Старозагорският митрополит Киприан извърши обновление на храма „Св. Въведение Богородично“

Старозагорският митрополит Киприан извърши обновление на храма „Св. Въведение Богородично“ в с. Могилово, Чирпанска духовна околия.

След чинопоследованието на обновлението той отслужи света божествена Литургия в съслужение с архиерейския наместник на Чирпанската духовна околия свещеноиконом Иван Иванов и други свещенослужители. В тържеството взеха участие множество християни, сред които дарители и спомоществователи.

Първата църква на селото „Св. Въведение Богородично“ е построена на друго място през 1830 г., което говори за будния дух на жителите. През 1928 г. тя рухва от силното Чирпанско земетресение. Построява се втора църква със същото име на сегашното място през 1931 г. по типов архитектурен план на Дирекция „ДЕПОЗЕ“, която е осветена през 1934 г. След 1944 г. дейността на църквата е занижена, а впоследствие и съвсем замира. Така храмът е оставен без поддръжка и започва да се руши.

На 30 април 2015 г. г-н Евгений Юсупов, бизнесмен от руски произход и собственик на фирма „Мидалидаре Естейт – ЕООД“, се обръща към тогавашния Старозагорски митрополит Галактион с молба да му бъде разрешено да извърши цялостен ремонт на храма, обезпечен от фирмата и с негови лични средства. Осъществява се тристранна среща между църковното настоятелство, Евгений Юсупов с фирмата си „Мидалидаре Естейт – ЕООД“ и „Лесо Инвест – ООД“ за съвместна дейност. Ремонтно-възстановителните работи текат с дарения на г-н Юсупов и фирмата му, с което той извършва едно голямо богоугодно дело – укрепва останалите само голи стени на стария храм, покрива ги с нов покрив, прави топлоизолация, дограма и нови витражи, изографисване на храма, изработване на нов иконостас, архиерейски трон и оборудване. Дърворезбата е дело на Виктор Серафиев, а зографите са Здравко М. Гановски и Милена Н. Вълчанова.

Автор: Йордан Петков – за www.dveri.bg