На Античния форум „Августа Траяна“ Стара Загора ще чества 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

„Поради мащабния ремонт в центъра на Стара Загора, тази година общоградското честване  на  24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще се проведе на Античния форум „Августа Траяна“.  Това информира за dolap.bg Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ в Общината.  „През 2018 г. нашият град отбелязва 160 години от първото тържествено честване на светите братя Кирил и Методий. На тази кръгла светла годишнина са посветени редица събития – премиери на спектакли, концерти и изложби, отчитане на конкурси и пр.“

От 9:00 до 10:00 ч., за създаване на празнично настроение, по бул. „Митрополит Методий Кусев“ своите програми ще изпълнят училищните фанфарни оркестри и мажоретни състави.

Точно в 10:00 ч. ще се състои официалната церемония по издигане на знамето на Република България на пилоните пред Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Химнът ще бъде изпълнен наживо от хора на Старозагорската опера и Общинския духов оркестър.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще приветства присъстващите на събитието ученици, учители, дейци и творци на изкуството, културата и науката, както и всички граждани, които обичат и милеят този най-български ден между дните.

Следва церемония по обявяване на номинираните за тазгодишната награда „Стара Загора“. Всички те ще получат почетна грамота и знака на Стара Загора. След това ще бъдат съобщени имената на наградените колективи и индивидуални изпълнители. Същата церемония ще се състои и с номинираните за наградата „Млада Загора“. Празничен поздрав към присъстващите ще отправи Общинският  фолклорен ансамбъл „Загоре“ с най-новата си композиция „Тракийски танци“ по хореография на главния художествен ръководител Христо Иванов. Програмата ще продължи с изпълнение на квартет „4Мagic“, който миналата година спечели конкурса  “Х фактор“. Първият им сингъл „Together” (“Вечеряй, Радо“)  оглави официалната еърплей класация на България още след първата класация в ефир.

Росица Ранчева