Възхитителен концерт изнесоха Ансамбъл „Загоре“ и „Мистерията на българските гласове“

За да сложат неръкотворен венец на Деня на Светите братя Методий и Кирил, на 11 май 2018 г. в операта, възхитителен концерт изнесоха Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“  и Вокалният ансамбъл „Мистерията на българските гласове“. За такова духовно събитие няма подобаващи думи. То може само да се съпреживее, да развълнува до дъно душата ти, да извади емоции, спомени и чувства, гордост, самочувствие и вдъхновение.

Стара Загора винаги е ценила и уважавала носителите на българското фолклорно песенно и танцово богатство, но концерт като този показа защо светът прави дълбок поклон на несравнимо с нищо въздействащо изкуство. Отделно от това, представлението беше блестящо организирано, дозирано във всяко отношение, показващо висока естетика, вкус  и отношение на главния художествен ръководител на „Загоре“ Христо Иванов и на изключително стилната диригентка на „Мистерията…“проф. д-р Дора Христова.

Началото постави ансамбъл „Загоре“  с  „Главанска сюита“, едно красиво произведения с хореография на дългогодишния ръководител на „Загоре“ Атанас Атанасов. Ако скоро не сте гледали концертна програма на ансамбъла, няма да допуснете, че това е той, а не например Държавен ансамбъл „Филип Кутев“. Колкото и камерен да е съставът  (9  на 9 танцьори жени и мъже, още по толкова хористки и оркестър ) поднесената програма беше на изключително високо ниво, разнообразна и изискана, построена така, че да се откроят ясно професионалните възможности.

Посрещнати с нестихващи аплодисменти на сцената излязоха 25 от най-гласовитите българки, широко известни в света като „Мистерията на българските гласове“. В първата част от програмата им бяха изпълнени акапелно и многогласно песните  „Зажени се Гюро“ – музика Красимир Кюркчийски, „Мома хубава“ музика Петър Льондев, „Запали се планината“ музика Николай Кауфман, солистка Радка Алексова; Шопски песни изпълни дуетът Руслана Аспарухова и Евгения Милчева; брилянтният вокален секстет изпя песни от Стефан Мутафчиев, Кирил Стефанов и Петър Льондев и завърши с шеговитата „Ерген дедо“.

Във втората  част от програмата на „Загоре“ беше показан женският обреден танц – моление за дъжд „Пеперуда“ по музика Ангел Чароков и хореография Христо Иванов, а след него темпераментният мъжки танц „Казанлъчани“ (музика Димитър Колев, хореография Христо Иванов).

Вторият блок от програмата на „Мистериите…“ започна с класическата „Полегнала е Тодора“ в обработка на Филип Кутев. Бяха изпълнени и най-любимите на публиката песни като „Дилмано, Дилберо“ на Красимир Кюркчийски, „Мома хубава“, „Хоро“,  „Майстор Манол“, „Тъмен облак“ и  др. Изумително, космическо музициране! То доведе в пролетна Стара Загора слънцето и ветровете, шепота на горите и ромона на реките, повея над нивята, аромата на рози и земя, закачките на младите, мъдростта на старите, миналото и настоящето, любовта и страданието, радостта и мечтите. Една невероятна омая от божествено музициране, ръководено елегантно от проф. д-р Дора Христова.

„Мистерията на българските гласове“ е името, с което става популярен женският вокален ансамбъл на Българското национално радио и телевизия след изключително успешния албум „Мистерията на българските гласове“, част 2 през 1986 – 1987 г. (първата част излиза през 1975 г.). След неговото издаване хорът става световноизвестен и прави турнета по цял свят.  През 1997 г. продуцентът Марсел Селие – собственик на търговската марка „Мистерия на българските гласове“, разрешава единствено на хора на БНТ под диригентството на Дора Христова да носи името „Мистерията на българските гласове“. Хорът е основан през 1952 г. по идея на дългогодишния главен редактор на редакция „Народна музика“ в БНР Георги Бояджиев. От 1952 до 1990 г. е част от Ансамбъла за народни песни на Българското радио. През 1990 г. хоровият състав начело с Дора Христова преминава на щат към Българската национална телевизия. От 1997 г. певиците са на свободна практика и изнасят концерти основно в чужбина. Първи диригент е Борис Петров. Истинското израстване на състава става при композитора и диригента Димитър Динев. С идването на Красимир Кюркчийски и Дора Христова хорът става един от най-добрите в България и започва концертни изяви по световните сцени. През годините се утвърждава като най-добрата българска вокална формация. Музика за този състав са писали едни от най-добрите български композитори: Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Христо Тодоров, Филип Кутев, Петър Льондев, Стефан Мутафчиев. Солисти на хора са били Надежда Хвойнева, Янка Рупкина, Калинка Вълчева и Калинка Сгурова, Ева Георгиева и Стоянка Бонева,  трио „Българка“  Василка Дамянова, Руска Недялкова и Олга Борисова, Бинка Добрева и др. Мистерията на българските гласове е известен като ансамбъл от солисти. Сега в него пеят Виолета Маринова, Елена Костова, Дафинка Дамянова, квартет „Ева“, Еличка Кръстанова, дует „Руслана Аспарухова и Евгения Милчева и други млади дарования. След 1988 г. започва триумфалното шествие на хора по света. Под диригентството на Дора Христова певиците изнасят над 900 концерта в едни от най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Албумите им двукратно са номинирани за американската награда „Грами“. Получават я през 1990 г. за „Le Mystère des voix bulgares. Volume Two“ (Мистерията на българските гласове. Част 2). През 1994 г. отново са номинирани за „Грами“ за албума с коледни и лазарски песни „Ритуал“. От 2007 г. са номинирани за Посланици на европейската култура.

Новата постановка на Ансамбъл „Загоре“ „Тракийски танци“ по хореография на Христо Иванов беше прекрасен финал на съвместния концерт на две знаменити фолклорни формации. Възхитената публика дълго аплодира високото им изкуство и заслугата на двамата главни художествени ръководители.

Ансамбъл „Загоре” е създаден през есента на 1955 г. под ръководството на Панайот Янев, а от 1973 г. става професионален институт. Репертоарът му съдържа  произведения от всички фолклорни области на България – едно огромно разнообразие от мелодии, ритми и багри.  През 2010 г. Ансамбъл „Загоре” получава от Съвета на европейската научна и културна общност сертификат на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата, значка „Златна книга ” за принос в развитието на българската култура; носител е на Кристална лира за върхови постижения от СБМТД; орден „Кирил и Методий“ – I степен; Наградата на Стара Загора; Плакети от наши и международни фестивали. През 2016 г. ансамбълът отбеляза своята 60-годишнина. По  този повод бе удостоен с престижната награда „Златен век“. През 2017 г. представи премиерен концерт, който посвети на 100- годишнината от рождението на създателя на ансамбъл „Загоре“ – Панайот Янев и на всички музиканти, певци, танцьори и ръководители допринесли за съществуването му.

От края на 2016 г. хореографът Христо Иванов е главен художествен ръководител на професионалния ансамбъл „Загоре“ – Стара Загора. Роден е в Казанлък. Възпитаник на Държавното хореографско училище – София, което завършва в класа на хореографката Маргарита Дикова. След конкурс работи като артист-танцьор и солист на Държавния ансамбъл „Филип Кутев“, а в периода 1982-1988 г. е хореограф на състава. Той е един от най-изтъкнатите наши педагози по български народни танци, дългогодишен преподавател в хореографското училище, постановчик и режисьор на музикално-танцови сценични и телевизионни формати.

Спектаклите – многобагрени картини на националната ни култура – са дарили радост на повече от 4 милиона зрители в над 5000 концерта в страната и чужбина. Осъществени са турнета в Гърция, Турция, Русия, Франция, Чехия, Полша, Словакия, Италия, Германия. Името на ансамбъла е една от най –престижните визитки на Стара Загора, символ и емблема на родния ни корен и творческа сила.

Росица Ранчева

Снимката е на Емил Енчев (очаквайте още негови снимки от този незабравим концерт)