Самостоятелен концерт на Вокалната студия при ДЮСОБ „Маргаритки“

На 12 май (събота) от  11:00 ч. във фоайето на Държавна опера – Стара Загора заповядайте на концерта „Традиции и Съвремие“ на Вокална студия при Детско-юношеска студия за опера и балет (ДЮСОБ) „Маргаритки“. Художествен ръководител на студията е Зорница Желязкова. В концерта участват и артистите от Операта. Нели Нечева,  Игнат Желев и Костадин Якшев. Музикалният съпровод е на Мануела Манолова – пиано и трио Реверанс. В програмата ще прозвучат произведения на композиторите Ж. Бизе, Дж. Пучини, Л. Барт, Е. Л. Уебър, Л. Денев, М. Шоселова и др.

Първоначално Детският музикално-танцов театър „Маргаритки“е към Общински център на наука, култура и изкуство при Община Стара Загора. Създаден е през 2005 година и е букет от талантливи певци, танцьори и актъори на възраст от 4 до 14 години от град Стара Загора.

Вече Детско юношеска студия за опера и балет „отвори врати“ от началото на новата учебна 2015/2016 година. Операта на Стара Загора приюти в огромната си сграда талантливите „Маргаритки“ като им предоставя зали за репетиции, сцена и възможности за изява.

„Маргаритки“-те се гордеят  с богат репертоар. Децата от вокалната студия  изпълняват от занимателни и поучителни песнички за най-малките,  до сложни полифонични (на няколко гласа) песни с фолклорно звучение и съвременен аранжимент. Участниците в танцовата група изпълняват  както сюжетни танци, така и модерен и класически балет. „Маргаритки“  участват в занятията „В помощ на практиката в детската градина“- организирани от Регионален инспекторат по образованието, Стара Загора и издателство „Първите седем“. Авторски продукт на групата са мюзикълите с образователна насоченост . Спектаклите „Немитата круша“,  „Космическа приказка“, „Шегобишко на острова на чудесата“, „Едно лято в едно блато“ са представени  с невероятен успех на сцената на ДТ „Гео Милев“, Държавна опера, гр. Стара Загора; Младежки театър – София,  Национален  Дворец на културата и на сцените на много градове в страната.

През 2011 година мюзикълът  „Космическа приказка” е представен в Brucknerhaus (Концертен дом) в гр. Линц – Австрия, а през 2012 година  на сцената на Gasteig (Дом на културата)  гр. Мюнхен, Германия. Детската вокална група и балетната студия на „Маргаритки“ имат  многобройни изяви и в спектакли на Държавна опера, Стара Загора – в оперите „Бохеми“, „Турандот“, Лучия ди Ламермур“, „Тоска“ и др., в балетите „Лешникотрошачката“, „Кръстопът на страстта“, „Лебедово езеро“, „Пепеляшка“ , в концертите „Сън“, „Танцувай с нас“, „Фантомите на мюзикъла“, в спектакъла „Балетни мечти“.

Ръководител на ДЮСОБ“Маргаритки“ и двигател на цялата амбициозна продукция и представяне е Маргарита Шоселова, която е и автор на много от музиката на песните.

Заповядайте на самостоятелния прекрасен концерт на младите дарования!