Отличен 6+++ за самостоятелния концерт на Вокална студия „Маргаритки“

Концерт на професионалисти бе съботният „Класика и съвременност” на Вокалната студия при Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки” в Операта.

Зорница Желязкова, вокален педагог, бе подредила прекрасна програма на концерта. Чисто нови изпълнения на песни от Любомир Денев и Маргарита Шоселова, брилятни изпълнения на български акапелни песни като „Полегнала е Тодора” и „Дилмано, дилберо”, хоровите участия в  оперите „Кармен”, „Турандот”, „Бохеми”, песента на овчарчетата от операта „Тоска”, песни от мюзикълите „Магьосникът от Оз” и „Оливър Туист”… какво ли още нямаше в това чудно едночасово музикално-артистично пътешествие на „Маргаритки” и приятели. А приятелите на младите музиканти бяха до тях на сцената, за да помогнат и украсят инструментално (Трио „Реверанс” и Мануела Манолова на пианото) и с глас и артистичност (Нели Нечева и Костадин Якшев).  Трио Реверанс, Нели Нечева  и „Маргаритки“ правят заедно забавния, умен и развлекателен концерт-спектакъл за деца за мечето Музичко, който пътешества на крилете на музиката из различни места, а на 18 май ще бъде премиерата на нова „серия“ от тези пътешествия.

Избрала си скришно място до една от колоните във фоайето на Операта, за малко да не забелижиш Зорница Желязкова, която нито за миг не приседна по време на концерта и дирижираше младите дарования, облечена в стилна рокля с клавиши на пиано върху долната и част, а на ръст и лице едва различима от  маргаритки-те. Всъщност самата тя също млада. А ръководеща с такова умение и с такава отдаденост! Стара Загора има един прекрасен детски хор, макар и да се нарича Вокална студия. Това за града ни е голяма гордост. Младите певци се занимават професионално и са ръководени с изключителна вещина. Всеки един от тях не е попаднал случайно в школата на „Маргаритки”. Всички те са избрани след внимателен каст. Да не говорим колко отпадат заради активните репетиции и участия в постановки, турнета и всевъзможни изяви.

Изключителни адмирации за работата с децата на Зорница Желязкова – упорита, всеотдайна, скромна! Този самостоятелен концерт като идея и изпълнение също дава на възпитаниците й ново познание и самочувствие. Толкова близо до своята публика, малките артисти усетиха силно нейната обич. Както се казва – от една ръка разстояние. Без грим, без сценичните костюми, „само по глас”, маргаритки показаха, че никакъв репертоар не може да им се опре! Никакъв!

Освен това показаха, че тяхната отдаденост и любов към музиката силно влияе на семействата им. Родителите и приятелите им, дошли за концерта, бяха една изключително интелигентна публика, внимателна, красиво облечена, културна. С отношение и пълна подкрепа към заниманията на младите музиканти. Отбрана публика!

А за радост, веселие и чудесно настроение маргаритките завършиха концерта си с един много жизнерадостен госпъл от игралния филм „Систър Акт” – „Слава на Света Дева Мария”, написан през 11 век от Херман Райнхау.

Браво, чудесни сте „Маргаритки”! С нетърпение очакваме най-новата ви продукция – мюзикъла „Машина на времето”, който ще има премиера на 14 юни!

Уляна Кьосева