РБ „Захарий Княжески“ и Quizzz This ще бъдат домакин на Световното Куиз Първенство

За пръв път в историята, Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора и Quizzz This ще бъдат домакин на Световното Куиз Първенство!

„На 2 юни 2018 г. (събота), след като отдадем почит към делото на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, ще имаме възможност да премерим сили и знания с хора от цял свят!“ – казват организаторите и домакини на състезанието. То ще се проведе от 14:00 до 17:00 часа в Регионална библиотека “Захарий Княжески“. Състезанието е индивидуално и е отворено за всеки, който би искал да се включи в него. Първенството представлява писмен тест, който се провежда едновременно по целия свят. Той се състои от 240 въпроса в широк кръг от дисциплини и се предлага на редица езици, сред които и български.

Ето сайт за повече подробности и регистрация https://www.worldquizzingchampionships.com/

ФОРМАТ – Световният шампионат се състои от осем тематични области с въпроси. Те се дават в два пакета от по четири области. Състезателите имат 60 минути, за да отговорят на всеки пакет. Темите в рамките на всяка област са:

КУЛТУРА – Архитектура, Изобразително изкуство, Музеи, Митология, Философия, Религия, Световни култури

ЗАБАВЛЕНИЕ (entertainment)  – Балет, Класическа музика, Филмова музика, Джаз и световна музика, Опера, Поп музика, Радио, Телевизия

ИСТОРИЯ – Цивилизации, Текущи събития, Изследване (exploration), Известни личности, История

НАЧИН НА ЖИВОТ (Lifestyle)  – Костюми, Дизайн, Мода, Храни и напитки, Занаяти, Здраве и фитнес, Човешко тяло, Космически хуманизъм (New Age Beliefs), Продукти и марки, Туризъм

МЕДИИ . Комикси, Графични романи, Филми, Език, Литература

НАУКА – Точни науки (химия, физика и др.), Фауна, Флора, Социални науки

СПОРТ И ИГРИ – Игри, Спорт, Хоби и забавления, Рекорди и постижения

СВЯТ – Градове, Човешка география, Физическа география, Изобретения, Космос, Технологии, Транспорт