Моноспектакълът „Чамкория“ е най-високо ниво съвременен театър

Много внимавам, когато си купувам билет за гостуващо в Стара Загора представление. Цената от 20 и повече лева са си пари спрямо доходите ми на служител в сферата на културата (най-ниско заплатената в БГ сфера). Доста пъти съм виждала хора да излизат от тези спектакли и да коментират, колко им е харесало (а то да не става хич, ама хич!). Мислила съм си – „Така е, като си дал повечко пари, ще хвалиш, де ще идеш!“… и разни други неща съм си мислила, но да не се отплесваме…

Всяко левче, което дадете за билет за моноспектакъла „Чамкория“ на Театър 199 (отново в Стара Загора на 15 юни в Операта), си заслужава. Добре, че реагирах бързо и отдалеч, че можах да се вредя на първото му гостуване. Салонът беше пълен и то с хора, които напълниха очите ми като количество  и като качество. Държаха се перфектно, беше тотална тишина в залата и имаше възможност за пълно възприятие.

Не е нужно да сте чели „Чамкория“ на Милен Русков (и аз не съм). Авторите на представлението – режисьорът Явор Гърдев и актьорът Захари Бахаров са свършили титанична работа. От 700 страници текст на книгата (том 1 – 404 страници и том 2 – 232 страници)  са открили, подредили, извели, нагласили драматургичен текст, който е перфектен – като история и като възможност за изява на актьора. Историята на бае Славе е жива, пълнокръвна, с много емоция, с различни теми и послания.

Когато става дума за моноспектакъл, обикновено силата е в това един актьор да изиграе много роли (пример е Мариус Куркински), а тук не е така.  Къде е силата тогава? Силата е в тоталната и крайно интелигентна интерпретация на образа от актьора Захари Бахаров. Повтарям още веднъж – интерпретация. Да, Захари Бахаров играе бае Славе – човек от народа, шофьор на омнибус до Чамкория (сега курорта Боровец). Но бае Славе не е простодушен таксиджия, не! Той е умник, домашен БГ философ, но не само на маса с ракийка и салатка. Бае Славе е активен човек, той участва в разни събития, за които разказва. Участва и съпреживява. Среща различни хора и се свързва с тях, разказва с какво са го впечатлили. Има своите непоклатими житейски критерии, има личен живот, доста патриархален и типично по БГ (жена, няколко дечица), има работа, която харесва, но и мечтае да я развие… Много симпатичен образ, който Захари Бахаров представя, без да влиза в ролята на „бае“, а съвсем интелигентно. Не се променя до байчо, не засуква мустак и не се разхожда по омазнен потник и с вехта тужурка. Изглежда много елегантен.

Спектакълът е изключително естетски, много умно направен, истинско удоволствие да се гледа. И слуша. Диалектът на бае Славе си е истински уникат. Понеже младежите няма да седнат да четат книгата, хубаво е да гледат „Чамкория“ – свеж, забравен, забавен диалект, който няма къде другаде да чуят. И една лична история на фона на събития, за които учат по история –  превратът  на 9 юни 1923 г., атентатът срещу цар Борис III в Арабаконак, атентатът в църквата „Св. Неделя“ и още множество елементи от политическия пъзел в България през 20-те години на XX век.

Чудесната драматургия и вдъхновената игра на Захари Бахаров са подпомогнати талантливо от сценографа Светослав Кокалов, създал ефектния скелет на омнибуса на сцената.

Да добавя мъничко от уникалния език на бае Славе, толкова е свеж – за финал: „Че живеем некакси в тая злополучна България, понеже аз я мразим, обаче па я и обичам. Па защо я обичам, и с чук да ме удариш по главата, не моем да ти кажем! Аман от България, аман от тоя умерен пояс, и от равномерното движение на Земята аман! Много тъп ми се види мене умереният пояс, па да не кажем и Земята! Само неодушевените неща може да са толкова тъпи, упорити и еднообразни. Извиневам се, обаче що за тъпо нещо требва да си, за да се въртиш милиарди години около една звезда?! Върти се, братче, милиарди години около една звезда! Па вземи мръдни се малко, мини нанекъде! Но не! Все едно и също до края на света! Ама тя буквално смета да прави едно и също до края на света! Неам думи!

Представлението е с продължителност 130 минути и е с антракт.

Хич не се чудете и си купете билети за 15 юни т.г., очаква ви чудно пътешествие с омнибуса на бае Славе!

Билети на тел. 0887 240 451 и 0887 111 244

Текст – Уляна Кьосева

Снимки – от Интернет