Скулпторът Наско Настев и живописецът Явор Костадинов са носители на наградата „Алианц България“

На 10 май 2018 г.  в големия салон на Градската художествена галерия Стара Загора зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова тържествено откри Шестата регионална изложба-конкурс на „Националния конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“.

„Позволете ми най-напред да ви поздравя с утрешния голям празник- Денят на светите братя Кирил и Методий, каза в словото си зам.кметът. – Стара Загора има специално отношение към този ден, защото утре се навършват 160 години от първото отбелязване на този празник в нашия град. Всички тук присъстващи сте особено свързани с духовността. Приемете най-искрените ми пожелания, тази духовност да ни извежда напред, защото това е необходимо за всички нас“.

Г-жа Сотирова определи, че изложбата показва  висока естетика и прецизност при подбора на творбите от журито. Тя поздрави всички участници в събитието и благодари и на семейство Султанови като представители на Алианц България за Стара Загора за оказаната подкрепа за реализацията на изложбата .

На 3 май т.г., жури под председателството на проф. Георги Чапкънов и членове Николай Янакиев, Йохан Йотов и Пламен Стефанов, обсъди постъпилите в определения срок 112 творби от 51 автори и избра 74 произведения от 41 автори от областите Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Кърджали. Според регламента журито излъчи и по четири номинации за награди в двете категории – скулптура и живопис. За „графика“ в това издание  нямаше предложения.

В категория „скулптура“ наградата получи старозагорецът Наско Настев за творбата си „Вълна“. Грамоти за номинация бяха връчени на Димо Димов и Рашо Митев от Стара Загора и Стефан Лютаков от Пазарджик.

„Морската вълна хванах в  по-друго виждане и леко наподобява женска фигура- малко неясна, раздвижена, красива и загадъчна като жената. Изпълнена е от мрамор с размери 80/50/30 см.- сподели за dolap.bg Наско Настев. – Тази фигура правих през последните 20-ина дни в двора на колегата Стефан Владов, който организира тази година за втори път   приятелски пленер. Няколко скулптори работехме една седмица там сред дървета,  зеленина и творческа атмосфера. Миналата година започнах  пак там да работя този камък  в по-друга посока, но през настоящата пролет се оформи идеята за вълната. Скулптурата ми може да се възприеме романтично като морската и женската стихия“.

В категория „живопис“ наградата беше присъдена на 24-годишния художник от Пловдив Явор Костадинов. Грамоти за номинация получиха старозагорските майстори на четката Валентин Дончевски, Пламен Кирилов и Ангел Карагьозов.

Носителят на наградата Явор Костадинов тази година е завършил Художествената академия в класа на проф. Ивайло Мирчев.

„Наградената творба „Без заглавие 1“ е част от поредица от произведения върху които работя през последната година и половина, уточни специално за медията ни младият художник.- В тях се опитвам да бъда по-свободен и спонтанен. Търся повече асоциативност и по-обобщени образи, отколкото да изобразявам конкретни места, предмети или събития. Имам идеята и желанието да оставям повече възможност на публиката да интерпретира сама за себе си, да надгражда моите идеи и да стане част от тях“.

Явор уточни, че в поредицата има образи и типажи, които се повтарят в картините му, за което няма обяснение. Тя е контрапункт и опит да избяга от предишните си пристрастия, които са били доста по-дисциплинирани, с претенции за повече внимание и концентрация. Сега концентрацията му е по-кратка, но по-експресивна.

Заедно с победителите, отличените творби ще участват в заключителната изложба-конкурс през м. октомври 2018 г. в София. Тогава ще бъдат връчени и големите награди на „Алианц България за живопис, скулптура и графика“.

„Националният конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти, каза кораторът на експозицията Адриана Мешкова.- Инициативата стартира през 2008 г. със съдействието на Съюза на българските художници  под патронажа на Министерство на културата. Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания,изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Целта е предоставяне на нови възможности за българските художници да покажат пред публика свои творби. По този начин  се стимулират техните творчески импулси за създаване на нови художествени произведения и  се обогатява  съкровищницата на съвременното българско изкуство.

Организаторите са предприели действия за осъществяване на изложба в чужбина. На нея ще бъдат показани наградените творби и каталог с всички наградени автори и участници в заключителната изложба в столицата.

Изложбата в Стара Загора ще продължи до 8 юни т.г.

Росица Ранчева