Откриване на изложба по повод 160 години от първото честване в Стара Загора на празника на братята Кирил и Методий (1858 г.).

10 май 2018 г. (четвъртък), 16:30 ч., фоайе първи етаж
Откриване на изложба по повод 160 години от първото честване в Стара Загора на празника на братята Кирил и Методий (1858 г.).
Организатори: Община Стара Загора, Държавен архив – Стара Загора, Библиотека „Родина” – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора

На 11 май 1858 г., неделя, Света Петдесятница в Стара Загора за първи път се чества Денят на Светите братя Кирил и Методий. За събитието откриваме дописка в „Цариградски вестник” от 31 май същата година. За празника споменава и хаджи Господин Славов в „Хронологическо описание на по-важните и забележителни събития в град Стара Загора в черковно, училищно и общонародно отношение в ХІХ в.”. Само две години след призива на Йоаким Груев и честването в Пловдив и една след тържеството в Цариград, старозагорци са сред първите, преклонили се пред делото на славянските просветители. От този момент нататък са вплетени в едно църковният и светският ритуал – водосветът в църквата, тържествената служба, запалените свещи, венците от живи цветя в училищата, шествието по улиците на града, словата на учители и ученици. Паметен е 11 май 1860 г., когато в Стара Загора, Казанлък, Чирпан и още 20 селища демонстративно се отхвърля върховенството на гръцкия патриарх и духовенство. През 1892 г. Стоян Н. Михайловски написва текста на химна „Върви, народе възродени!”, а през 1901 г. Панайот Пипков – музиката.
Първият паметник в България на Светите братя Кирил и Методий е издигнат в Казанлък през 1932 г. Автор и организатор на създаването му е учителят в Казанлъшкото педагогическо училище Иван Топалов.
Вече повече от век и половина, всяка година, поколение след поколение, с песни, слово и цветя слави имената и делото на просветителите, почита техните ученици и последователи. В сърцето на всеки българин има съхранен образът на поне един учител, отворил ни очите за красотата на знанието.

Използвани са документи от фондовете на:
Държавен архив – Стара Загора
Библиотека „Родина” – Стара Загора
Регионален исторически музей – Стара Загора
Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора
Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”
Лични архиви