Младост, Дързост и Красота са участниците в Груповата изложба „Състояния“

Атака, щурм, десант, нападение… и какво още, свързано с внезапно втурване, може да се сравни с току-що откритата изложба „Състояния” в зала „Байер”  на дузина млади художници и сценограф, до един авангардни и експерименталисти? Да, може да се сравни с нещо като  десанта в Нормандия, но в мини-вариант, с размерите на провинцията, с размерите на Стара Загора.

Нека го разкажа кратко и ясно, без сравнения. Председателят на Представителството на Съюза на българските художници за Стара Загора доц. Злати Златев кани младия художник Дилян Бакалски да направи самостоятелна изложба. Дилян няма необходимия брой платна за самостоятелна и вика на помощ другарче. То се казва Златна Михайлова, старозагорка, млада, умна, хубава и страшно кадърен сценограф. Дилян събира участниците от Стара Загора, Казанлък и Велико Търново. Златна кани колеги и приятели от Пловдив и техния кръжец.

Познати имена от изложбата „Състояния” са арх. Иван Киряков, Дилян Бакалски, Милен Алагенски, Геновева Генчева, Милен Иванов, Огнян Иванов (защото всички са заралии). За групата от Пловдив с организационен ръководител нашето старозагорско момиче Златна Михайлова разказва самата тя: ”Всички те, около 30 самоорганизирали се художници от Пловдив и разни други градове, са луди и непретенциозни (за разлика от столичани!). С повечето от групата се запознах на Есенната им изложба в Пловдив, която бяха кръстили „Ономатопея”, означава „образуване на думи чрез звукоподражание” и ми направиха много силно впечатление. Сред тях е и Димитър Шопов, който прави много шантави работи, но всичките му произведения веднага се откупуват от галериите и се продава много успешно.”

Сред изложбата от платна с маслени бои, с водни бои, графика, както и светеща мини-скулптура, единствено Златна Михайлова дръзко, но стилно показва свои костюми, които изработи за Държавна опера – Стара Загора за триптиха съвременни опери „Кабаре в Операта”. И с костюмите на Златна, с рисунките на двамата Милен-овци и един Дилян, както и с останалите местни млади автори – домакинството на Стара Загора в изложбата е сериозно и достойно.

Да си представим обиколката на „Състояния”. От влизането в култовата старозагорска изложбена зала „Байер“ тръгвате наляво и попадате пред прекрасните платна на Милен Иванов „Мистичната земя”, „Легенда”, „Летен вихър”, продължавате „през” Дилян Бакалски, Милен Алагенски, стигате до светещата на земята мини скулптура – нощна лампа – пано на арх. Иван Киряков, наречено „Артефакти от Космическия океан”… И продължавате да пътувате с Дилян Бакалски през „Морето и делфина”, „Земя”, после с Нона Лазарова, пак Дилян  „Еленове” и разни горски духчета…

И се завърта пред очите дързостта и красотата на младостта с вечния й дух на търсене и откривателство!

На една от колоните скромно може и да забележите рисунката на Димитър Шопов (виж по-горе кой е той), наречена „Жена на бял кон и мини скутер”. Йе!

При всички положения, на колкото и години да сте, с колкото и непробиваема броня против всякакви експерименти, лудости и търсения (приписвани повече на младостта), ще намерите в изложбата по нещо за себе си, за душата и окото.

Побързайте да я разгледате, струва си, изложбата е свежа, с много хубаво настроение, с талантливи произведения, някои от които ще струват двойни и тройни пари след време!

Убедени сме от Долап.бг и ви я препоръчваме на драго сърце!

Ето и пълният списък с автори, които „се излагат” (хе-хе, техни картини са изложени) в „Състояния”:

Адриана Христова – Велико Търново

Бадам – Стара Загора

Венера Смиленова – Пловдив

Геновева Генчева – Стара Загора

Дилян Бакалски – Стара Загора

Запрянка Георгиева – Пловдив

Златна Михайлова – Стара Загора

Иван Караджов-Инди – Пловдив

Иван Киряков – Стара Загора

Илина Консулова – Стара Загора

Ина Валентинова – Русе

Красимира Кирова – Сливен

Мария Пискова – Казанлък

Милен Алагенски – Стара Загора

Милен Иванов – Стара Загора

Нона Лазарова – Велико Търново

Огнян Иванов – Стара Загора

Трифон Ташев – Кърджали

Изложбата ще бъде открита до 31 май т.г.

Тази вечер (19 май 2018 г., събота) в Нощта на музеите, също  можете да я посетите до 24:00 ч.

Уляна Кьосева