Ансамбъл „Загоре“ открива Европейска нощ на музеите в Стара Загора

На 19 май 2018 г. (събота)  в 19:00 часа, пред Регионален исторически музей – Стара Загора, Ансамбъл „Загоре“ ще открие Европейската нощ на музеите. От 20:00 часа в Лапидариума започва концертната програма на Ансамбъла с част от танците и песните, с които „Загоре“ участва в Седмите национални празници на фолклорното изкуство Пазарджик 2018 г . Там ансамбълът представи новия си репертоар, включващ творби на композиторите Димитър Колев, проф. д-р Костадин Бураджиев, Ангел Чакъров, акад. Кирил Тодоров, Жеко Ангелов и Филип Кутев, а танците са по хореография на Христо Иванов и Маргарита Дикова.

Главният художествен ръководител на Ансамбъл „Пазарджик“ Атанас Чолаков, връчи на 10 май на Ансамбъл „Загоре“ статуетката на Седмите национални празници на фолклорното изкуство Пазарджик 2018 г. Статуетката е проектирана и изработена от проф. Стефан Лютаков.

От първото издание през 1993 година до днес домакин на националните прегледи на професионалните ансамбли от България  е АНПТ “Пазарджик”. Оттогава до днес традицията продължава и националните фолклорни празници са мястото, където си дава среща достойната творческа и популяризаторска работа на държавните фолклорни ансамбли от всички региони на България. Прегледът дава възможност на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF) за оценка на израстването на съставите в художествено и творческо отношение, за преглед на новия репертоар на ансамблите и  обогатяване на концертната дейност на съставите, както и за избор на представителни ансамбли.

Ансамбъл „Загоре“ се представи достойно на този отговорен форум и заслужи бурните аплодисменти на публиката, както и поздравления и цветя от кмета на град Пазарджик Тодор Попов.

Организаторите работят усилено за идеята да превърнат това събитие в международен фестивал и ние им пожелаваме успех в това благородно начинание.

Заповядайте да подкрепите с овациите си изпълненията на Ансамбъл „Загоре“ на 19 май в Регионален исторически музей и да посетите проявите в Европейската нощ на музеите!

Долап.бг

Снимки Емил Енчев