлънкорт (САЩ) и Мехмед Бурхание (Турция), които са щатни артист-хористи  в Операта.

С много емоционално слово заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова се обърна към всички празнуващи днес. Тя благодари на хората на изкуството и културата за вдъхновението, с което изпълват сцените на културните институти в града. Благодари на учителите, които да учат децата ни, да се самообучават, но и да учат родителите, което е една от най-тежките им задачи. Благодари и на учениците за труда и упоритостта и им пожела нови успехи. Поздрави абитуриентите и им пожела весело празнуване и успешен старт в живота.

На сцената първо бяха извикани всички деца и младежи, номинирани за престижната общинска награда „Млада Загора”. Носителят на индивидуалната награда тази година е ученикът от ПМГ ”Гео Милев” Йоан Маринов – за завоювани призови места в международни и национални конкурси и олимпиади и създаване на софтуерни приложения.

В направление „Култура и изкуство“ с колективната награда „Млада Загора“ бе удостоена Школата по малка пластика с ръководител Слави Славов към Център за подкрепа на личностно развитие за завоювани призови места в международни и национални конкурси и за формиране на естетически и творчески умения.

След номинираните ученици на сцената се качиха всички номинирани за Награда „Стара Загора” – учители и дейци на културата. Много развълнувана, на ръст и вид като девойка, усмихната и озарена бе Йоанна Димитрова, директор на Детска градина № 10 „Светлина”, която получи Индивидуалната награда в направление „Наука и образование”.  Като достоен възпитаник на прекрасната детска градина малката Стефани Дикова изпълни вдъхновено стихотворение за светите братя Кирил и Методий. След нейните кратки и светли думи последва една дълга и вдъхновена реч на Николина Куличева, директор на ПМГ ”Гео Милев”, която получи Колективна награда за Педагогическия колектив на школото заради успехите на учениците в различни състезания по информатика и математика.

Очаквана бе колективната награда за творческия екип на операта „Турандот” от Дж. Верди – съвместна продукция на Държавна опера – Стара Загора и Държавен куклен театър. Наградата получиха заместник-директорът на Кукления театър Татяна Калчева и диригентът на спектакъла Владимир Бошнаков. Наградата е за творческия екип на „Турандот” – уникален спектакъл, обединяващ силата на оперното и кукленото изкуство, първи по рода си в България, блестящ пример на творческо единомислие, изключително постижение в резултат на обединени усилия. С индивидуалната награда в същата категория бе отличен актьорът Христофор Недков, актьор в Драматичен театър „Гео Милев“ за активното присъствие в културния и обществен живот на град Стара Загора, за ролите му в последния творчески сезон, за приноса му във възпитанието на младите хора в Младежка театрална студия „Сцена 99“.

Тържеството завърши с изпълнения на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре” и Младежката група  „4magic“.

На тържеството присъстваха Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, старозагорските депутати Радостин Танев и Георги Гьоков, областният управител Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов, зам.-кметовете Йордан Николов и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, секретарят на Общината Делян Иванов, общински съветници.

Уляна Кьосева