Гривни на 7000 години са изложени в Регионалния исторически музей – Стара Загора

В Нощта на музеите, проведена на 19 май 2018 г., в малката изложбена зала на Регионален исторически музей (РИМ), под романтичното заглавие „Да се, мамо, наредя с моите вити гривни…“ , беше открита експозиция с около 100 образци.

„Подготовката и откриването на изложбата  беше провокирана у нас от доста дълго време. В  процеса на работа с различни фондови единици бяхме впечатлени от украсата, многообразието и естетическия вкус на човека от най-древно време до сега“. Това обясни за dolap.bg  Донка Колева – уредник в отдел „Средновековна археология“ в РИМ. – „Решихме да споделим със старозагорци и гостите на града ни част от това безценно богатство. Постарахме се да извадим представителна част от съхраняваното многообразие“.

Според уредничката и куратор на експозицията, гривната  показва естетиката и стремежа на човека от най-стари времна и до днес да бъде представителен и красив, проявявайки  и собствената  си индивидуалност. Освен това, много често гривните имат и магическо значение. В тях за кодирани символи, които служат за предпазване от различни страхове, но и желание и стремежи за благополучие, за сила и власт.

В най-древните общества гривната е свързана не само със женския костюм. Тя се среща и при мъжете. Много често изразява политическото и социално положение на този, който я притежава. В най-древните общества това са жреците. В Античността и Средновековието – войните показват ранга си. Гривната става изцяло притежание на женския костюм от Средновековието насетне. В наши дни е видно, че тя е общ елемент и за двата пола.

Има устойчивост, която през вековете гривните притежават. Това е начинът по който са изработвани. Наблюдават се изключително много техники в цялото им развитие. Налице  са много устойчиви символи, какъвто е змията – символ на плодородието и възраждащата се сила. Тя се наблюдава от Праисторията до Средновековието, дори и тогава, когато навлиза християнството.

Материалът също е многообразен. В експозицията е показана снимка на първата златна гривна, намерена по нашите земи, която е експонирана в сбирката на Неолитни жилища в Стара Загора. Гривни има още от миди, бронз, желязо, сребро, злато. Стъклените гривни са най-характерни за Античността и Средновековието. След това те отстъпват място на гривните, изработени от метал – независимо дали е благороден или не. В по-висшите общества, където е налице по-висш социален статус, много често гривните са украсявани със скъпоценни камъни и перли.

Изложените в експозицията близо 100 гривни от различни исторически периоди впечатляват със своята  богата украса, с филигранна техника и изящност, с инкрустация и  др.

Изложбата е разположена в няколко витрини според историческите периоди. В първата са показани  експонати от Праисторията – 5000 години преди Христа. Посетителите ще видят гривни от мрамор, мида спондилус, бронз и снимка на златната гривна. Античността е представена с гривни от стъкло, кост и бронз. Средновековието е „разделено“ в три витрини. В едната са представени стъклените гривни с богатото им многообразие. Много често те са рисувани, усукани и по различен начин украсени. Специална витрина е отделена  на гривните от некропола при село Овчарци, който е с изключително много гробни дарове. Гривните са  богато украсени.  Освен гривни, от там са извадени  и много накити. Освен бронзови има и стъклени гривни. Ако на едната ръка са носели стъклени гривни от една до 14-15, на другата има и бронзови. В другата витрина има само бронзови гривни, които са намерени в региона. В етнографската витрина има филигран, сребро, сребро с позлата, типичните затворени гривни, роговите гривни, които са  много характерни  за този период.

Росица Ранчева