Празнична изложба по случай 11 май – Ден на библиотекаря и на Светите братя Кирил и Методий

В чест на своя професионален празник, под покровителството на Светите братя Кирил и Методий (чийто православен празник е на същата дата – 11 май), Библиотеките „Родина“ и „Захарий Княжески“ заедно с Регионален исторически музей и Държавен архив – Стара Загора и с изключителната подкрепа на Община Стара Загора създадоха и откриха вчера изложба, посветена на 160 години от първото честване на създаделите на българската азбука. С откриването на изложбата в Регионална библиотека “Захарий Княжески“ на 10 май започнаха празничните прояви в Програмата на Общината за отбелязването на 24 май – Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура.

В семпло оформеното пространство на изложбата има пана, аранжирани от талантливия дизайнер Дилян Бакалски, витрини с 45 на брой книги, както и много програми, афиши, картички и други книжни материали за 24 май от различни години. Снимки от честванията на празника 24 май в Зарата в сантиментални черно-бели фотографии от края на 20 век е предоставила от личния си архив Антоанета Москова от първия випуск на Френската гимназия. Сред изложените книги са и уникални издания като „Българските книжици“ на Васил Април от 1841 г., издадена в Одеса, „Кирил и Методий български просветители“ от 1875 г., издадена в Букурещ и др.

Изложбата е събрана и оформена от Снежана Маринова и Малина Денчева от РБ “Захарий Княжески“. „Стара Загора е третото място, в което официално се празнува 11 май – Денят на светите братя Кирил и Методий – след Пловдив през 1856 г. и Цариград през 1857 г. Благодарение на колегите ни от Национална библиотека „Кирил и Методий“ показваме в изложбата копия на броевете 381 и 382 от в. “Цариградски вести“ от май/юни 1858 г., където е описано честването на празника в Стара Загора“ – каза на откриването на изложбата Снежана Маринова.

Много мило поздравление за професионалния празник към всички свои колеги от Стара Загора и от региона, присъстващи на откриването на изложбата направи директорът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Надежда Груева. Със сериозност, но и с усмивка към професията на библиотекаря – този специалист, всичковед, но и същевременно нещотърсач и детектив. „Добър ден, търся една зелена книга“ – казват понякога посетителите на библиотеките. И ние тръгваме по следите на зелената книга, докато я намерим“ – каза с усмивка Надя Груева.

Един от най-щастливите присъстващи на откриването бе Ирена Петрова, дългогодишен библиотекар в Библиотека „Родина“, която по случай празника бе наградена с Грамота за принос в професията. „Над 20 години работя в различни видове библиотеки – в библиотека на научен институт, в училищна библиотека и много дълго и досега – в Библиотека „Родина“, в отделите „Заемна“ и „Обработка“. Обичам професията си, тя ми е дала много. Щастлива съм и че едното от двете ми деца също обича да чете, дори много повече чете от мен“ – каза за Долап.бг Ирена Петрова.

Откриването на изложбата бе уважено от заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, от началник отдел „Култура“ в Общината Диана Атанасова, Татяна Димитрова – директор на Регионалното управление по образование, от директора на Държавен архив – Стара Загора Галентин Караславов.

Може да разгледате любопитната и мила по дух и излъчване изложба до 10 юни!

Честит празник, библиотекари от всички страни! Съединявайте се в името на една по-умна, будна и просветена нация, нашата – българската!

Уляна Кьосева