Проф. Джузепе Консоло представя „Атентатът срещу Папата. Истинската история“ в Стара Загора

Българското дипломатическо дружество (БДД), Националната асоциация за международни отношения (НАМО), Международен институт за сигурност и сътрудничество (МИСС), с активното участие на Людмил Попов – временно управляващ посолството ни по време на следствието срещу Сергей Антонов и издателството към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, организирът представяне на книгата „Атентатът срещу Папата. Истинската история“ на проф. Джузепе Консоло, защитник на нашия сънародник Сергей Антонов и на България по време на един от най-острите моменти на Студената война. В книгата си проф. Консоло описва изключително важни моменти от процеса и аргументи за невинността на Сергей Антонов и страната ни.

Събитието ще се проведе на 12 май 2018 г. (събота), от 17:00 часа, в хотел „Верея“ в Стара Загора.

Консоло е роден в Неапол, учи право в Катания, където завършва с отличен успех. Започва научната си кариера като асистент в университета в Катания. Получава множество стипендии и национални отличия. Занимава се с морско, международно финансово право и конституционно право. Понастоящем е професор по конституционно право в Университета „Гуидо Карли“ в Рим. Съчетава научните си интереси с практиката като адвокат.  Правото води проф. Консоло и до италианския парламент – бил е член на италианския Сенат и на Камарата на представителите, по-късно и председател на юридическия съвет на Камарата на представителите. Като парламентарист, отстоява убеждението си, че правото е ценност, в която всички трябва да вярваме.  Проф. Джузепе Консоло е голям приятел на България и благодарение на него са установени контакти с университети в Италия и много преподаватели имат възможността да изнесат свои лекции там.  Той е адвокат на Сергей Антонов в процеса срещу него за съучастие в атентата срещу папа Йоан-Павел II през 1981 г. (т.нар. „Българска следа“).

Сергей Антонов е българин, арестуван и съден за съучастие в атентата срещу папата. Прекарва в ареста над четири години и в крайна сметка е оправдан от италианския съд поради липса на доказателства. Покушението е извършено от турския гражданин Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ във Ватикана. По това време Сергей Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) „Балкан“ в Рим. Той е задържан на 25 ноември 1982 г. от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Али Агджа, който посочва като свои съучастници още двама българи — Желю Василев и Тодор Айвазов, които са служители на посолството на България в Италия, но към този момент се намират в София. Антонов не се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е държавен служител, но не и дипломат. Следствието, към което той е привлечен, продължава 2 години и 6 месеца. На него Сергей Антонов отрича да е познавал Али Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор.