Благодарствен молебен отслужи Митрополит Киприан в нов храм в с. Мъдрец

Старозагорският митрополит Киприан отслужи благоденствен молебен и водосвет в храм „Св. Николай“, с. Мъдрец, община Гълъбово. „Изказвам благодарност на всички дарители и благоустроители, които се потрудиха този величествен храм да бъде издигнат до момента, в  който ние пребиваваме в него и се помолихме на Бог, да ни се дарува телесно здраве, душевно спасение, за да можем да завършим започнатото дело.“, каза владиката.

Първата копка на храма е направена на 19 май 2015 година. Инициативният комитет по съграждането е взел решение то да се случи изцяло със средства от дарения. Арх. Константин Косев предоставя безвъзмездно проект, а изграждането на дома Господен е дарение от проф. Николай Михайлов и фондация „Трейс за хората“, с изпълнителен директор Десислава Любенова. През 2016 година, в навечерието на Никулден, камбаната на новопостроената църква огласява долината на с. Мъдрец. Тогава жителите му, заедно със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний отправят молитва към Бога за успешното завършване на храма, което предстои скоро. Църквата е еднокорабна, дълга 19 м., широка 14 м, а най-високият й купол, върху който е поставен кръстът, се издига на височина 17 м.

„Във времето, в което духовните и морални ценности стават все по-оскъдни, Вие, жителите на с. Мъдрец,  сте насърчени във вярата и родолюбието за мнозина. Благодарение на Вас и Вашите деца, църквата има иконостас и всичко необходимо, за да се превърне в един истински Божи дом.“, обърнаха се към присъстващите в църквата от местната администрация.

Изказани бяха благодарности на кмета на община Гълъбово Николай Тонев, Общинския съвет на Гълъбово, кмета на с. Мъдрец Тодор Янков, пенсионерския клуб на с. Мъдрец, членовете на Ловно-рибарското дружество и всички спомоществуватели – Кирилка Каравасилева, Лили Михайлова, Стефка Йорданова, Николай Михайлов-младши, Елена Маринова, Динко и Гергана Михайлови, Таньо Михайлов, Георги Петков, Галин Михайлов, Кристиян Михайлов, Петрана Тенчева, Тодор Янков – кмет на селото, Митко Василев, Тихомир Бекяров, Пенка Асенова, Дима Иванова, Пенка Караджова, Янка Желязкова, Тодор Динков, Иван Асенов, Гинка Антонова. Всеки от тях ще получи свидетелство за дарение от митрополит Киприан при освещаването на храма, а имената им ще бъдат записани в книгата на дарителите, която ще се завещае на идните поколения.