Специално предложение на Операта по повод 24 май

По повод най-българския празник 24 май – Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура, Държавна опера – Стара Загора отправя специална покана до всички учители, дейци на изкуството и културата, научни работници, библиотекари, журналисти, хора на духа и словото –  да посетят уникалния танцов спектакъл „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов на 29 май (вторник) от 19:00 часа на специална цена от 8 лв.

Може да се възползвате от предложението ни до 28 май, 19:00 часа.

Имаме изключителното удоволствие да ви съобщим, че на премиерата на „Нестинарка“ на 23 май (сряда) ще бъдем заедно с 57 преподаватели от Средно училище “Васил Левски“, Стара Загора. Благодарим за доверието!

Честит празник!

 НЕСТИНАРКА на сцената на Държавна опера – Стара Загора на 23 и 29 май 2018 г.

Премиерното представяне на балета „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов  е на 23 май на сцената на Държавна опера – Стара Загора. Олеся Пантикина поставя култовата танцова драма по оригиналната хореография на Маргарита Арнаудова, нейна майка. Сценографията е на Иван Токаджиев, костюмите на Ана-Мария Токаджиева – по оригиналните идеи на Мария Трендафилова. В главните роли в двете премиерни представления ще танцуват Анелия Димитрова, Веса Тонова, Фиорди Лоха, Станко Танев и Ивайло Янев.

В „Нестинарка“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера – Стара Загора, в която танцуват балетни артисти от България, Албания, Великобритания, Франция, Италия, Япония, Тайван, Южна Корея, децата от ДЮСОБ „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. „Нестинарка“ е първото голямо българско балетно заглавие, което влиза в репертоара на международната трупа на балета на Старозагорска опера. Заслугата легендарният спектакъл, поставен в тази т. нар. „голяма версия“ в Софийската опера от 1986 г.,  да се възстанови в Стара Загора е на Силвия Томова, артистичен директор на балетната трупа.

Спектакълът се посвещава на 90 години български балет и 110-годишнината от рождението на великия български композитор Марин Големинов, оставил ярка следа в българското и световното музикално наследство.

Сюжетът на Нестинарка е чудна смесица от староезически представи и по-нови християнски преживявания. Върху широката основа на народния обичай се развива личната драма на главната героиня Демна. Действието се развива в едно нестинарско село в Странджа и село в югозападна България.

Снимките на Рад Димитров са от репетиция на 20 май