9 нови филма ще се конкурират за „Златната липа“ 2018 в Стара Загора

Фестивалът за ново европейско кино „Златната липа“ обяви 9-те филмови заглавия, които ще участват в официалната конкурсна програма от 2 до 6 юни 2018 г. Конкурсните ленти идват от Швейцария, България, Литва, Франция, Сърбия, Хърватия, Австрия, Белгия и Естония и до един са произведени през миналата 2017 г.

България ще претендира за статуетките „Златна липа“ с кинохита на Илиян Джевелеков „Вездесъщият“ (2017). Лентата се завъртя по българските киноекрани миналата година и бързо успя да заеме първото място в бокс офис класацията по посещаемост и приходи. В центъра на историята е писателят и шеф на рекламна агенция Емил, който се впуска да следи всички около себе си със скрити камери. Постепенно това „хоби“ се превръща в мания, която му донася както забавни моменти, така и много нежелани истини. В главните роли ще видим Велислав Павлов и Теодора Духовникова, които пък ще се надяват журито на фестивала да им присъди статуетки за най-добра мъжка и съответно най-добра женска роля.

Швейцария влиза в спора за наградите с филма на Петра Волп „Божественият порядък“ (2017), в който историята се завърта около млада домакиня и майка, която живее в малко селце със съпруга си и двамата си сина. Швейцарската провинция е недокосната от големите социални катаклизми, предизвикани от движението през 1968 г. Животът на Нора също не се влияе от тях, тя е тиха личност, която се харесва на всички – докато не започне публично да се бори за женското избирателно право, което мъжете трябва да гласуват на 7 февруари 1971 г.

Литва разказва друга женска история – на млада и амбициозна актриса, във филма на Донатас Улвидас „Емилия: Да скъсаш оковите” (2017). Емилия преследва кариерата си в театъра, разкъсвана между лоялността към системата и мечтата за свобода. Извличайки сили от загадка, погребана дълбоко в спомените от детството си, Емилия върви по фината линия между страстта, интригата и предателството, за да се превърне в символ на националното несъгласие.

Франция ще се представи в Стара Загора с последния филм на режисьора Никола Сисол „Корпорация“, в центъра на който отново стои женски образ. Емили е ръководител на човешки ресурси в мултинационална организация и е избрана от шефа си заради „елегантната си безпощадност“. Тя има способността да намира думите, които убеждават служителите или ръководителите да подадат оставка. Емили изпълнява задачата си без морални угризения до деня, в който един от служителите на фирмата скача от прозореца. Не само, че тя бива силно разстроена от трагедията, но скоро осъзнава, че ръководството иска да прехвърли цялата вина за случилото се върху нея…

Сърбия, която миналата година грабна наградата „Златна липа“ за най-добър филм с „Дневника на машиниста“, сега влиза в конкурсната програма с филма на Марко Костич „Кози уши“ (2017). Стоянка е на 62 г. и живее в малко селце в Сърбия, на края на гората. Обстоятелствата са тежки – ежедневна борба за оцеляване. В даден момент от миналото си, Стоянка е била на кръстопът и е взела погрешно решение. Днес, решена да не плаче над разлятото мляко, тя оцелява, но не успява да намери щастие. В ежедневието ú се налага да взема решения, винаги противоречащи на очакванията. Стоянка използва всяка възможност, за да преследва мечтите си по собствен ексцентричен начин. Понякога успява, а понякога се проваля…

Хърватия ще представи в конкурсната проглама лентата „Агапе“ (2017) на режисьора Бранко Шмит. Тя разказва за уважаван свещеник, който подготвя децата за церемонията по миропомазване. Един от тях е Горан, осиротял тийнейджър, който се радва на вниманието на свещеника. Един ден ново момче се премества в квартала и веднага става новият любимец на Миран. Горан става ревнив и заявява, че е имал сексуална връзка със свещеника, което поставя началото на серия от нещастни събития.

За необичаен любовен триъгълник разказва австрийската тийн лента „Седемнайсет“ (2017) на режисьора Моня Арт. Филмът ни пренася в провинциална Австрия, през последните горещи, влажни седмици преди училищната лятна ваканция. Паула е много привлечена от съученичката си Шарлот, която пък е заедно с Майкъл…

Белгия ще се състезава за „Златна липа“ с филма на Жан-Филип Мартин „Сонар“ (2017). Томас е звуков инженер на тридесет, който живее в звукозаписното студио на шефа си алкохолик. Той страда от спомена по отминала любовна афера и вече не се интересува от звуковите проекти, които по-рано е създавал. Амина, ярка, млада мароканка, се намесва в живота му. Тя скоро се превръща в бленуван портретен герой. Томас е съблазнен, но, за да разбере наистина коя е Амина, ще трябва да използва микрофона си и да се научи отново да слуша звуците…

Конкурсният филм от Естония носи интересното заглавие „Човекът, който прилича на мен“ (2017) и е режисиран от семейния тандем Катрин Маймик и Андрес Маймик. Лентата разказва за музикалния критик на средна възраст Юго, който страда от депресия след развода си и потъва още по-дълбоко в нея, след като е принуден да се справи със своя озлобен и разхвърлян баща, който се преструва, че му остават само няколко месеца живот. Неочаквано и двамата започват нов живот, имайки чувства към една и съща жена, но бащата се опитва да съсипе всички романтични планове на Юго.

Кой от 9-те филма ще спечели статуетката „Златна липа“ за най-добър филм? Това ще бъде един от въпросите от традиционната фейсбук игра, която ще ви донесе като награда сувенири с логото на кинофестивала. Затова – разгледайте програмата и не пропускайте прожекциите им.