Две уникални събития украсиха Европейската нощ на музеите в Стара Загора

На 19 май 2018 г.,  в продължение на пет часа – от 19:00 до 24:00 ч. на три места в Стара Загора – Регионален исторически музей (РИМ), Градска художествена галерия и Къща музей „Гео Милев“се проведоха над 25 атрактивни прояви, посветени на Европейската нощ на музеите.

„Целта на тази прекрасна инициатива е гражданите и гостите от всички поколения да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галерията показват, но и до техните послания“, каза при откриването на събитието  зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя подчерта нестихващия интерес на старозагорци към преоткриване на далечното историческо минало, както и запознаването с най-новите постижения в областта на изкуството, културата, археологията, с каквито хилядолетният град е пребогат.

Две уникални събития белязаха 14-ото издание на Европейската нощ на музеите: в Художествената галерия се състоя незабравим клавирен концерт на световно известната пианистка проф. Жени Захариева – „Откровенията на природата” , посветен на 100 г. от смъртта на Клод Дебюси. В РИМ бе открита  веществена изложба „Преоткрито изящество” с реставрирани антични и средновековни експонати от фондовете на  музея, дело на изключителната реставраторка Нина Турлакова.

Преди да започне концертът проф. Захариева говори увлекателно за Дебюси: “Ако другите гении използват музикалния език, създаден преди тях, усъвършенстват го и правят големите открития, Дебюси прави всичко обратно. Той върви срещу граматиката на музикалния език и създава всичко забранено. За своята емоционалност и чувствителност, той казва: “Стига с големите страсти, свързани с романтичната музика! Нека се огледаме наоколо. Това, което ни заобикаля, е толкова прекрасно и най-вече природата“. Дебюси е истински природописец. Той казва: “Слушайте вятъра, който ще ви разкаже историята на света“. За музикантите пише: “Само музикантите имат привилегията да обхванат поезията на нощта и деня, земята и небето. Да пресъздадат атмосферата и ритъма на величествения трепет на природата“.

Проф. Жени Захариева изсвири 24 „разкази“ от „Откровенията на природата“ – „Делфийските танцьорки“, „Вятър в равнината“, „Хълмовете на Анакапри“, „Момичето с ленените коси“, „Потъналата катедрала“ и т.н.

На четвърто експозиционно ниво в РИМ, отново г-жа Сотирова откри веществената изложба „Преоткрито изящество“. В четири големи стъклени витрини са показани  около 30 реставрирани през последните 2-3 години изящни предмети от античен бронз и стъкло. В предварителен разговор с Нина Турлакова стана ясно, че много от експонатите са били буквално в насипно състояние, а в завършен вид са образци на античното изкуство . Тук е най-старата амфора, намерена на територията на Стара Загора, вази, фиали, кани, легени и пр. В по-малки витрини са изложени 50-60 различни съдове на бита, както и всякакви украшения.  Незнайно защо, чак на другия край на салона се прожектират експонатите преди и след реставрация.

На същото четвърто експозиционно ниво в южния край на залата е подредена камерна благотворителна изложба „Ars gratia artis – изкуство за изкуството” на  Ротари и Ротаракт клуб – Стара Загора

На ненаситната публика Регионалният исторически музей предложи още изложба  „И да се, мамо, наредя с мойте вити гривни…”- експозиция на гривни от музейните фондове; Концерт на Фолклорен ансамбъл „Загоре” и огнено шоу „Огънче” на  Дуо BarbaroniTe; Кът за снимки „Средновековните воини”;  Поздрав от Балетна школа към Читалище „Родина 1860” с ръководител Снежана Дескова; Интерактивен кът „Реставрирай сам”;  „Парад на монетите през вековете” – среща с музейния специалист д-р Мариана Минкова; Мултимедийна презентация на тема „140 години българско опълчение и създаване на българската армия” – Райна Антонова, уредник „Нова история” в РИМ .

По същото време в  Архитектурен комплекс „Музей на религиите” се състояха концерти на  Детско-юношески народен хор „Жарава” и на Смесен хор „Родина“ към Читалище „Родина 1860” , както и на хора на старозагорските библиотекарки „Библиофония“.

Отворена беше за посетители и  Късноантична мозайка от частен римски дом от IV век.

И този година беше спазена традицията и бяха връчени свидетелства за дарения на 8 дарители. Свидетелство за дарение получи колекционерът Николай Гичев за дарени вещи и документи от първата половина на ХХ век;  СНЦ „Самарско знаме“ – снимка на батарея от 8-ми артилерийски полк  Стара Загора; Стоянка Генчева – дарила военни дрехи и принадлежности; Милка Стефанова – снимки и визитни картички на инж. Пейчо Стефанов; бригаден генерал Костадин Кузмов – военна униформа и униформа „пустинен тип“; Димо Косев – снимка на Съдебна палата Стара Загора 1934/35 г.; Бранимира Нонова – вещи от градски бит през ХХ в.; Роза Христова – вещи от градския бит.

През целия ден и до среднощ не спря потокът от почитатели и любители на изобразителното изкуство в Художествена галерия – Стара Загора. В голямата зала само преди седмица беше открита изложба Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика 2018 г. Интерес предизвикаха експозициите „Съвременна българска графика“ и „Български възрожденски икони“ от колекцията от фонда на Галерията. Специално за случая в западна зала са  подредени  до 8 юни т.г. „Шаржовете на Теню Пиндарев“ – гостуваща колекция от фонда на ХГ – Казанлък.

Публиката аплодира още програмата от фолклорни танци  на ЦПЛР „Траянци” с ръководител Росица Христов  и концерта на ученици от класа по класическо пеене на Нина Димитрова и инструменталисти от класа на Иванка Джелебова – НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора.

Къща – музей „Гео Милев“ стана любезен домакин на среща с Желязко Танев на тема „Анатомия на енергийната система на човека“,  за неосъзнатите възможности на човека и безкрайните потенциали на душата. Състоя се премиера на книгата „Честна дума“ на Мая Вапцарова, представена от  Петко Каневски, както и прелюбопитната среща разговор с Йото Пацов върху неговата книга „Великите учители“ – очерци за духовните водачи на човечеството.

Росица Ранчева