„Любов и ревност“ – световна премиера на Старозагорската опера

На 15 май 2018 г.  Държавна опера – Стара Загора  ще представи за първи път в света българската камерна опера „Любов и ревност“ от Албена Врачанска. Произведението е написано  специално за Старозагорската опера. Режисьор е  Елена Стоянова. Сценографията  и костюмите са на Кристиан Леков. Пластиката е на Ромина Славова.  Диригент – Алекс Сансо от  Испания, със специалното участие на  саксофониста Хуан Марти Фраскиер (Испания). Участват солистите Нели Нечева, Камелия Стойчева, Елена Баръмова, Тереза Бракалова, Игнат Желев, Биляна Чолакова, Николай Моцов, Димитър Зашев, Петя Петрова и др., оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора.

Либретото на първата част – „Любовниците“ е на Светла Георгиева, а на втората – „Ревност“ – на Питър Табит Джоунс. Преводът е на Бисера Виденова.

„И в двете едноактни опери под едно заглавие „Любов и ревност“ темата е за самотата на човека на 21 век“. Това каза днес на брифинг композиторката Албена Врачанска.“В първата опера „Любовниците“ темата за любовта е разгледана като въпрос на личен избор. Разказана е любовната история на двама възрастни мъж и жена, които остават влюбени до последния си миг от живота, колкото и странно това да изглежда на самотниците, които не вярват в най-великото човешко чувство“.

„Любовниците“ е създадена по либрето на Светла Георгиева. Един Самотник  говори за мимолетния човешки живот, в който всичко е незначително. Появяват се мъж и жена. Техният разговор изглежда вълнуващ, като флирт, думите им издават очарование и страст. Мъжът и жената тръгват бавно, прегърнати, към нощта. Тъмнината ги обгръща и те сякаш в последен любовен порив полетяват от покривите, изчезват във вечността на мрака. Самотникът и всички хора, които са ги видели, са разтърсени от случилото се. Тези мъж и  жена се самоубиват ,силно вкопчени един в друг, сякаш в последна прегръдка. Двамата живеели заедно от дълги години, но през последните месеци мъжът бил тежко болен и му  оставало  съвсем малко време. Искали са тази последна вечер да бъде и техния последен празник в живота им заедно. Самотникът за първи път се разколебава в собствените си представи за любовта. Може би самият той е играл театър, докато истината е минавала край него. Усетил остра нужда от близост, той решава да  отиде при другите хора, за да не бъде никога повече сам.

В „Ревност“ млади мъж и жена имат нужда от любов, от човек, който да повярва в техните мечти, от късче щастие и споделена топлина. Двама странника, очаквайки всеки да каже нещо. Една случайна среща, един случаен разговор и усещането,че това е миг на споделеност. Възможно ли е тази красива история да бъде оставена да живее? Дали любовта може да е вечна, както пишат поетите?

„В „Ревност“  темата за  самотата съществува чрез невъзможността на личността да се измъкне от обстоятелствата и средата, в които живее. Една любов дава криле, но светът мрази летящите, заради своята невъзможност да се вдигнат от земята. Ревност към онези, които могат да се усмихват, смазващо личността обществено мнение, което лепва етикети и разрушава съдби“ – коментира режисьорката Елена Стоянова.

Сценографът Кристиан Леков „качва“ героите и действията им  на покривите на жилищните сгради. Там – близо до звездите и възможността за полет на мечтите, те са излезли от своите апартаменти -„клетки“ . Там се събират и разминават хора и съдби, реалност и илюзии, също като живия живот, на който се подчиняваме и ставаме неволно жертва.

Според Албена Врачанска музиката звучи тонално, на места много мелодично. Темата за самотата се разгръща със соло саксофон и ударни инструменти.

Артистите, които присъстваха на пресконференцията бяха единодушни, че „Любов и ревност“ е провокация, която приемат с готовност и заедно с постановъчния екип допринасят за най-пълното пресътворяване на операта. Музиката е красива, завладяваща и предизвикваща много емоции, които със сигурност ще допаднат и на публиката.

Тенорът Николай Моцов, който също участва в постановката заяви, че кауза на артистите е създаването на съвременна българска опера.

Росица Ранчева