Фотоизложба от националното кръщене на бебета откриха в Стара Загора

На 12 май 2018 г., на централната алея в парк „5 октомври“  в Стара Загора е аранжирана фотоизложба „За да го кръстиш, трябва да се роди“.

Фотографиите в широкоформатен, пълноцветен печат  са запечатали любопитни и  емоционални моменти от националното кръщене на бебенцата в Стара Загора. То се проведе на 22 октомври 2017 г. в храм „Свето въведение Богородично“. В шеметното тържество, преминало с рев на кръщелничетата и всеобща радост на родителите, кръстниците, роднините и миряните 31 малки старозагорчета получиха светото православно кръщение лично от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници от църквите. Духовен баща на 12 бебета стана популярният телевизионен журналист, старозагорецът Антон Хекимян.

На същото събитие кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров получи сертификат за особен принос за осъществяването и резултатите от общинската програма за асистирана репродукция за семейства с репродуктивни проблеми.

„ Изложбата, която подредихме в Стара Загора, един от седемте града в страната, където показваме експозиции от миналогодишното кръщене е под девиза „За да го кръстиш, трябва да се роди“. Това каза специално за dolap.bg Моника Иванчовска координатор на Движение за национална кауза (ДНК). “Събитието популяризира нашето второ издание от кампанията „Направи го за България“. Идеята ни е през настоящата 2018 г. за втори път да кръстим повече бебета. Миналата година бяха около 1000. До сега записаните са почти 1000. Очакваме техния брой да се удвои.

Кампанията „Направи го за България“ е подкрепена от Българската православна църква и се провежда под патронажа на Негово Светейшество патриарх Неофит. Вече обсъдихме датата и кръщенето ще стане на 7 октомври 2018 г. За всички болни и неявили се записани дечица ще има и втора резервна дата“.

Моника Иванчовска обясни, че могат да бъдат кръстени всички дечица, които са заченати от 1 януари до 31 декември 2017 г. Това означава, че до м. октомври 2018 г. ще бъдат доста поотраснали и напълно готови за едно от най-важните събития в живота им.

Записването става в уебсайт www.napravigo.bg. Родители, които желаят могат да подкрепят кампанията, макар и да не участват в кръщенето.

Организаторите информират, че за второто национално кръщене известните кръстници от миналата година, т.е. лицата на кампанията продължават дейността си само като посланици на каузата, без да вземат тежката морална роля на кръстници.

Старозагорци и гости на града, които посетят изложбата ще могат да се усмихнат на красивите снимки, да се запознаят с уводните табла, с история на кампанията и на движението, да получат необходимата информация. Симпатични госпожици – доброволки раздават флаери с по-подробна информация, подаряват красиви календари с фотографии от първото национално кръщене, призовават за съдействие и партньорство на впечатляващата идея.

Част от средствата, генерирани в кампанията, ДНК дарява на фондация „Искам бебе“ в подкрепа на двойките с репродуктивни проблем. Посланици на каузата са популярните обществени личности като Владо Николов, Хилда Казасян и Мария Гроздева.

Изложбата ще остане в парка до 25 май т.г.

Росица Ранчева