С ново красиво блюдо се обогати духовната трапеза на Старозагорската епархия

Навръх Възнесение Господне (17 май 2018 г.) излезе първата книжка на списанието за възрастни „Нашата вяра“ . Изданието стартира с уводни слова на Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан към боголюбивите си чеда. Те известяват радостната вест, че от тази година Старозагорската митрополия възстановява издаването на списанието „Нашата вяра“, излизало по време на блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратии.

„След издаването на детското списание „Божествени искрици“ и огромния интерес към него, решихме, че не само децата, но и възрастните хора се нуждаят от духовна просвета във времето, в което живеем днес: време на липсващи духовни ценности, време на постепенно забравяне на най-ценното, на най-важното за всеки човек – вярата ни в Бога“, се казва в текста на митрополита.

Цветното луксозно списание  ще запознава читателите си с интересни разкази  и разнообразни материали, които са полезни за спасението на нашите безсмъртни души, ще предлага интересни проповеди и полезна информация за дейността в епархията и на отделните й храмове. На страниците му ще гостуват ерудирани богослови, ще се  намират отговори на вълнуващи въпроси и пр.

Списанието ще излиза четири пъти в годината и ще се разпространява безплатно.

Акцентът в първия брой на „Нашата вяра“ е върху големия празник Петдесетница, денят в който се ражда любовта. Чества се на 27 май. Поместена е любопитна беседа на тази тема,  особености на богослужението, както и подробен разказ за иконата на Петдесетница. Статията „С епископски жезъл и диригентска палка“ е откровена изповед на митрополит Киприан за пътя му към музиката и за възможностите да се реализира и на диригентския пулт. В отзива си Младен Станев – диригент на хора на Държавна опера – Стара Загора споделя за великото удоволствие и духовна радост от съвместната работа с архиерея.

През 2017 г. се навършиха 50 години от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий. Годишнината беше отбелязана с национална конференция, издаване на книга и създаването на документален филм. Подробности за събитията са отразени в специална статия. „Благословен съм от Бога, защото имах духовен старец като дядо Панкратий!“ е впечатляващата и затрогваща синовна благодарност на митрополит Киприан, отправена към неговия духовен наставник.

Росица Ранчева