„Българското европредседателство – иновации и просперитет“ е темата на предстоящата международна конференция на Съюза на учените – Стара Загора

„Под мотото  „Българското европредседателство – иновации и просперитет“ на 31 май и 1 юни 2018 г. Съюзът на учените – Стара Загора ще проведе традиционната ежегодна  ХХVІІІ  международна конференция. Вече са заявени над 150 научни доклада от около 250 учени от България, Турция, Албания, Македония, Русия и Беларус. Пленарният доклад на конференцията на тема „Българското европредседателство – перспективи и проблеми на Западните балкани за приемането им в Европейския съюз“ ще бъде изнесен от евродепутата Асим Адемов“. Това съобщи за dolap.bg председателят на Съюза доц. Васил Хаджиилиев.

Традиционно, този най-голям за страната форум на учените се провежда в два дни. Първият ден е на почивната станция на „Мини Марица – Изток“ на Старозагорските минерални бани. Вторият ден се провежда on-line, което облекчава учени, които по една или друга причина не могат да присъстват  на събитието. Тази година техният брой е 15. Предвидена е културна програма, която включва посещение на Регионалния исторически музей, Музей на религиите, Античен форум и др. Изключително красив факт в организацията на конференцията е, че тя се поема почти изцяло от студенти. През тази година те са от специалностите „Медицина“, „Ветеринарна медицина“ и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“. Ентусиазмът им е завладяващ.

Конференцията е ориентирана преди всичко към студентите и докторантите. Тяхното участие в сесиите е на символичната цена от 30 лв. За членовете на Съюза е безплатно.

Докладите от конференцията ще се публикуват в двете списания на Съюз на учените – Стара Загора – „Science & Technologies” и “Science & Research”. И двете издания са в електронен формат, като първото  излиза от 2011 година. В него могат да се отпечатват доклади и научни съобщения на всички официални езици от Европейския съюз и на руски език включително. Новото списание “Science & Research” е внимателно подготвен проект, като през годината излязоха първите два броя. Високата цел на това списание е то да влезе в полезрението на международния научен обмен. Затова статиите са само на английски език, преминават през английски редактор и рецензенти. Направена е и следваща стъпка, като редакторският борд кандидатства за включването му в международната база данни на DOAL (Directory Open Access Journals) и EBSCO Publishing.

„Продължаваме да работим съвместно с „Мини Марица – Изток“ ЕАД по екологични проекти, финансирани от Европейската банка за развитие, уточни за медията ни доц. Хаджиилиев. – Успешно завършихме три проекта и през настоящата година работим по заключителния четвърти проект. Работата ни с „Мини Марица – Изток“ е практическа реализация на девиза за връзката бизнес-наука. Учените, участници в проекта, са предимно от Тракийския университет – Стара Загора. Планираме с ръководството на „Мини Марица – Изток“ ЕАД да продължим доброто сътрудничество, като през настоящата и следващи години ще стартираме нови инициативи“.

Председателят подчерта и добрата съвместна работа с Община Стара Загора. През миналата 2017 година, съвместно е проведено тържеството в чест на 1 ноември – Деня на  народните будители. На този празник, за първи път са връчени и наградите „Будител на годината“ на композитора акад. Кирил Тодоров, на учителя по математика Любомир Любенов и на юриста Георги Туртуриков.

„По случай най-светлия български празник – 24 май на всички колеги дейци на науката и творци на словото и на духа желая живот, здраве и благополучие“, пожела доц. Васил Хаджиилиев.

Росица Ранчева